Buna ziua,
Am urmatoarea situatie:
Am o salariata gravida careia i se refuza raportul pt risc de sarcina primit din partea doctorului de medicina muncii , pe motiv ca nu ii convine cum este redactat , respectiv ca nu l-a primit in original. Noi am dat salariatei respectivul raport cu mentiunea, ,,cfm cu originalul... iar medicul de familie refuza acel raport pt ca nu este scris cum il doreste ea.. Ce este de facut? pt ca nu as vrea sa iasa o cearta intre doctori, doctorul de medicina muncii a specificat, ca medicul de familie este obligat sa accepte acel raport fara sa se dea cu parerea..iar cea care are de suferit momentan este salariata mea. Va rog sa ma ajutati . Multumesc
Trebuie avute in vedere prevederile HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor
-art. 4 (1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.
-art.8 (1^1) Prin supraveghere specială se înţelege examenul medical profilactic efectuat de către medicul de medicina muncii, în vederea stabilirii aptitudinii în muncă pentru lucrătorii care se încadrează în următoarele categorii: persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani împliniţi, persoane cu vârsta de peste 60 de ani împliniţi, femei gravide, persoane cu handicap, persoane dependente de droguri, de alcool, stângace, persoane cu vederea monoculară, persoane în evidenţă cu boli cronice.
-art. 44 Medicul specialist de medicina muncii şi medicul de familie al lucrătorului se vor informa reciproc şi operativ referitor la apariţia unor modificări în starea de sănătate a lucrătorului.
Din articolele susmentionate se deduce ca cei 2 medici trebuie sa colaboreze si responsabilitatea in ceea ca priveste activitatea lucratorului la locul de munca este in sarcina medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Puteti media disputa intre medici. Nu am cunostinta de existenta unui model tipizat pentru raportul de risc intocmit de medicul specialist de medicina muncii pentru o salariata gravida.
Nu inteleg de ce trebuie sa ajunga raportul de risc la medicul de familie. Ce sa faca cu el in afara de a-l pune la dosar ? Medicul de familie nu are comentarii fata de materialul cu riscuri profesionale de la locul de munca al lucratorului, material intocmit de angajator si avut in vedere de medicul specialist de medicina muncii cand stabileste aptitudinea in munca a lucratorului.
Daca gravida si fatul au probleme medicale, medicul de familie poate emite concediu de risc maternal, caz in care medicul specialist de medicina muncii da un aviz ca a luat la cunostinta (pentru statistica).
In discutia deschisa de dvs. sunt aplicabile si prevederile OUG nr. 96/2003 cu modificarile si completarile ulterioare privind protecţia maternităţii la locurile de muncă.