avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... mama surogat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

mama surogat

din cate stiu este legal ca un cuplu sa apeleze la serviciile unei mame surogat pt inseminarea propriului embrion. Dar,acest lucru,este posibil si legal si pt un cuplu de cetateni straini?
Nu am vrut sa spun, dar, daca naste in Grecia va fi mai usor de adoptat copilul in ipoteza in care tatal din acte este grec.Pentru ca ar fi bine ca tatal din acte sa fie cel ce urmeaza sa adopteze.In Romania daca intra pe adoptie internationala...

avocat Claudiu Lascoschi
Sau daca este tatal natural al copilului ii poate fi incredintat de instanta de judecata.Si asa devine cat se poate de legal.
Sau chiar daca instanta nu il incredinteaza tatalui, mama tot il poate da, in fapt, in ingrijirea tatalui.
Diferentele faptice sunt relativ mici si totul devine legal, cel putin in ceea ce o priveste pe mama.
Sunt convins ca acum v-ati lamurit pe deplin sau ,, luminat" asa cum ati spus si asa cum mai spun judecatorii din cate vad prin salile de judecata. ;)

Si scopul devine moral daca mama vrea sa faca un copil care sa o duca bine pentru a evita lipsurile de tot felul.
Pentru ca este si legal si moral ca o persoana de sex feminin sa isi doreasca un copil.
Deci, sa faca un copil si sa il poata vizita din cand in cand.

Cat priveste abandonul copilului ( sau mai rau) , ma refeream la faptul ca, daca face o conventie (contract) acesta este nula.In acest caz daca nu va putea sa intretina copilul ce se facea mama ( si copilul) ?

avocat Claudiu Lascoschi
Domnule avocat,
cum sa nasca in Grecia ca mama mai are doi copii d ecrescut aici si e parinte singur... :O
Din pacate nu m-am luminat deloc, simt ca am orbit chiar... cum adica e mai bine ca tatal din acte sa fie cel ce urmeaza sa adopte? In ce tara se prevede, legal, posibilitatea adoptarii propirului copil? :O:))

M-am prins ca nu va refereati de adoptia in Romania a acestui copil ca nu avea sanse pe adoptie internationala, nu indeplineste criteriile... Dar am intrebat de argumente... de ce, cum... chestii de gen... ce spune legea acolo, de ce e mai usor... :-/#-o

Domnule Lascoschi, cred ca sunteti un avocat cu o atat de mare experienta incat imi este greu sa inteleg gandirea profunda si mecanismele complicate la care va referiti. Altfel, nu imi explic.
Nu inteleg ce legatura e intre conventie si abandon... Cum adica sa nu poata intretine copilul mama? Care dintre mame? Pai deja intretine doi copii, chiar nu are si al treilea loc in casa? Sau nu are o bucata de paine si pentru el? Ca sa nu mai spun ca in primele luni, de obicei, se hraneste la san, deci ai scapat de cheltuieli de mancare!!! :O

Si scopul nu devine moral, insa devine ascuns legii!!! Si femeia care da nastere copilului tot se poate razgandi... Si apropo de moralitate, o mai acuza naibii cineva de trafic de fiinte umane ca doamna se pare ca va primi bani pentru acest "serviciu" si-si pierde si copiii!!! Unde e exact moralitatea sa faci un copil pentru bani? :-/
Sunt in totala deruta, insa incetez discutia aici pentru ca iar vine Elis si ne spune ca suntem pe langa subiect si nu se cuvine. Si oricum nu cred sa ajungem nicaieri!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
cum sa nasca in Grecia ca mama mai are doi copii d ecrescut aici si e parinte singur...
Din pacate nu m-am luminat deloc, simt ca am orbit chiar... cum adica e mai bine ca tatal din acte sa fie cel ce urmeaza sa adopte? In ce tara se prevede, legal, posibilitatea adoptarii propirului copil?

Cand am spus ca trebuie sa consulte un avocat in mediu privat stiam ce spun.Sunt multe variante posibile si ceea ce vrea ea concret in Romania nu se poate pt ca nu avem lege.
Nici macar nu stim exact ce variante ar vrea ea sau daca vrea altceva in afara de ,,mama surogat".

Adoptia privea pe sotia grecului si nu pe tatal copilului ( adica parintele firesc ).Sotia nefiind parinte natural al copilului oare nu putea sa adopte un copil al celuilat sot ?#-o
Nu inteleg ce legatura e intre conventie si abandon... Cum adica sa nu poata intretine copilul mama? Care dintre mame? Pai deja intretine doi copii, chiar nu are si al treilea loc in casa? Sau nu are o bucata de paine si pentru el? Ca sa nu mai spun ca in primele luni, de obicei, se hraneste la san, deci ai scapat de cheltuieli de mancare!!!

Ati vazut pe la TV pruncucideri, abandonuri, etc.
Oare este pura inventie a massmediei sau exista cu adevarat asa ceva ?
Daca conventia este nula ramane cu copilul, pe care nu stim daca doreste sa il intretina sau daca are mijloacele materiale necesare in acest sens si nu poate sa faca absolut nimic in justitie.
Ar mai fi multe de spus dar ma opresc aici. Sunt convins ca in mod normal trebuie sa se fi facut ,,lumina" si nu ,,intuneric".

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Cadru legal pentru mama purtatoare, dar intr-un mod mai special m_dana79 m_dana79 Buna ziua, Doresc sa va inaintez un caz, pentru care as dori o solutionare legala: Suntem un cuplu, ne chinuim de 7 ani sa devenim parinti dar nu am reusit, ... (vezi toată discuția)
Premierã în justiþie! fãrã nicio lege în domeniu, o femeie a fost declaratã mamã naturalã a copiilor nãscuți de sora ei  Avocat Lăzăruţiu Lucian Avocat Lăzăruţiu Lucian O femeie care nu a mai putut naşte copii din cauza unor probleme de sănătate, a fost recunoscută ca mamă naturală a doi gemeni concepuţi de femeie şi ... (vezi toată discuția)
Ifv-cu mamă surogat din familie Hobitzi Hobitzi Prietenii mei,cetățeni străini,și-ar dori un copil,după îndelungi așteptări și tratamente prin soluția care implică o mamă surogat.Mama surogat ar ... (vezi toată discuția)