avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Montare camera supraveghere curte
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Montare camera supraveghere curte

Buna ziua.

In urma unor evenimente nefericite de care am avut parte( intrat si furat din curte), dorim sa instalam cateva camere de supraveghere in curte, in regim propiu. Va rog sa imi comunicati daca este legala montarea montarea acestor camere de supraveghere pe proprietatea mea, dar doua dintre acestea bat si pe domeniul public, in locul unde ne parcam cele 2 masini pe care le detinem. Mentionez ca absolut toate camerele le montam in curtea noastra, proprietate personala, iar cele 2 de la porta care bat si pe domeniul public, sunt la o inaltime destul de mare ca sa poata cuprinde toata curtea. Doresc sa mentionez ca am tot cautat pe internet, dar pana la urma nu am aflat un raspuns concludent la intrebarea mea.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mariana Rosca , utilizator 11:04, 4 Iunie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista legislatie speciala care prevede procedura d eurmt pentru instalat sistem de preluare si stocare imagini care in conformitate cu dispozitiile in domeniu reprezinta date cu caracter personal deci sub incidenta GDPR
Atat timp cat sistemul de suptraveghere si camerele componente sunt instalate strict pe proprietatea dv. și au ca finalitate protecția acesteia, nu aveți ce probleme
Referitor la camera care sa preia imagini si pe domeniul public...riscati sa firi acuzat ca încalcati dreptul la intimitate și la viata privata.

Art. 71 alin. (1) și (2) din Noul Cod civil prevăd:

„Art. 71
Dreptul la viaţa privată
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private.
(2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.”

Potrivit legislatiei in vigoare sistemele de supraveghere video sunt asimilate sistemelor de alarma.
Instalarea unor asemenea sisteme de supraveghere video ar trebuie facute de catre operator economic autorizat cu licenta IGPR mai ales daca va intentionati in caz de forta majora sa folositi respectivele imagini pentru a dovedi savarsirea unor contraventii/
infractiuni, dupa caz.
Utilizarea mijloacelor de supraveghere video poate aduce atingere dreptului la viaţă privată al individului, consfinţit de art. 26 din Constituţia României ,concomitent si dispozitiile Deciziei ANSPDCP nr 52/2012 - cel putin in parte - ar putea sa va fie aplicabile.
Montajul de sisteme de supraveghere video fara licenta se pedepseste penal.
Exista numeroase cazuri de proprietari de magazine care si-au montat singuri,sisteme de supraveghere video iar acum au probleme,fiind necesare proiecte avizate de IGPR= H.G. nr 1010/2004 si Dispozitia IGPR nr 422/2006
Nu trebuie omise dispozitiile legii nr 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.


Multumesc ptr raspuns, dar avand in vedere ca eu sunt pers fizica si montez camerele de supraveghere pe proprietatea mea, speta privind proprietarii de magazine nu se aplica in cazul meu. Obligativitatea privind instalarea camerelor doar cu firme autorizate se adreseaza doar pers juridice, nu si celor fizice.
Din tot ce am citit pana acum, atata timp cat supravegherea se face ptr protectia personala si nu sunt expuse mediilor online aceste filmari, sau nu se stocheaza mai mult de 30 zile, nu ar fi nicio problema. Intrucat tot ce am citit pana acum este destul de ambigu, pe mine ma intereseaza dc din pct de vedere GDPR, exista o lege sau orice altceva care interzice/sanctioneaza filmarea intrarii in curte si a masinii personale care este parcata pe spatiul public din fata portii mele.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere de supraveghere video rada_gaby rada_gaby E legal sa imi pun o camera la curtea mea, sa imi filmeze spatele casei, doar proprietatea mea, nu spre vecini sau spre drumul public, pot sa chem o persoana ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere video pentru curte si parcarea din fata casei. Ion_florescu Ion_florescu Buna ziua. Locuiesc la casa si in urma unor acte de vandalism comise de anumite persoane de rea credinta asupra proprietetii mele, doresc sa montez doua ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere orsaia2006 orsaia2006 Vrem sa montam camera de supraveghere in cadrul unei asociatii de proprietari (parterul blocului)ce prevede legislatia.????Comitetul executiv a aprobat ... (vezi toată discuția)