avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Accize, alte taxe Impozit tranzactii imobiliare
Discuție deschisă în Accize, alte taxe

Impozit tranzactii imobiliare

Ce impozit se datorează statului în următoarea situație : doi frați au o proprietate comună, în cote egale, și doresc vânzarea acesteia, cu o sumă mai mare de 100000 de euro?
Cel mai recent răspuns: angadali1 , utilizator 15:16, 28 Mai 2020
Codul fiscal:

ART. 111 - Definirea venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal

(1) La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

(2) Impozitul prevăzut la alin. (1) nu se datorează în următoarele cazuri:

a) la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor și construcțiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;

b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți;

c) În cazul actelor de desființare cu efect retroactiv pentru actele de transfer al dreptului de proprietate asupra proprietăților imobiliare;

d) constatarea în condițiile art. 13 din Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

e) în cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal, în condițiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune de dare în plată. Norme metodologice.

Mulțumesc mult pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia unica tuilleries tuilleries Buna ziua. Am urmatoarea speta: prietena mea a vandut apartamentul si cu banii obtinuti a cumparat alt apartament. A obtinut 63.000 euro si a dat pe noul ... (vezi toată discuția)
Impozit la vanzarea locuintei Silviu80 Silviu80 Care este impozitul pe care il datorez statului, la vanzarea unei locuinte cu valoarea de 14000 de euro? (vezi toată discuția)
Inregistrare in scopuri de tva - persoana fizica - plafon scutire / colectare tva din vanzarea terenurilor retrocedate in baza legii 10 claudiuvlad claudiuvlad Buna ziua, In luna martie 2018 am instrainat un teren construibil la suma de 219154 lei, terenul fiind bun comun cu sotia. In anul 2017 am vandut doua ... (vezi toată discuția)