avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divort-taxa studii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divort-taxa studii

Buna ziua. In cazul divortului, taxa de studiu a copilului poate fi achitata jumatate si de celalalt parinte?. Dar chiria platita pentru copil si intretinerea acestuia la facultate. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 18:23, 15 Aprilie 2020
Stimata doamna,

Majorul se poate adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii pensiei de intretinere, aceasta putand atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net efectiv, nu mai putin de salariul minim pe economia nationala.

Obligatia de intretinere subzista pana la implinirea varstei de 26 ani.

Majorul trebuie sa studieze, indiferent de forma de invatamant aleasa, insa trebuie, in mod cumulativ, sa nu obtina venituri dintr-o activitate lucrativa.

Ratiunea acordarii pensiei de intretinere este data de obiectivul desavarsirii pregatirii educationale.

Pensia de intretinere este sistata , daca nu maI subzista conditiile sus enuntate.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2020
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu mi se pare corect ca tatăl sa plateasca doar 25% din sal net si mama taxa de studiu, chiria și legal sa nu se poata face nimic. Nu poate fi obligat tatăl pana la 50%?

CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Stimata doamna,

Majorul se poate adresa instantei de judecata, in vederea stabilirii pensiei de intretinere, aceasta putand atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net efectiv, nu mai putin de salariul minim pe economia nationala.

Obligatia de intretinere subzista pana la implinirea varstei de 26 ani.

Majorul trebuie sa studieze, indiferent de forma de invatamant aleasa, insa trebuie, in mod cumulativ, sa nu obtina venituri dintr-o activitate lucrativa.

Ratiunea acordarii pensiei de intretinere este data de obiectivul desavarsirii pregatirii educationale.

Pensia de intretinere este sistata , daca nu maI subzista conditiile sus enuntate.

danetta70, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu doamna, atat mama si atat tatal, sunt obligati sa dea pana la 1/4 din venitul lor net, copilului care studiaza, insa acestia, parintii, nu pot fi obligati sa dea mai mult. Ca dvs puteti sa va ajutati copilul cu mai mult si vreti, e laudabil, dar nu puteti fi obligata si nici tatal la randul lui, nu poate fi.
Copilul poate vb la randul lui cu tatal, daca are o relatie la fel de buna cu el cum o are cu dvs, sigur ca si tatal va sari sa il ajute, daca nu o face, inseamna ca nu au o relatie.. si atunci, nici tatal nu vrea s adea bani.
Copilul poate lucra si el ceva ca sa platesca o parte din cheltuieli.
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat la suta din venit pensie alimentara ptr copil van_gabriel2003 van_gabriel2003 Doresc sa stiu cat la suta din venit(cel net sau cel brut?) plateste un parinte alimentatie ptr un copil!Se tine cont si de cheltuielile pe care le are acel ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara majorata lungionut lungionut Am o hataraea judecatoreaca pe care o voi ataca in apel.Am doi copii , unul a inceput munca in luna septembrie ,tot in septembrie a fost depusa cerere de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara aleale.123c aleale.123c Buna ziua.Eu am varsta de 15 ani iar în urma cu 10 ani parintii mei s au despartit.Eu sunt încredintata tatalui iar mama trebuie sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)