avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... COPROPRIETATE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

COPROPRIETATE

Buna ziua !
Locuiesc cu sotia mea de 20 de ani la o adresa din Bucuresti. Apartamentul imi apartine in exclusivitate fiind cumparat de mine inainte de casatorie. Sotia are Cartea de Identitate cu toate datele la adresa mea. Nu apare ca fiind coproprietar. Tot la adresa asta mai locuieste si mama mea. Nu m-am gandit niciodata ce s-ar intampla in cazul decesului meu. Cum poate sa ramana apartamentul in acest caz sotiei mele ? E nevoie de facut testamentul sau se poate face un act in care sotia sa apara si ea coproprietar. Va multumesc ! Vlad Marton
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:14, 18 Mai 2020
Soția supraviețuitoare îl moștenește pe soțul decedat, și nu o poate nimeni scoate din casă câte zile are de trăit.

Deci, dacă plecați dvs înaintea ei din acestă lume, soția vă moștenește, și în plus beneficiază de habitație viageră în acel imobil.

Puteți să-i faceți la Notar și un testament.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
Dapix, utilizator
Multumesc !
În mod normal, daca lăsați lucrurile asa, la decesul dvs, apartamentul se va împărți în cote egale între mama si soția dvs (inteleg ca nu aveti copii și nici frati/surori).
Prin urmare, soția dvs va deveni coproprietar, iar în această calitate, va avea dreptul să locuiască în imobil.
Puteti sa schimbați aceasta situatie, lasandu-i soției un testament. Însă, mama dvs este moștenitor rezervatar. Asta înseamnă că dacă la acel moment va fi în viața, poate solicita reductiunea testamentului pentru încălcarea rezervei succesorale de 1/4.
Multumesc ! Am intrebat de coproprietate pentru ca intotdeauna cand ne-am schimbat Cartile de Identitate, a trebuit sa merg si eu la Politie impreuna cu ea, ca proprietar al apartamentului. Intr-adevar nu mai am frati, surori sau copii, singurele rude pe care le mai am sunt niste veri de gradul 1. Iar in privinta mamei, nu-mi mai fac griji deoarece are 95 de ani iar sotia e cu 8 ani mai tanara ca mine. :-) (Eu am 70)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca decedati inainte de sotie, mama dvs va deveni coproprietar daca nu va fi decedata la data aia,, iar pe dansa, nu o mosteneste sotia dvs, ci acei veri.
Deci, ati pute asa va faceti griji, ca nu stiti sigur ca mama va deceda inaintea dvs cum ar fi firesc, Faceti un testament prin care lasati tot ap, sotiei, cu drept de abitatie viager pt mama intr-o camera.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu un sfat. sunt casatorita,sotul ... Madi1989 Madi1989 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Sunt casatorita,sotul are o sora,din motive personale eu nu as vrea ca in cazul in care nu voi avea copil,sa nu ... (vezi toată discuția)
bunica vitrega - cine o mosteneste? inna inna Buna ziua, Dupa moarte bunicii, bunicul meu s-a recasatorit. Mama avea 18 ani iar apartamentul in care locuiau toti trei era inchiriat. Ulterior l-au ... (vezi toată discuția)
Se da următoarea situatie: soțul are un apartament (înaintea ... gabyela gabyela Se da următoarea situatie: Soțul are un apartament(înaintea căsătoriei) cumpărat cu banii din moștenire și diferența de bani donata de la frații ... (vezi toată discuția)