avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuz plecare in delegatie din motive de sanatate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuz plecare in delegatie din motive de sanatate

Buna ziua!
sunt angajata la un punct de lucru judetean din cadrul unei companii nationale. In luna februarie la sfarsit , am fost trimisa in delegatie in alt judet, si desi am invocat starea de sanatate , fiind anterior de 2 ori la urgenta , luata cu ambulanta direct de la locul de munca, angajatorul nu a dat nici un raspuns, ba mai mult , desi prezenta la serviciu , am fost pontata nemotivat, desi avea la cunistinta ce se intampla, a trimis si doi salariati de la departamentul de protectie a muncii si a cerut si fisa upu, respectiv documentele medicale in care era vizibila starea de sanatate agravata pe fondul stresului de la locul de munca . Am fost astfel nevoita sa plec in delegatie , pusa in fata abuzului exercitat . Legal ar fi fost sa fie o eventuala cercetare disciplinara , insa nu a fost decat o atitudine sicanatorie din partea sefului direct . Mentionez ca in perioada in care am fost pontata nemotivat ilegal, mi0am dat prezenta pe mail de serviciu, atat la sosire , cat si la plecare , condica de prezenta fiind sechestrata la propriu in biroul contabilitate: mentionez ca toti colegii semnau , mai putin eu , ca ,, asa a zis sefa ,, iar in condica eram mentionata ,, in delagatie,, anticipat . Ce ma sfatuiti, va rog ..
Cel mai recent răspuns: jurist2020 , utilizator 09:59, 13 Mai 2020
1. Sesizați ITM (depuneți înscrisurile pe care le-ați primit de la Spitalul de Urgență, iar dacă nu le aveți, indicați data când v-au fost eliberate, fiindcă ITM le va solicita Spitalului; depuneți documentele medicale primite de la medicul de familie - în baza situației medicale constatată la UPU, indicați colegii care erau prezenți la data la care dumneavoastră v-ați prezentat la serviciu și ați fost împiedicată să lucrați - asta dacă nu erați în concediu medical)
2. Dați în judecată angajatorul, iar dacă abuzurile continuă puteți formula și o plângere penală împotriva sa.
1. Delegarea este o măsură obligatorie pentru salariat, a cărei nerespectare poate atrage răspunderea disciplinară a acestuia, inclusiv desfacerea contractului de muncă.


2. Va redau mai jos cateva aspecte legate de refuzul delegarii :
Un angajat poate avea motive temeinice pentru a refuza ordinul de delegare sau detaşare, chiar dacă el a fost legal ordonat. Angajatul ar putea invoca, de exemplu, fie starea precară a sănătăţii sale, care s-ar înrăutăţi într-o altă localitate din cauza climei deosebite, fie faptul de a se afla în cursul unui trata­ment medical în localitatea unde prestează munca.

În mod firesc, unitatea nu trebuie să aplice măsura desfacerii contractului de muncă fără să-şi formeze ea însăşi convingerea asupra faptului dacă refuzul angajatului de a executa ordinul de delegare sau detaşare este justificat sau nu.

Într-un caz de refuz al delegării, Tribunalul Suprem a decis că instanţa de trimi­tere este obligată să ordone probele necesare pentru a se stabili dacă, într-adevăr „intimatul este bolnav şi, în caz afirmativ, dacă boala de care suferă îl împiedică să presteze munca la întreprinderea unde fusese detaşat, în condiţiile art. 15 din Codul muncii, care este un text de aplicare generală, adică fără a i se periclita grav sănătatea, precum şi dacă la această întreprindere nu era totuşi posibil să presteze munca ziua, în cazul în care nu putea să lucreze în schimb de noapte.
Dacă se va stabili că refuzul angajatului a fost nejustificat, măsura desfacerii contrac­tului de muncă va fi menţinută ca legală“ (Trib. Suprem, col. civ., dec. nr. 1365/1965, în Culegere de decizii 1965, p. 168—169).

Un motiv justificat de a refuza delegarea sau detaşarea, mai ales cînd ar fi de lungă durată, l-ar putea constitui împrejurarea că angajatul urmează învăţămîntul seral, mediu sau superior. În acest sens, a se vedea: M. Constantinescu şi St. Ciobotaru, Delegarea şi detaşarea angajaţilor, în „Justiţia nouă“ nr. 7/1965, p. 84; V. I. Câmpianu şi G. N. Vasu, încheierea, modificarea şi încetarea contractului de muncă, Editura ştiinţifică, Bucureşti, 1965, p. 91—92.

Potrivit unei păreri deja exprimate, dacă motive temeinice de natură a-l îndreptăţi pe angajat să refuze plecarea în deplasare ar exista încă din momentul încheierii contractului de muncă, presupunînd că aceste motive ar ţine de o stare de durată a angajatului (vîrsta, infirmitate, boală, sarcini familiale deosebite sau alte asemenea împrejurări), se va putea prevedea chiar prin contract că angajatul nu va putea fi trimis în delegare sau detaşare, cu condiţia ca o atare clauză să fie compatibilă cu interesele unităţii (a se vedea L. Miller, S. Ghimpu, Delegarea, detaşarea şi transferarea angajaţilor, Editura ştiinţifică, Bucureşti, 1966, p. 712).

Sursa : [ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns...am sesizat ITM, bineinteles ca mi 0au raspuns cu copy paste din legislatia muncii , fara nici o tangenta cu speta mea. Am facut sesizare la Ministerul Muncii , poate se misca lucrurile...insa , in teritoriu, adica in provincie, se ,, merge ,, pe influenta locala, de regula politica, si nu pe lege ..
Dacă ați primit răspuns de la ITM nu mai așteptați, acționați. Luați legătura cu un avocat și deschideți acțiune împotriva angajatorului. Superficialitatea unor inspectori de la ITM e aceiași și în București și în teritoriu, deci nu aveți de ce să abandonați lipta pentru dreptul dumneavoastră.

smari a scris:

Multumesc pentru raspuns...am sesizat ITM, bineinteles ca mi 0au raspuns cu copy paste din legislatia muncii , fara nici o tangenta cu speta mea. Am facut sesizare la Ministerul Muncii , poate se misca lucrurile...insa , in teritoriu, adica in provincie, se ,, merge ,, pe influenta locala, de regula politica, si nu pe lege ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligativitatea plecarii in delegatie val1234 val1234 As vrea sa stiu daca din punct de vedere legal pot sa refuz plecarea in delegatie din motive personale. Am copii mici acasa si multe probleme si nu doresc ... (vezi toată discuția)
Delegatie AnaTudorAna AnaTudorAna Pot refuza plecarea intr-o delegatie in care urmeaza sa lucrez 5 zile cate 18 ore/zi? (vezi toată discuția)
Relocarea in alte judete a postului carmena_iasi carmena_iasi Buna ziua, sunt reprezentant medical in cadrul unei companii pharma de 2 ani si de la angajare si pana acum am desfasurat activitatea in judetele iasi (oras de ... (vezi toată discuția)