avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Corectare suprafata de teren în CF cu aplicarea ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Corectare suprafata de teren în CF cu aplicarea Regulamentului ODG nr.700/2014-Program Național de Cadastru și Carte Funciară

Bună ziua,
Am rugămintea sa ma lămuriți in urmatoarea speta:
In 2014, tatăl meu, pentru a-mi putea vinde o casa+ terenul aferent, a intabulat proprietatea la OCPI in baza documentației cadastrale întocmite de o firmă de cadastru.
Elaborarea documentației si înregistrarea la Oficiul de cadastru s-au făcut în baza Procesului verbal de punere in posesie a terenului si a unei adeverințe eliberate de Primaria comunală din care rezulta ca tatăl meu este proprietarul casei construite prin anii 60.
La efectuarea măsurătorilor de către firma de cadastru, Primaria ne-a pus in vedere ca suprafata ce va fi înscrisă în documentatia cadastrala sa fie aceeași cu cea din procesul verbal de punere in posesie, respectiv de 1268 mp(masuratori facute prin "Satelit", spune Primaria, si pentru ca pe o latura nu a fost imprejmuire este posibil sa se fi gresit mai ales ca pe aceasta latura este un clin, si s-a masurat drept, dealtfel si schita anexa la procesul verbal de punere in posesie este diferita de situația din teren).Suprafata corecta rezultata din masuratorile firmei de cadastru este
mai mica cu 34 mp, respectiv este de 1234 mp. Pentru ca lucrurile să dea bine la primărie, funcționarul a solicitat si o declaratie din partea tatălui meu in sensul ca accepta suprafata in plus de 34 mp.S-a acceptat pentru ca a vrut ca intabularea sa se faca cat mai repede. Deci, eu platesc in plus impozit la Primărie pentru 34 mp care de fapt sunt ai vecinului care îi foloseste, el are in procesul verbal de punere in posesie mai puțin cu 34 mp.Nu am probleme de granituire cu vecinul, limita de hotar este stabilită cu acesta, problema mea este ca in realitate am o suprafata mai mica decat cea impozitata.
Prin urmare, eu ca proprietar regăsesc în CF: suprafata măsurată 1268 mp, suprafata din acte 1268 mp, in loc de sup.masurata 1234 mp, sup.din acte 1268 mp.
Cum s-ar putea face corectarea suprafeței, atât la Primărie pentru impozitare, cat si la Oficiul de cadastru , in contextul in care Primaria comunală urmeaza sa faca noi măsurători cu o firmă de cadastru pentru înregistrarea sistematica a tuturor proprietatilor in cadrul Programului National de Cadastru și Carte Funciară .Ar putea fi pentru mine un prilej de a corecta suprafata?Mai precizez faptul că in comuna inca nu s-au eliberat toate titlurile de proprietate asupra terenurilor , situatie in care se afla si tatăl meu(decedat).V-am dat acest detaliu si va intreb daca suprafata din procesul verbal de punere in posesie in baza caruia mi-a vandut proprietatea, ar mai putea fi corectata pentru ca in Titlul de Proprietate ce urmeaza a fi eliberat, sa fie trecută suprafată corectă.
Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Marian Hainagiu , utilizator 20:35, 26 Mai 2020
Daca dumneavoastra in momentul de fata sunteti intabulat si aveti carte funciara cu nr. topo. sau nr. cadastral nu o sa primiti titlu de proprietate.
Vorbim aici de un teren extravilan sau intravilan? Intreb deoarece PNCCF-ul se face doar in zona de extravilan, iar in 99% din cazuri unde se face este un dezastru total.
Daca este vorba de un teren extravilan lasati sa se faca PNCCF-ul in zona si vedeti cum iesiti la final.
In alte ordine de idei se putea face corect intabularea prima si prima oara cu suprafata din act de 1268 mp si suprafata masurata de 1234 mp, dar bugetarii astia de la primarii is niste lesinati.
Acum eu nu imi dau seama din ce a-ti relatat totusi daca sunteti intabulati, sau firma de cadastru la care a-ti apelat v-a facut pur si simplu o documentatie tehnica necesar eliberarii titlului de proprietate.

In alte ordine de idei daca sunteti intabulat si in zona de intravilan unde nu se va face PNCCF-ul, apelati la niste profesionisti in domeniu sa va faca o documentatia cadastrala de diminuare a suprafetei.
Multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare teren gresita. corectare hilda ion hilda ion Am mostenit o casa si un teren alaturat, intravilan. Intabulare facuta in 1994, cu schita cadastrala la cumpararea casei si terenului de catre parinti de la ... (vezi toată discuția)
Va rog urgent un raspuns ! stelutaalistar stelutaalistar Detin un teren de 5000 mp extravilan in proprietate in baza legii 18/1991.Am titlul de proprietate din anul 1994.De atunci platesc impozit pe acest teren. Am ... (vezi toată discuția)
Cum impartim un teren lipsa? abby abby Printr-o tranzactie (hotarare de expedient) pronuntata intr-un partaj succesoral,celor 2 mostenitori li se acorda cate 3.000mp/intravilan din cei 6000mp ... (vezi toată discuția)