avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune pe timpul pandemiei, moștenitor cetățean ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune pe timpul pandemiei, moștenitor cetățean străin. Pot începe procedura dacă nu am acte românești?

Bună ziua, v-aș ruga frumos să mă sfătuiți puțin în ce privește următoarea chestiune:

Mama mea a decedat în urmă cu trei săptămâni. A avut o casă în România iar eu sunt unicul moștenitor. Va trebui să mă ocup de succesiune, dar habar nu am de unde să încep.
Problema e că eu locuiesc în străinătate/ am cetățenie străină/ și, având în vedere situația actuală cu pandemia, nu știu când voi putea veni în România. Până atunci măcar încerc să aflu care e procedeul mai exact și ce anume am nevoie.

Pentru început mă interesează un lucru: pot începe procedura de succesiune chiar dacă nu am nici buletin și nici pașaport românesc? Aș avea dreptul?

Vă mulțumesc pentru răspuns.
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Mariana52 , utilizator 10:09, 2 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama dvs. avea, la data decesului, reședința obișnuită în România? (așa pare, deși nu rezultă explicit din expunerea dvs.)
Dacă da, atunci succesiunea este supusă legii române, iar procedura succesorală notarială este de competența notarului public din biroul notarial situat în circumscripția teritorială a judecătoriei în care defunctul și-a avut ultimul domiciliu.

Aveți la dispoziție un an de la data decesului pentru a accepta succesiunea (printr-o declarație autentică). Odată acceptată, o puteți dezbate oricând (preferabil mai devreme de 2 ani de la data decesului, ca să nu intrăm în discuții referitoare la impozit).
Luați legătura cu un notar de la locul ultimului domiciliu al mamei. Ar trebui să vă lămurească. După părerea mea vă puteți legitima și cu pașaportul străin. (oricum va trebui să prezentați certificatul de naștere pentru a dovedi că sunteți fiul/fiica defunctei).

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Mai 2020
romascanu, moderator
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns. Da, mama avea reședința în România. Am să contactez un notar cât de curând, până atunci am vrut doar să sondez puțin terenul și să aflu câteva lucruri de bază. Am întrebat în mai multe părți referitor la documente și până acum mi s-au spus lucruri complet diferite deci aș fi vrut să știu exact dacă e nevoie să mă apuc să-mi fac sau nu documente românești.
Nu am nici pașaport străin, mi-a expirat și nu am mai făcut altul, din moment ce suntem în UE, am doar carte de identitate. De dovedit pot dovedi că e mama mea, bineînțeles.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii succesiune Mira_nick Mira_nick Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: mama mea a mostenit casa in care locuia de la bunica (mama ei). A facut toate demersurile necesare si era ... (vezi toată discuția)
Succesiune doar cu mostenitori rezervatari, ce este de facut? mircea999 mircea999 Buna ziua. Suntem 5 frati si trebuie sa facem succesunea dupa tatal nostru. Exista termene de timp, dupa care se percep taxe suplimentare de catre stat, daca ... (vezi toată discuția)
Instiintare testament bw_vision bw_vision Buna ziua! M-ati putea ajuta cu o parere, va rog? Incerc sa prezit situatia completa: Din pacate, matusa mea (sora tatalui), a decedat. Situatia a fost de ... (vezi toată discuția)