avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Neplată carte de muncă?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Neplată carte de muncă?

Bună ziua!

Vă prezint următoarele : firma cu un angajat, in pragul închiderii. Carte de munca neplătita în ultimele 4 luni(inregistrata ca datorie cumulata). Dacă firma se va închide, ce se va întâmpla cu cele 4 luni neplătite? Se vor scădea din vechimea angajatului, sau angajatorul este în continuare obligat sa le plătească? Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: vanne18 , utilizator 11:25, 28 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vechimea in munca nu este afectata de neplata contributiilor .

In schimb, poate fi afectat stagiul de cotizare la pensie si calitatea de asigurat in sistemul de sanatate publica.

1. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu care sa vizeze obligarea angajatorului de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.
Ultima modificare: Marți, 28 Aprilie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mulțumesc mult pentru răspuns! As mai avea o mica întrebare. Dacă angajatul nu dorește sa facă nici o reclamație, și nici un decurs privind aceasta problema, angajatorul este scutit de plata celor 4 luni? Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am lucrat la o firmă care nu a plătit contributiile ... Cristian cioflec Cristian cioflec Bună ziua, am lucrat la o firmă care nu a plătit contributiile și nici banii pentru concediile neefectuate, ce se poate face? (vezi toată discuția)
Taxe și impozite neplătite 55 Marius 55 Marius Bună ziua! Lucrez la o firmă de pază de 6 luni. Am vrut să fac un împrumut la o bancă. La verificarea lor la ANAF am descoperit că nu sunt plătite ... (vezi toată discuția)
Ce pot face în cazul în care firma nu plătește cas Leontinastefan@gmail.com Leontinastefan@gmail.com Firma de paza nu plătește asigurări de sănătate și vechimea în munca. Ce putem face? (vezi toată discuția)