avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda contraventionala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda contraventionala

Bună seara! Am primit o hotărâre nefavorabila de la judecătoria Craiova(amenda contravențională data de IPJ+permis reținut pe 30 zile), la care pot face apel în 30 zile. Întrebarea mea este:dacă nu fac apel în aceste 30 zile(deoarece nu prea am mari șanse), în cât timp după aceasta data trebuie sa duc permisu la politie(reținut pt 30 zile)? Sau trebuie sa aștept o alta notificare de la judecătorie în care sa ma instiinteze
ca nu am făcut apel în 30 zile și pe data "x" sa ma prezint cu permisul la politie. Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2020
Vaetis, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vaetis , utilizator 16:28, 20 Iunie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa trecerea termenului de 30 de zile pentru apel, legalizati la judecatorie hotarirea din prima instanta (unde ati pierdut). De la data cind a expirat termenul de apel mai pot trece 30 de zile pentru a preda permisul, impreuna cu o copie a hotaririi legalizate (definitiva si irevocabila) :
Art 118 din OUG 195 /2002 actualizata
(4) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care instanța a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției. Sancțiunea contravențională complementară constând în suspendarea dreptului de a conduce își produce efectele fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
(5) Predarea permisului de conducere de către contravenient se face personal, prin reprezentant convențional sau prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4), la serviciul/biroul poliției rutiere, care îl va înainta unității de poliție care îl are în evidență.
(6) Se consideră îndeplinită obligația de predare a permisului de conducere și în cazul în care documentul este transmis prin servicii de curierat, cu aviz de primire, în termenul prevăzut la alin. (4) la serviciul/biroul poliției rutiere. Data care se ia în considerare este data predării permisului către serviciul de curierat. Dovada înlocuitoare se eliberează la data prezentării titularului înăuntrul termenului de suspendare a dreptului de a conduce la serviciul/biroul poliției rutiere la care a înaintat permisul de conducere.
(7) În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul prevăzut la alin. (4), durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalități.
(8) În sensul prezentului articol, prin serviciu al poliției rutiere se înțelege serviciul poliției rutiere din structura unui inspectorat județean de poliție, Brigada Rutieră din cadrul Direcției Generale a Municipiului București sau biroul de poliție autostrăzi din cadrul Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale din structura Inspectoratului General al Poliției
Române.
[ link extern ]
Mulțumesc frumos! Dar în cazul în care nu fac apel în 30 zile ca oricum pierd ce este de făcut?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exact cazul asta vi l-am descris. Cititi cu atentie !
Ideea este ca nu as vrea sa ajung la judecătorie sa legalizeze hotărârea.
Precizez ca nu am fost la nici o înfățișare pe durata procesului care a fost pe rol(2 ani)

Alte discuții în legătură

Hotărâre judecătorească ! bebeto112 bebeto112 Buna seara, Astazi am fost la ultima înfățișare intr-un proces in care am fost intimat ! Am văzut pe site la judecătorie ca mi sa respins plângerea ! In ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in urma cu un an mi s-a suspendat permisul pentru ... Mihai laz Mihai laz Buna ziua! In urma cu un an mi s-a suspendat permisul pentru 30 de zile pentru neacordare de prioritate, am facut contestatie, am pierdut procesul, am facut ... (vezi toată discuția)
Predare permis conducere Hofman86 Hofman86 Am pierdut proces suspendare permis.hotararea s-a dat în data de 23.01.2020. Am văzut pe site-ul curții de apel cu termen de 30 de zile în care pot să ... (vezi toată discuția)