avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Amânare plata chirie SRL
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Amânare plata chirie SRL

Buna ziua!
Îmi puteți spune dacă proprietarul unui spațiu are dreptul sa refuze certificatul stării de urgenta prin care se face dovada ca exista imposibilitate de plata din partea chiriașului?
Tin sa mentonez ca, contractul de închiriere a fost închieiat între doua firme și nu cuprinde mențiuni legate de forța majora.
Dna.avocat Ciurea,daca in calitate de proprietar(persoana fizica) nu am dat curs solicitarii de suspendare a platii chiriei pt .apartamentul pe care l-am dat in chirie unui IMM dar nici nu am primit plata pe ultimele luni a chiriei si a utilitatilor nu cumva am dreptul legal inscris in contractul inregistrat la Anaf sa reziliez contractul unilateral ,avand stipulat in contract pactul comisoriu de grad IV?Aceasta OUG 29 ,favorizeaza chiriasii in detrimentul proprietarilor.Mentionez ca in afara unei pensii de 1400 ron nu am alt venit decat cel provenit din aceasta inchiriere.Cum vedeti din pdv constitutional aceasta situatie?Concret imi pot recupera bunul imobil la data expirarii la termen a contractului *in cazul meu 15 mai 2020!!) sau trebuie sa astept la bunavointa chiriasului sa -si repuna afacerea pe picioare ,poate in luni sau ani .Proprietatea nu mai este garantata in Romania?
Nu cunosc ratiunile exacte care au condus la adoptarea de catre Guvern a masurii in cauza, insa pot sa le intuiesc.
Este clar insa ca, din anumite ratiuni economice legiuitorul, in speta Guvernul, a adoptat OUG 29/2020 prin care a prevazut amanarea obligatiei de plata a chiriei pe perioada starii de urgenta de catre societatile comerciale avand in vedere faptul ca acestea au fost obligate sa isi inceteze activitatea.

Va mentionez ca, aceasta masura a fost adopata de foarte multe state europene.

Avocatii nu legifereaza si nu sunt vinovati daca o lege este mai buna sau mai rea, daca favorizeaza o anumita categorie, etc., rolul lor este sa interpreteze legea in litera si spiritul ei .

Dispozitia legala citata este clara si fara echivoc, IMM -urile au dreptul, daca indeplinesc anumite conditii, sa beneficieze de amanarea la plata chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social si de sedii secundare, pe perioada starii de urgenta.

Lasand la o parte interpretarea juridica , din perspectiva proprietarilor, solutia gasita de guvern este de natura sa ii devaforizeze, acestia nefiind vinovati de faptul ca pe perioada starii de urgenta unele societati comerciale si-au intrerupt activitatea si, din acest motiv, nu au putut sa incaseze chiria care li se cuvenea conform contractelor de inchiriere incheiate si nici nu au putut sa dispuna de proprietatea lor .

La randul lor, chiriasii vor spune ca, atata timp cat nu isi pot desfasura activitatea din cauza pandemiei si a starii de urgenta, nu au posibiliataea sa plateasca chiria.

iar, proprietarii vor spune indreptatit, ca nu este corect ca ei sa suporte conscintele acestui fapt.

Este adevarat ca, in aceasta perioada chiar daca proprietarii ar fi avut posibilitatea sa rezilieze contractele incheiate, in conditiile starii de urgenta, probabil ca si-ar fi gasit cu greu alti chiriasi si oricum ar fi pierdut chiria pentru aceste luni.

De aceea, gasirea unei cai de mijloc de catre partile contractante, acolo unde aceasta este posibila si unde exista si disponibilitate, ar fi fost ideala.

Daca contractul pe care l-ati incheiat dvs. inceteaza la data de 15.05.2020. sunteti pe deplin indreptatita ca incepand cu aceasta data, sa intrati in posesia imobilului iar chiriasul este obligat sa paraseasca imobilul si sa vi-l predea in starea in care l-a primit.

In situatia in care refuza sa evacueze de bunavoie imobilul pe care incepand cu aceasta data il ocupa fara drept, dvs in calitate de proprietar aveti dreptul sa solicitati evacuarea lui.
In acest sens, aveti la dispozitie o procedura speciala prevazuta de art. 1034-1045 din Codul de procedura civila, procedura care va permite evacuarea cu celeritate a chiriasului si care incepe cu notificarea acestuia.


Aveti posibilitatae de a prelungi contractul de chirie doar in conditiile in care doriti acest lucru.

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca, obligatia de plata a chiriei a fost doar suspendata pe perioada starii de urgenta

Intrucat incepand cu data de 15.05.2020 starea de ugenta va inceta , sunteti indreptatita sa solicitati chiriasului plata chiriei pentru lunile restante iar acesta este obligat sa va plateasca chiria datorata plus utilitatile.

Parca acum lucrurile par mai echilibrate.





Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru un asemenea detaliat si limpede raspuns,Marturisesc ca abia acum cateva zile am gasit timp sa citesc intreg continutul OUG29 si ma intrebam (si va intreb)daca, incalcand aceasta ordonanta prin ignoranta continutului ei, nu cumva sunt pasibila de vreo sanctiune .Nu am gasit acest amanunt in textul OUG. Indraznesc sa va mai pun o ultima intrebare :notificarea de reziliere la termen am facut-o cu 30 de zile inainte de expirare prin mail si scrisoare simpla (asa am convenit in contract :daca niciuna dintre parti la implinirea termenului nu notifica cealalta parte cu 30 de zile in prealabil,ctr. se prelungeste automat cu 6 luni).Sunt valabile aceste modalitati de notificare?Va multumesc inca o data pt timpul alocat cu generozitate acestui subiect.Sa aveti o viata frumoasa si oameni care sa va aprecieze dedicatia pt. aceasta meserie nobila !
Multumesc pentru urarile frumoase, asemenea si dvs.!

Nu sunteti pasibila de nicio sanctiune.
Practic, de la data comunicarii notificarii de catre chirias, nu mai aveati dreptul sa pretindeti plata chiriei pe durata starii de urgenta si atat timp cat, chiriasul nu isi desfasoara activitatea.

Ar trebui sa verificati daca solicitarea chiriasului intruneste conditiile prevazute de lege si este intemeiata, intrucat, in caz contrar, aveti dreptul sa obtineti penalitati de intarziere pentru neplata la termen a chiriei.

Daca l-ati notificat pe chirias cu privire la incetarea contractului de inchiriere, conform clauzelor stipulate in contract, respectiv, ati respecat termenul de 30 de zile si ati trimis notificarea prin email/scrisoare simpla, atunci ati procedat corect.

In situatia in care, chiriasul refuza sa va plateasca chiria restanta, atunci in baza art. 1789 din Codul civil , va puteti adresa direct unui executor judecatoresc pentru executarea silita a acestuia, fara a mai fi nevoie sa va adresati instantei de judecata.


Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare plata chirie amaliaschintee amaliaschintee Avand in vedere ca am o societate cu activitate suspendata in aceasta perioada (salon de frumusete), ce pot face sa imi suspend legal plata chiriei in aceasta ... (vezi toată discuția)
Amanarea chiriei Alexlexa Alexlexa Buna ziua! Am o firma care, printre altele, se ocupa cu inchiriere de spatii comerciale! Nu inteleg din OUG29/2020, daca se refera la amanarea chiriilor ... (vezi toată discuția)
Evacuarea si plata penalizarilor in cazul unui chirias rau platnic ddaannyy00 ddaannyy00 Buna ziua, Deoarece am tot avut probleme cu chiriasi rau platinici care amana plata chiriei de la o luna la alta si in final ajung sa plece si sa ma lase cu ... (vezi toată discuția)