avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... teren fara proprietar
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

teren fara proprietar

Am urmatoarea speta: exista o serie de case insiruite cu gradina. In spatele acestor gradini este o fasie de teren cu o lungime de vreo 200 m si latime de vreo 10m. Dupa multe cautari se pare ca acea fasie de teren nu are proprietar. Eu as dori sa imi extind gradina cu bucata de teren care trece prin dreptul gradinii mele. In acest caz pot face uz de uzucapiune tabulara? Daca da, de ce acte am nevoie pentru a inscrie in CF bucata respectiva de teren? Daca dupa inscrierea terenului si trecerea celor 5 ani, fara ca nimeni sa conteste dreptul meu de proprietate devin automat proprietar, corect? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 10:08, 29 Iunie 2020
(1) Dreptul de proprietate asupra unui imobil și dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, și-a încetat existența;
b) a fost înscrisă în cartea funciară declarația de renunțare la proprietate;
c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.

Ati cercetat si la cartea funciara? Ca e posibil ca terenul acela sa fi avut proprietar ``candva``. Si trebuie sa vedeti daca nu are mostenitori, si daca nu s-au facut inscrieri in acea carte funciara in ultimii 30 de ani (anterior intrarii in vigoare a legii 287/2009).

In spate ce vecinatate aveti? Dupa cea fasie?
Dvs mi-ati citat aici uzucapiunea extratabulara! Cercetari s-au facut si nu s-a gasit proprietarul (mostenitori nu stiu, sper sa nu fie ;). Ce legatura are vecinatatea din spatele terenului (e un teren care e proprietatea cuiva).


Tascmob a scris:

Dvs mi-ati citat aici uzucapiunea extratabulara! Cercetari s-au facut si nu s-a gasit proprietarul (mostenitori nu stiu, sper sa nu fie ;). Ce legatura are vecinatatea din spatele terenului (e un teren care e proprietatea cuiva).


Daca nu e statul roman, ocolul silvic, sau etc. vecin in spatele acelei fasii, ci este proprietate privata, iar acea proprietate privata nu are minus de suprafata, atunci eu as imprejmui terenul, si as face marire de suprafata in +15% daca se incadreaza.
Nu a-ti precizat de ce zona a tarii este vorba, de aia v-am citat uzucapiunea extratabulara.
uau, ce inseaman acest in +15%? are legatura cu uzucapiunea sau intra la altceva? vecinul e privat! ar trebui chemat si un topograf?
Daca in urma masuratorilor terenul are suprafata mai mare topograful printr-o documentatie cadastrala poate mari suprafata terenului din act cu maxim pana la 15%. Daca este imprejmuit total terenul. Daca nu este imprejmuit total, atunci este nevoie de proces verbal de vecinatate. Teren de 100mp+15% = 115 mp exemplu.
Vedeti cum va intelegeti cu vecinii. Puteti sa imprejmuiti bucata aia, un topograf sa va faca o schita, si sa declarati la impozit. Platiti o vreme asa impozit, si daca nu comenteaza nimeni, va puteti folosi de aceasta ``chestie``.

art. 84 ordinul 700/2014

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare teren gresita. corectare hilda ion hilda ion Am mostenit o casa si un teren alaturat, intravilan. Intabulare facuta in 1994, cu schita cadastrala la cumpararea casei si terenului de catre parinti de la ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre suprafata scrisa in cartea funciara si suprafata reala balisdanconstantin balisdanconstantin Buna seara! doresc sa cumpar de la parintii mei o bucata de pamant .Am chiemat un topograf pentru a masura si a face demersurile de dezmembrare a ... (vezi toată discuția)
Casa vanduta cu excedent de teren din proprietatea altcuiva francisc1959 francisc1959 Buna ziua! As avea nevoie de sfatul Dvs. in urmatoarea situatie: In anul 2000 am cumparat o casa cu gradina. Mentionez casa si gradina erau imprejmuite ... (vezi toată discuția)