avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Întreținere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Întreținere

Daca am 2 apartamente (proprietate),locuiesc (domiciliul stabil!) in unul din ele, unde platesc întreținerea si tot,sunt obligată să plătesc întreținerea si la celălalt ap unde nu am locuit niciodată (si nici nu locuieste cineva,deci nu am folosit nimic!)???Sunt doar proprietar nu si locatar acolo. Ma puteti lămuri? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 11:37, 1 Mai 2020
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimabile,
Proprietarii de locuinte si in general vorbind - proprietarii de bunuri mareriale, au drepturi si obligatii pe care trebuie sa le cunoasca...
Nu as vrea sa ma dau rotund pe-aici si sa incep sa va explic teoria / practica - luati dvs. putin L nr. 196 /2019 si cititi pe-acolo ce drepturi si obligatii aveti ca si proprietar de locuinta, membru / nemembru al unei asociatii de proprietari.
Ca raspuns la obiect, pentru locuinta in care nu locuiti si chiar nu locuieste nimeni, trebuie sa informati as. prop. de acolo ca in locuinta proprietatea dvs.,situata la adresa... , nu locuieste nicio persoana, in perioada ... .
Bun, asociatia nu o sa va mai repartizeze costuri la intretinere proportionale cu nr. curent de persoane (salubritate, energie electrica, gaze naturale, etc.), in schimb o sa va repartizeze costuri proportionale cu suprafata locativa a locuintei dvs (salarii ingrijitor cladiri, administrator, com. ex., comisia de cenzori, lucrari de reparatii, incalzire - daca este cazul, lucrari de reparatii, cheltuieli gospodaresti, etc.).
Cam acesta este raspunsul. Daca aveti neclaritati puteti intreba, atat administratorul de la locuinta in care nu locuiti, dar puteti sa-l intrebati si pe administratorul asociatiei in care locuiti.
Cu stima, A. Grecu
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform disp L nr 196/2018 proprietarul datoreaza obligatii de intretinere pentru proprietate indiferent daca locuieste sau nu efectiv in aceasta
Lunar proprietarul are obligatia sa achite cote parti comune daca apartamentul detine aparate individuale de contorizat consum utilitati
Mulțumesc pt raspuns,dar tot sunt nelămurită.Cei de la care am cumparat,pe langa ap in care locuiesc ei,mai aveau inca 3 ap in același imobil.Unul din cele 3,l-am cumparat eu.Nu cred ca dânșii plateau intretinerea pt 4 apartamente.Eu am gasit "STATUTUL asociatiei de proprietari-Managementul asociatiei de proprietari-ARTICOLUL 20-Venituri si cheltuieli comune;calculul cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari",punctul 8.Care spune că:"Cheltuielile de întreținere (apa rece si calda,combustibil pt prepararea apei calde,gaze naturale,energie electrica,iluminarea scarii,instalatii scară și forță ascensor,salubritate,salarii pt administrare/contabilitate/casierie si curățenie, materiale consumabile,pt întreținere, alte servicii ce deservesc proprietarii) se repartizează in funcție de numărul de persoane care LOCUIESC in luna respectivă in condominiu." Legea asta,nu e valabilă??In imobilul in care locuiesc eu,cu domiciliul aici și plătind întreținerea, proprietarii care nu locuiesc in imobil,nu platesc nimic.Pe panoul de afișaj, e linie de zero.Si mai cunosc si alte cazuri unde,dacă nu locuiește și nu folosește, nu plătește!!Nu inteleg de ce eu trebuie sa platesc ceva ce nu folosesc!?Mai ales că ap respectiv are centrală proprie,deci nu am treaba cu gaze sau caldura la comun!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Noi v-am raspuns corect - puteti lectura Legea nr. 196 / 2018 - asa cum ati mai fost sfatuita.
Lasati Statutul. Discutam pe lege si apropos - daca dvs. detineti aceasta locuinta in care nu locuieste nimeni, poate aveti un autoturimsm cu care nu ati circulat pana acum si nici nu intentionati sa circulati pana la sfarsitul anului - intreb: aveti vreo obligatie de plata pe undeva sau in dreptul bunurilor dvs. este zero de la un capat la altul?
Haideti sa fim seriosi si multumiti ca v-am informat.
Succes!
Eu va multumesc oricum si-mi pare rau ca v-ati suparat asa tare!Eu doar v-am adresat cateva intrebari....Apropos,legea nr 196/2018,a fost modificata in 2019 si actualizata in 2020(februarie parcă)...Dar este un articol in care se precizeaza acelasi lucru;"cheltuielile(......)se calculeaza si se impart la nr de persoane care LOCUIESC!!!!!...(proprietari,familie,chiriasi,etc) in condominiu...."....Asta,asa,ca fapt divers!...Se pare ca vb impreuna si intelegem separat!Probabil ati citit inceputul si sfarsitul a ceea ce v-am scris!!Eu,va multumesc pt timpul acordat!Seara buna!

Alte discuții în legătură

Buna ziua!ma numesc george si sunt in america din luna ianuarie ... georgel Cotoianu georgel Cotoianu Buna ziua!Ma numesc George si sunt in America din luna ianuarie anul acesta.Intrebarea pe care vreau sa v-o adresez este despre asociatia de locatari.Sunt cu ... (vezi toată discuția)
Bună seara la un apartament nelocuit de peste 30 de ani am plătit ... Pysy64 Pysy64 Bună seara La un apartament nelocuit de peste 30 de ani am plătit apa pluvială lunar . Sîntem obligați să plătim liftul ,curentul pe scări plus ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, daca in apartament nu mai locuieste nimeni (familie ... Delvega Delvega Buna ziua, Daca in apartament nu mai locuieste nimeni (familie 4 persoane plecate in strainatate) ce taxe se mai platesc ? (vezi toată discuția)