avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prescriptie achizitiva pentru terenuri aflate in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prescriptie achizitiva pentru terenuri aflate in proprietatea statului

Parintii mei au mostenit un o proprietate cu o suprafata de 3000m2. Bunicii au primit un teren de la Consiliul Popular, in anul 1959, cu o suprafata de 1000m2, iar pe documentul de improprietarire a fost mentionat "pentru folosinta vesnica". Diferenta de teren(2000m2) a fost folosita de catre bunici inca din momentul improprietaririi.
Ce cale trebuie sa urmeze parintii mei pentru a primi dreptul de proprietate pentru intreaga suprafata(3000m2)?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:43, 9 Ianuarie 2010
Pentru restul terenului pt care nu ati avut acte se poate pe calea uzucapiunii obtinerea actului de proprietate.
Din cate stiu eu, terenurile propr.de stat sunt inprescriptibile, deci nu se pot uzucapa!
Cele din domeniul public nu se pot uzucapa.
Proprietatea privata se poate uzucapa.
Daca terenul a fost in posesia bunicilor spre a-l folosi "pentru folosinta vesnica", nu se poate solicita dreptul de proprietate prin uzucapiune.

In situatia in care terenul folosit peste 30 ani,indeplinind conditiile posesie prev, de C.civil art.1846-1862, terenul aflat in proprietatea privata a statului se poate invoca prescriptia achizitiva (uzucapiunea de 30 de ani).

In situatia in care terenul este in domeniul public al statului nu se poate obtine o hotarare de constatarea a dr. de proprietate, aceste terenuriavand un regim specia asa cum ati mentionat si dvs.

Depinde de situatia juridica a terenului.
...1 din cate am inteles nici cei 1000 mp nu ii aveti in proprietate...in acest caz formulati o cerere la primarie...2.pt diferenta uzucapiune nu opereaza pt perioada de timp dinainte de 89 deoarece atunci proprietatea de stat nu putea fi uzucapata ...nu exista domeniu public si privat ci doar proprietate de stat si privata...

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate prin uzucapiune predacamelia86 predacamelia86 AM CUMPARAT ACUM 33 DE ANI O CASA CU TEREN, CURTE SI TEREN INTRAVILAN DE LA O BATRANA CARE NU AVEA SOT ,COPII SI CARE A DECEDAT . TERENUL TOTAL ESTE DE 3000 m2 ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune neaguv neaguv Buna ziua! Va scriu in scopul de a rezolva urmatoarea problema:In 1955 bunicii mei au cumparat un teren de aproximativ 400 mp in apropierea Bucurestiului intr ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate teren Catalin1991 Catalin1991 Mă interesează dacă se poate obține, și în ce condiții, dreptul de proprietate asupra unui teren aflat în folosință în baza dreptului de uzucapiune. ... (vezi toată discuția)