avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 889 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Lucrari agricole ( ordonanta nr 3 )
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Lucrari agricole ( ordonanta nr 3 )

Buna ziua,
As avea o serie de intrebari legate de exceptia interzicerii deplasarilor prevazuta in ordonanta nr 3 , art 1 punctul h) si anume:
"deplasarea pentru realizarea de activități agricole;"
Din formularea asta generica inteleg ca daca am un teren pe care desfasor activitati agricole ( livada sau/si gradina ) , as avea voie sa ma deplasez acolo in vederea efectuarii lucrarilor aferente.
Acum nelamurirea mea: ministrul de interne a dat zilele trecute o declaratie prin care a specificat ca se pot deplasa in scopuri agricole DOAR cei care au ca unica ( sau principala ) sursa de venit rezultatul respectivelor lucrari .
Acum o sa insir seria de intrebari care ma nedumeresc:

1) Unde anume scrie ca trebuie sa am ca unica ( sau principala ) sursa de venit munca agricola ?

2) Daca suntem amendat ( dpmv abuziv ) cum anume pot contesta amenda?

2) Eu am un teren pe care am o gradina si o mica livada ( 15 pomi - meri, ciresi etc ) . Daca nu efectuez lucrarile necesare ( irigat , stropit , sapat etc ) e destul de evident ca nu o sa mai am niciun rod . Chit ca nu e o sursa de venit in sine ( produc exclusiv pentru mine ) cum ar putea cineva sa imi interzica dreptul de la a-mi exploata propriul teren ? Imi acopera cineva pierderile ? ( adica faptul ca o sa trebuiasca sa cumpar chestiile pe care de altfel le-as scoate din pamant )

3) mai circula pe net un Q/A in care se prezinta cazul meu dar DENATURAT . Contextul ar fi : "Sunt din Bucuresti si am un teren la cateva sute de kilometri pe care vrea sa efectuez lucrari agricole (stropit etc) Am voie?" Respuns: "Nu . Ordonanta e menita sa reduca riscul .... ". In fine raspunsul contine formularea de carton prin care se prezinta again & again rolul ordonantei. Acum sa va explic de ce am zis DENATURAT : in mai toate cazurile cine are un teren pe care cultiva lucruri o sa aiba pe raza judetului din care face parte ( maxim cativa zeci de kilometri ) altfel nu are sens sa faci agricultura la nivel mic pentru ca te-ar omori logistica ( transportul devine dificil daca trebuie sa faci sute de kilometri ) . In alte cuvinte asta inseamna ca cine se deplaseaza face 30 - 60 minute maxim in general ( in cazul meu sunt 20 -25 ) pentru a ajunge la proprietate. Cine are un teren ( mic pentru ca il lucreaza singur ) si il are la sute de kilometri , mai mult ca sigur nu face agricultura . Ce vreau eu sa emfazez aici e ca textul e deliberat exagerat pentru a justifica interzicerea deplasarii . Acum intrebarea : daca terenul e la 20-30 km de domiciliu ( deci distanta scurta ), prezint actele de proprietate si declar ca realizez lucrari agricole tot nu am voie sa ma deplasez ?
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2020
gabriel1581, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:48, 16 Aprilie 2020

cret76 a scris:

Nu e retorica sunt un simplu cetățean nedumerit și punând întrebări pe acest forum poate se sesizează cineva, nu știu zic și eu decât sa stam sa așteptăm ce???

E retorica tocmai pentru ca discutia asta de pe forum nu va influenta opinia agentilor constatatori. Daca veti fi oprit cu o astfel de declaratie, exista riscul de a fi amendat. Ei vor asculta doar de instructiunile venite pe cale ierarhica, nu de opinii din presa sau acest forum.

Am explicat anterior ca sensul explicativ al acelui raspuns pe care l-a dat GCS este de a stopa deplasarea persoanelor care au doar o proprietate, nu fac nici un fel de lucrari agricole si completeaza ca si dvs. declaratia bifind punctul respectiv. Sa nu-mi spuneti ca nu sunt astfel de persoane. Agentul constatator nu are cum sa deceleze intre cei care au de facut cu adevarat lucrari agricole si cei care nu, decat daca i se poate prezenta o dovada. GCS a decis ca acea dovada ar fi un certificat de producator agricol sau ca veniturile depind de acele lucrari agricole. Presupun ca nu sunteti in nici una dintre situatii.

Asa ca nu va ramine decit instanta de judecata. Daca va convine situatia, asumati-va acel risc. Dl. avocat va asteapta de client.

Pentru "distractie" va prezint spre lectura o pledoarie impotriva deciziei guvernului ca pe declaratia completata pe telefon sa se aplice o semnatura olografa electronica.
[ link extern ]

Asta e o speta mai clara decat cea cu lucrarile agricole, fiind o aberatie evidenta sa ai posibilitatea sa generezi rapid acea declaratie, dar sa nu poti semna pina nu tiparesti pe hirtie suport .
Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art.6 declarație utilizatorx utilizatorx Buna ziua! Aș vrea să știu dacă am voie, în baza art 6 să mă deplasez pentru câteva ore pentru a demara mici lucrari agricole la o proprietate aflată ... (vezi toată discuția)
Deplasare marianalin marianalin În conformitate cu legile date în ceea ce privește deplasarea: - pot să merg în altă localitate aflată la aproximativ 20 km pentru a îngriji și a ... (vezi toată discuția)
Constructie casa in regie proprie CosminaFP CosminaFP Dacă o persoană îşi construieşte o casă, în regie proprie, şi doreşte să continue munca în această perioadă, ar putea să facă asta fără să ... (vezi toată discuția)