avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezolvare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezolvare succesiune

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o opinie in urmatoarea problema: bunica mea vaduva a decedat in 1991 avand trei copii in viata la vremea respectiva. Celui de-al treilea copil (unchiul meu) i-a lasat prin testament casa si terenul din localitatea unde a trait (si a decedat), tot in 1991. Inainte ca ea sa moara i-a spus tatalui meu (primul copil) ca ii lasa un teren agricol pe care sa il revendice in baza Legii 18. Cererea de revendicare a fost facuta in 1991 (cred, nu stiu sigur), iar titlul de proprietate pentru terenul agricol a fost emis in 1999 si prin urmare nu a fost inclus in testament. Fiicei (al doilea copil) nu i-a lasat nimic, aceasta avand probleme de sanatate si fiind in ingrijirea unchiului meu (dar amanuntul asta nu apare in testament, a fost intelegerea facuta inainte de moartea bunicii). Tatal meu a decedat in 2005 iar unchiul meu anul acesta, matusa inca traieste. In 2001, matusa mea a fost la notar, s-a declarat unic mostenitor si a obtinut certificat de mostenitor pe numele ei pentru casa si terenul local. Acum, mostenitorii unchiului meu au deschis proces pentru anularea certificatului de mostenitor obtinut de matusa mea, dar m-au trecut si pe mine in proces, ca parat / renuntator pentru ca i-au dat avocatei numai testamentul si i-au spus acesteia ca eu nu am pretentie la casa, iar avocata a inceput actiunea fara sa ia in calcul terenul agricol. Apoi, aceasta mi-a spus ca eu nu mai pot mosteni pentru ca nu am acceptat mostenirea in termen de 6 luni cf. Cod Civil vechi, iar cand i-am explicat ca tatal meu a revendicat terenul agricol si apare in rol (deci a acceptat-o) mi-a spus ca acum trebuie sa intervina printr-o cerere reconventionala. Eu nu am pretentie la casa, mie imi trebuie doar titlu de proprietate pe terenul agricol de care m-am ocupat dupa moartea tatalui meu, iar mostenitorii unchiului meu nu au pretentie la terenul agricol. Nu exista o cale mai simpla si mai ieftina de a rezolva lucrurile?
Cel mai recent răspuns: toricelli , utilizator 16:19, 5 August 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimata Doamna, va multumesc inca o data pentru sfat, aveti perfecta dreptate. Eu sper pana in ultimul moment ca nu se va ajunge in instanta, sumele puse in discutie nu merita atata deranj, in urma unui proces vom pierde cu totii. Ei deja au inceput cu stangul si sunt pe pierdere, basca, suntem rude si mi se pare rusinos sa te judeci frate cu frate, dar daca asta e situatia, ce sa facem. Stiu ca sunt naiva, dar imi doresc ca vorbele lor sa fie adevarate si nu faptele cu toate ca deocamdata se pare ca e invers. Eu o sa incerc sa minimizez pierderile pentru mine si ei n-au decat sa se manance intre ei
PS daca vor anula/schimba aceasta actiune si o vor face comuna, va voi scrie aici.
PPS daca fac cerere reconventionala, pot cere si o reductiune/despagubire, ceva? Testamentul a fost validat la notar..
Numai bine va doresc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2020
toricelli, utilizator
toricelli a scris:

...nici actiunea nu am primit-o inca prin posta ...
... In actiunea introdusa nu se pomeneste nimic despre testament...

PPS daca fac cerere reconventionala, pot cere si o reductiune/despagubire, ceva?


Să înțeleg că nu ați primit acțiunea în mod oficial, dar în mod neoficial o aveți totuși...
Altmineri, sună puțin cam aiurea să vorbiți despre ceea ce NU s-ar fi scris în ceva ce NU ați citit încă.

Iar, mai departe, dacă mă întrebați despre pretențiile pe care ați putea să le să emiteți (prin reconvențională) în legătură cu ceva despre care ... „nu se pomenește nimic”, sună și mai bizar.
De fapt, nu este ok să-mi dau cu părerea despre ceea ce ... se zice că s-ar fi scris.
Iar pentru a vorbi despre reducțiune, sunt necesare calcule exacte (este, în parte, pură matematică). Or, cam tot ceea ce știu eu aici despre imobilele succesorale din speță este că ar fi situate în România ... pe dreapta (presupun).
Discutați cu un avocat, cu hartiile pe masă.

Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2020
romascanu, moderator
Scuze, intre timp situatia a evoluat. Am primit de la ei o copie a actiunii care a fost depusa si despre care ei spun ca vor sa o corecteze (ca se pot aduce modificari in actiune daca nu a primit termen) In a doua varianta apare si testamentul in care se spune xa unchiul mosteneste imobilul, iar ceilalti doi frati - averea netestata. Luni ar trebui sa discutam forma finala (teoretic) asta daca nu cumva ei au depus varianta a doua. Masa succesorala consta intr-un imobil si un teren, iar conform intelegerii avute ei pastrau imobilul si ii plateau matusii renta viagera iar mie imi revenea terenul Imobilul valoreaza de 2.5 ori cat terenul.
Stimata Doamna, va multumesc pentru raspunsuri. Asa cum ati intuit, verii mei nu au retras actiunea, au facut doar o solicitare pentru schimbarea calitatii mele (din parat in reclamant), solicitare care a ramas asa, agatata, fara finalitate. V-am urmat sfatul, am angajat un avocat si am facut intampinare si cerere reconventionala. Numai bine va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terenuri extravilan mostenite pentru care se cere iesire din indiviziune anddaria anddaria Sunt unica mostenitoare a tatalui meu , mama fiind decedata anterior. Tata a decedat in noiembrie 2011. Prin testament , tata ( care mai are un frate ... (vezi toată discuția)
Bunica mi-a făcut testament pe toate bunurile ei, dar mai sunt moștenitori în afară de mine. care vor fi cotele în acest caz? maia andrei maia andrei Buna ziua! Bunica mea a fost proprietara unei case bătrânești + 1000 m teren si in câmp are 1 hectar . Bunica mi -a lăsat prin testament toate bunurile ei ... (vezi toată discuția)
Este urgent dana87 dana87 va rog sa imi raspundeti: mama mea si fratele ei sun singurii mostenitori ai matusii lor, el a dat_o in judecata si o ameninta ca va castiga. ce va castiga si ... (vezi toată discuția)