avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere

Buna ziua, ieri pe data de 05.07.2020 am fost oprit de un echipaj de politie, am fost supus testului de alcoolemie si mi-a iesit 0,04, nu am fost condus la sange pentru recoltare.
Am primit o dovada fara drept de a conduce, 9 puncte si 1305 lei amenda.
Astazi am fost sa fac contestatie pentru ca am inteles ca aparatul poate afisa gresit sau ca nu are metrologia facuta.
Mi-a spus cineva ca exista un certificat de grefa cu care poti conduce sau poti da un examen pentru redobandire ca sa-l pot recupera dupa 30 zile.
Daca am facut contestatie si astept aceste zile dupa acel certificat de grefa sa pot conduce, intre timp pot sustine examenul, sau macar la sfarsitul judecatii?
Va multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai certificatul de grefa trebuia sa-l luati atunci cind ati depus plingerea. V-ar fi explicat persoana care v-a luat actele. Nu puteti da acum nici un examen. Pe baza certificatului de grefa mergeati la politie si va luati permisul inapoi. Apoi asteptati sa se judece procesul, care poate dura ani, daca ajungeti si la faza de apel. Asta ar fi o varianta.

In varianta a doua, in care depuneti cerere de renuntare la judecata, adica mergeti acolo unde ati depus plingerea, aveti 30 de zile sa va inscrieti la examenul de testare 13/15. Acesta e obligatoriu si il puteti da de cite ori va puteti programa, pina il luati. Daca nu luati testarea in cele 30 de zile, mai luati un supliment de 30 de zile, deci veti avea 120 de zile suspendare. Daca da, se reduce la 30.

In varianta a 3-a, va judecati si daca pierdeti , asteptati sa treaca 30 de zile pina la termenul de apel. Daca au trecut cele 30 de zile, intrati in alte 30 de zile in care sunteti obligat sa dati examenul.

Exista si varianta a 4-a, in care ajungeti la apel. Daca pierdeti si apelul, se aplica varianta 3, cu data pentru cele 30 de zile, data pronuntarii instantei.

Ar fi existat si varianta 5, daca va cereati dreptul de a merge la cererea dvs, sa faceti testul de alcoolemie, cu prelevare proba din sange. Atunci cind ati fost testat.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2020
latka, moderator
Mi-a spus astazi avocatul ca persoanele care se ocupa la judecatorie de acest certificat s-au imbolnavit de covid si nu are cine sa ma ajute... nu mai stiu cum sa procedez..am lasat intr-un plic acolo la corespondenta lor la judecatorie un plic im care se afla copie dupa procesul verbal, taxa timbru si o taxa de 20lei la posta impreuna cu contestatia..nu stiu cum se procedeaza, va rog sa ma ajutati
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2020
valentinmanumesc, utilizator
Buna ziua, Codul rutier a fost modificat, astfel ca nu mai aveti nevoie de acel certificat.

Art. 118 alin. 3 din OG 195/2002:
Dovada înregistrării plângerii contravenţionale se realizează printr-un document emis de către instanţa de judecată sau printr-un extras din portalul instanţelor de judecată www.portal.just.ro şi se depune sau se transmite prin orice mijloace de comunicare la distanţă ce asigură transmiterea textului şi confirmarea primirii acestuia, de către contravenient sau de către reprezentantul convenţional al acestuia, la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care efectuează menţiunile corespunzătoare în evidenţe.
Permisul de conducere reţinut se restituie personal titularului sau reprezentantului convenţional al acestuia. În situaţia transmiterii dovezii înregistrării plângerii contravenţionale prin mijloace de comunicare la distanţă, la cererea scrisă a titularului sau a reprezentantului convenţional al acestuia, unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator poate restitui permisul de conducere reţinut la adresa de corespondenţă indicată în cuprinsul cererii.
Ar fi trebuit sa va informeze avocatul in acest sens.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2020
Duca Oana, Avocat
E adevarat ca s-a modificat art. 118, nu stiu daca a aflat si politia de treaba asta. Ei sunt obisnuiti cu certificatul de grefa si va pot face mizerii. Da, intrati pe portalul instantelor de judecata si vedeti dosarul dvs. (la judecatorie respectiva) daca a fost inregistrat. Cu o copie tiparita a acelui ecran mergeti la politie si va recuperati permisul. Asta daca politia accepta, ei sunt stat in stat. Teoretic se poate.

valentinmanumesc a scris:

Mi-a spus astazi avocatul ca persoanele care se ocupa la judecatorie de acest certificat s-au imbolnavit de covid si nu are cine sa ma ajute... nu mai stiu cum sa procedez..am lasat intr-un plic acolo la corespondenta lor la judecatorie un plic im care se afla copie dupa procesul verbal, taxa timbru si o taxa de 20lei la posta impreuna cu contestatia..nu stiu cum se procedeaza, va rog sa ma ajutati


Altfel, eu v-as fi sugerat sa lasati treaba cu plingerea si sa dati testul. E mai rapida si mai sigura.
Ultima modificare: Luni, 6 Iulie 2020
latka, moderator
Determinarea cantității de alcool în aerul expirat cu ajutorul alcooltestului este ilegală. Există argumentație temeinică în acest sens. De asemenea, în uriprudență găsiți cazuri de anulare a procesului verbal de contravenție care se referau la conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.
Pentru lămuriri suplimentare folosiți telefonul sau/și mail-ul personal. (Datele de contact le găsiți pe profilul de consultant din acest forum).
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Etilotest drager 7410 Mayr Mayr etilotest marca Drager 7410 este omologat in Romania?- cum soluționeaza curtea de apel in cazul ca nu este omologat , cu aceasta motivație , un caz sub ... (vezi toată discuția)
Mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat metrologic; dovedirea vs. stabilirea prezentei in aer expirat a alcoolului cyan cyan art. 185 -HG 1391/2006 (1) [b]Constatarea contravenţiei de conducere[/b] a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află [b]sub influenţa ... (vezi toată discuția)
Se poate contesta acest proces verbal? Samoschi Samoschi Reținerea permisului Petru 90 de zile pentru alcool 0,12Mg/L Și 9puncte amendă=1305 lei? Mulțumesc! (vezi toată discuția)