avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare activitate spațiu comercial parterul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare activitate spațiu comercial parterul blocului

Bună ziua, vă cer sfatul cu privire la următoarea problemă. Până în luna Februarie 2020, la parterul blocului a funcționat un magazin alimentar, blocul neavând apartamente la parter ci doar spații comerciale din construcție.
După mutarea magazinului comercial din spațiul de la parter a început amenajarea în același spațiu a unei săli de pariuri sportive și slot machines.
Legea nr. 196 din 2018 privind organizarea, înființarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor specifică la articolul 40 următoarele:
Art. 40.
(1) Schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, prezente în proiectul inițial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.

(2) Odată cu acordul menționat la alin. (1), proprietarii direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării și proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință semnează și o convenție cu privire la declararea activității care se va desfășura în spațiul respectiv, precum și numărul de persoane în funcție de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.

(3) O copie a convenției prevăzute la alin. (2) se înmânează președintelui asociației de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere

Am luat legătura cu asociația de proprietari și mi s-a comunicat faptul ca nu a fost solicitat nici un acord pentru schimbarea destinației acestui spațiu nici către asociație și nici către vreunul dintre cei patru prorietari ai apartamentelor situate deasupra acestui spațiu, care vom fi in mod direct afectați de activitatea acestei case de pariuri.
Am făcut sesizare la ISC Iași precum și la Poliția Locală și mi-au comunicat că nu este necesar acordul vecinilor de moment ce blocul a fost prevăzut dinconstrucție cu spații comerciale la parter conform Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea în construcții. Însă eu mă refer la Legea nr. 196 din 20 Iulie 2018 modificată și completată în 2019 prin L410/219 - "Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.196 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor" care a fost adoptată de Senat pe 21/10/2019 - [ link extern ]

Vă rog să-mi spuneți dacă am interpretat noi greșit cele două legi sau este o confuzie la mijloc, de moment ce nici locatarii nici asociația de proprietari nu sunt de acord cu înființarea vreunei societăți comerciale la parterul blocului având ca activitate pariuri sportive, bar, restaurant, cafenea etc.
Vă multumesc,
Marius.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 18:58, 28 Aprilie 2020
Legea în vigoare nu vă obligă, în situația dată, să obțineți niciun acord prealabil din partea Asociației proprietarilor și nici a vecinilor de deasupra spațiului. În ceea ce privește Proiectul de Lege din Parlament, aceta e în faza derulării procedurii parlamentare de legiferare, deci nu a modificat și/sau completat vreo lege. În situația în care ea va intra în vigoare, va opera pentru viitor.
Va mulțumesc pentru informații. Se pare că singura soluție rămâne vânzarea apartamentului și mutatul în alt imobil, fără spații comerciale la parter.
Vă doresc o zi bună.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu cred ca va uitati unde nu trebuie...
Asadar, acum in vigoare este Legea nr. 196 din 2019, da?
Iata ce ziceLegea la Sectiunea a 3-a, art. 36 - cu privire la subiectu propus de catre Marius:
Art.36. - Schimbarea destinaţiei proprietăţii comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi
coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiţii
normale a condominiului de către toţi proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;
d) după obţinerea prealabilă a acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor necesare prevăzute de legislaţia în vigoare, emise în condiţiile legii de instituţiile/autorităţile abilitate în acest sens;


Ceea ce se discuta acum, in proiect, ar fi mai clar, dar proiectul este proiect - nu vedeti, acum sunt alte prioritati...
Ce sa mai vorbesc de ce spune punctul d) de mai sus? Adica cineva stie ca s-a schimbat domeniul de activitate, se stie ca ceea ce dansii aproba/elibereaza autorizatii - incalca lege- dar se merge pe principiul - ursul trece, cainii latra...
Ei, nu este chiar asa. Trebuie mers la dl. primar in audienta, va pregatiti ceva documentatie si discutati. Pentru ca noul proprietar sau chirias ce-o fi dansul, sa inceapa modificarile pe-acolo ii trebuie ceva documente. Daca le are, au fost eliberate cu incalcarea legii. Vedeti cum sta treaba? Nu intereseaza pe nimeni ce " mofturi" au proprietarii de buna credinta !
Nu mergeti singur la primarie!
Succes!
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2020
Adam Grecu, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca blocul a avut din constructie spatii comerciale la parter nu este nicio schimbare de destinatie in discutie. Faptul ca firma respectiva a vandut caise si acum vinde pepeni, nu inseamna ca se schimba destinatia spatiului, tot comercial este. Si nu trebuie niciun acord de la nicio asociatie.
In cazul in care sunt probleme cu zgomotul, cel mai usor se rezolva tot cu vorba buna si cu prietenie, puteti sa vorbiti cu proprietarul spatiului sa izoleze fonic plafonul, chiar ajuta.
Atat timp cat din proiectul constructiei la parter au existat spatii comerciale,nu este necesar acordul asociatiei de proprietari pentru schimbarea obiectului de activitate care se dasfasoara in respectivul spatiu

Alte discuții în legătură

Buna ziua !locuiesc la etajul 1 al unui imobil cu 4 nivele.la ... Vistiv Vistiv Buna ziua !Locuiesc la etajul 1 al unui imobil cu 4 nivele.La parter bloc apartamentul de sub mine s-a transformat în spațiu comercial fara ca să îmi dau ... (vezi toată discuția)
Schimbarea destinatiei unui spatiu camercial Doldrums Doldrums Buna ziua. La parterul blocului in care locuiesc s-a deschis recent un restaurant in incinta unui spatiu comercial(a fost spatiu comercial de la ... (vezi toată discuția)
Avize, autorizatii spatiu comercial sorind sorind Buna ziua! Firma la care liucrez a inchiriat un spatiu comercial (in Bucuresti) unde urmeaza sa desfasuram activitatea Jocuri de noroc si pariuri sportive ... (vezi toată discuția)