Buna seara. As avea nevoie de ajutorul vostru: am o o salariata care este nascuta pe 02.01.1955 si vrea sa iasa la pensie anticipat. I-am calculat perioada lucrata (mai putin CFS) si a rezultat o vechime in munca pana la 31.12.2009 de 38ani, 08luni si 04zile. Cu aceasta perioada ar intra pt pensie anticipata partial, dar ea nu vrea asa. A zis ca mai sta vreo 2 luni si in 2010 si apoi sa intre in pensie anticipata. Este corect asa? Va multumesc de ajutor.
Da, este corect, poate beneficia de pensie anticipata la 55 de ani daca are un stagiu de 40 de ani (art. 49 din Legea nr. 19/2000).
De pensie anticipata partiala poate beneficia la 55 de ani, daca are stagiul complet de cotizare de 30 de ani.
Art. 49. - (1) Asiguraţii care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 10 ani pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstelor standard de pensionare.
BUNA ZIUA.AM SI EU O INTREBARE LA DVS.MAMA MEA ESTE NASCUTA PE16.03.1955 SI ARE 37 ANI VECHIME MUNCA POATE SA DEPUNA DOSARUL PT PENSIE ANTICIPATA(SAU ANTICIPATA PARTIAL CA NU STIU EXACT CU SE CHEAMA)????VA MULTUMESC ANTICIPAT.ALINA VOICU.MULTUMESC PT RASPUNS DAR MAI AM O INTREBARE...DACA IMPLINESTE 55 ANI PE 16 MARTIE2010POATE SA DE PUNA DOSARUL DE PENSIE PE 1 FEBRUARIE??????SAU NUMAI DUPA CE IMPLINESTE 55 ANI??
Are dreptul la pensie anticipata partiala incepand cu data de 16.03.2010.
In acest caz, pensia ii va fi diminuata lunar cu 9% timp de 5 ani, pana la indeplinirea conditiilor pt pensie limita de varsta
..................................................................................
(Art 50 alin. (2)/Lg pensiilor: "Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare")
Pensie 2014
radutoana
Buna ziua, mama mea implineste pe 12 mai varsta de 57ani iar pe 12 august face 38ani de munca, in conditii normale.in ce an se poate pensiona si daca doreste ... (vezi toată discuția)