avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă ''Citativ''
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

''Citativ''

Am o intrebare.
Am cautat si pe net un raspuns dar nu am gasit. As dori sa cunosc semnificatia termenului ''citativ''., daca exista o baza legala pentru aceasta procedura, de cine trebuie intocmit acest citativ si in ce conditii.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mihaberceanu , utilizator 00:27, 15 Decembrie 2009
Citativul este acel act care cuprinde totalitatea entitatilor (pers.fizice, juridice, institutii, etc.) ce trebuie citate intr-o cauza sau la o infatisare.
Baza legala o constituie legile de organizare si fct. a unor profesii (vezi, de ex. art.1 din L. 59/2007 pr. statutul si org. grefierilor din instantele judecatoresti), iar termenul este consacrat mai mult cutumiar si profesional decat legislativ.
Acesta este intocmit, dupa caz, de grefier sub conducerea instantei sau a judecatorului, de catre procuror in cazul rechizitoriului de trimitere in judecata si de orice alta institutie cu atributii judiciare care trebuie sa intocmesca o lista de entitati ce trebuie citate intr-o cauza judiciara sau intr-o procedura de cercetare prejudiciara in care este necesara prezenta acestora intr-un anumit loc si la o anumita ora, pe baza unui temei legal, pentru desfasurarea procedurii respective.
Poate este lamuritor urmatorul articol din regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti:Art. 54
(1) Grefierul de sedinta are urmatoarele atributii:
a) participa la sedintele de judecata, indeplinind atributiile prevazute de lege si de prezentul regulament, sub controlul presedintelui completului de judecata;
b) intocmeste conceptele pentru citarea partilor din proces;
c) intocmeste actele de procedura dispuse de completul de judecata;
d) completeaza borderourile si preda corespondenta pentru expediere;
e) completeaza condica sedintelor de judecata, in care se trec dosarele din sedinta respectiva, in ordinea inscrisa in lista cauzelor, cu urmatoarele mentiuni: numarul curent, numele sau denumirea partilor, numarul dosarului si obiectul cauzei, termenul acordat, cu indicarea motivului amanarii cauzei; in cazul amanarii pronuntarii, se va indica data acesteia;
f) comunica hotararile judecatoresti in termenul prevazut de lege;
g) tehnoredacteaza hotararile judecatoresti si alte lucrari repartizate de conducerea instantei; hotararile vor cuprinde, in final, initialele redactorului, ale tehnoredactorului, data tehnoredactarii si numarul de exemplare; la instantele de control judiciar se trece, in plus, compunerea completului de judecata a instantei a carei hotarare este supusa controlului judiciar, cu indicarea, daca este cazul, a caracterului reformarii;
h) transcrie inregistrarile audio sau stenogramele sedintelor de judecata, in conditiile legii;
(2) Grefierul de sedinta indeplineste, in limita functiei, orice alte sarcini de serviciu date de presedintele instantei sau de presedintele completului de judecata.
(3) Grefierul debutant participa la sedintele de judecata dupa insusirea cunostintelor necesare pentru indeplinirea acestei activitati.
(4) La sedintele de judecata, grefierii sunt obligati sa aiba tinuta vestimentara corespunzatoare instantei unde functioneaza. Grefierii militari sunt obligati sa poarte uniforma militara.
_________
Litera e) de la alin. (1) a fost modificata prin art. I pct. 4 din H.C.S.M. nr. 352/2006.

Va multumesc pentru explicatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de redactare incheiere de sedinta costel_gr2013 costel_gr2013 care este termenul legal de redactare a unei incheieri de sedinta din cadrul unei judeatorii? (vezi toată discuția)
Sunt obligati judecatorii sa semneze hotararile judecatoresti? ioannicu ioannicu Buna seara, Intr-o hotarare este si sunt obligati judecatorii sa semneze? Si dc.nu sunt semnate, ci doar de grefieri, sunt legale (valabile) aceste hotarari? (vezi toată discuția)
Numirea in functia de grefier ES24 ES24 Buna! Am si eu cateva nelamuriri si cred ca este singurul loc unde pot afla ce ma intereseaza. Asadar, in urma cu foarte putin timp am promovat un concurs de ... (vezi toată discuția)