Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Amenda in stare de urgenta
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Amenda in stare de urgenta

In conditiile in care CCR a declarat ca fiind neconstitutionale amenzile primite in perioada starii de urgenta, intrebarea mea este daca amenzile primite inainte de decizia Curtii se vor putea anula in instanta sau decizia CCR se aplica doar pentru viitor.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2020
brandon99, utilizator
Cel mai recent răspuns: consuello , utilizator 15:10, 31 Mai 2020
Buna ziua, acestea se pot contesta in instanță!
Se poate cere anularea in instanta folosind aceleasi motive pe care le-a expus CCR in decizia sa. Bineinteles nu invocand decizia CCR, ci folosind argumentatia. Mai ales legat de modalitatea arbitrara a stabilirii de catre agentul constatator a cuantumului amenzii.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2020
latka, utilizator
Eu am inteles ca CCR a constatat neconstitutionalitatea doar a prevederilor care au majorat limitele amenzilor. Adica este vorba doar de majorarea amenzilor de la 2000 lei-la 20.000 lei, nu cele de la 100 la 5000 lei (care si acum sunt perfect legale si in vigoare).
Astfel, eu cred ca amenzile de pana la 5.000 lei, nu mai pot fi anulate.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2020
brandon99, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit Comunicatului de presă, 6 mai 2020, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a decis:
” A respins excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.14 lit.c1) – f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, precum și ordonanța de urgență, în ansamblul său, sunt constituționale în raport de criticile formulate.
A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale.
A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.”
Potrivit DECRETULUI nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României ,publicat în M. O. nr. 212 din 16 martie 2020,anexa I,art.41 ”Prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă, iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe toată durata stării de urgență instituite potrivit prezentului decret, dispozițiile art. 2.532 pct. 9 teza a II-a din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil sau alte dispoziții legale contrare nefiind aplicabile.”
Din motivarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2020 ,se constată
că aceasta a fost promulgată din necesitatea de impunere a unui cadru legal cu caracter preventiv şi coercitiv adecvat sub aspectul răspunderii contravenţionale în cazul nerespectării sau neaplicării imediate a măsurilor stabilite sau nerespectarea sau neaplicarea măsurilor stabilite în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă în actele normative conexe, în ordonanţele militare sau în ordine, specifice stării instituite. Se constată că aceasta este actul normativ sancționator contravențional urmarea nerespectării ordonanţele militare sau în ordine, specifice stării instituite.
Potrivit, art. 31 Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR:
(1)Decizia prin care se constată neconstituţionalitatea unei legi sau ordonanţe ori a unei dispoziţii dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă în vigoare este definitivă şi obligatorie.
(2)În caz de admitere a excepţiei, Curtea se va pronunţa şi asupra constituţionalităţii altor prevederi din actul atacat, de care, în mod necesar şi evident, nu pot fi disociate prevederile menţionate în sesizare.
(3)Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.
Având în vedere cele de mai sus ,se constată că sancțiunile contravenționale aplicate în perioada stării de urgență,pot fi contestate sub formă de plângere contravențională la instanța de judecată,începând cu data de 15 mai 2020, acesta fiind ,cel mai probabil,ultima zi a stării de urgență,iar de la această dată curge calea de atac,termenul de 15 zile ,răstimp în care se pot depune plângeri contravenționale pentru toate contravențiile aplicate pe durata stării de urgență,contravenții având ca obiect art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020.
Instanța de judecată sesizată cu o astfel de plângere,ar trebui să admită plângerea,să constate nul procesul verbal de contravenție întrucât a dispărut baza legală în virtutea căruia procesul verbal de contravenție a fost întocmit.
De asemenea se poate solicita revenirea la situația anterioară constatării acestei nulități și rambursarea sumei de bani plătită sub formă de amendă.
Ultima modificare: Luni, 11 Mai 2020
Vasile Braun, Avocat
Buna ziua,

Opiniile varieaza, insa puteti invoca argumentele deciziei CCR in instanta, pentru a atrage nulitate absoluta a procesului- verbal de constatare a contraventiei.

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala impotriva proces verbal Triangolo Triangolo Pe 01.05 am plecat de acasa la un Mega Image din apropiere (cam 300m de locuinta) sa iau o paine si o sticla de apa minerala. La intoarcere m-am intalnit cu un ... (vezi toată discuția)
Amenda locala Danielab10 Danielab10 Buna ziua, pot primi amenda daca jandarmi nu m-au pus sa semnez si nu mi-au zis motivul? (vezi toată discuția)
Cat sunt de legale restrictiile in timpul starii de alerta? voicud voicud Avand in vedere punctul 6 al articolului 115 din constiturie, sunt legale restrictiile din timpul starii de alerta avand in vedere ca este reglementata de o ... (vezi toată discuția)