avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pentru decizia de pronuntare este nevoie de consens?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pentru decizia de pronuntare este nevoie de consens?

Daca judecatorul considera ca are toate elementele pentru a lua decizia si se hotaraste ca sa se pronunte in cazul respectiv, eu (avocatul) pot sa-i contest decizia invocand, spre exemplu, necesitatea unor alte informatii, sau judecatorul poate decide chiar daca partile implicate nu-s de acord?
Cel mai recent răspuns: interval , utilizator 16:09, 12 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pfff... vreau sa cred ca nu sunteti avocat daca puneti o astfel de intrebare!!!

Decizia pe care o ia judecatorul se reflecta intr-o hotarare ce o pronunta si motiveaza. Aceasta este supusa unei cai de atac (apel sau recurs) care se va judeca la instanta superioara.
Domnule avocat, va multumesc pentru raspuns
Nu sunt avocat. Este un proces in apel, obiectul fond funciar. Din decembrie 2019 a fost amanat automat la fiecare termen datorita protestului formulat in justitie si apoi din cauza pandemiei. Nu am avut posibilitatea sa depunem sau sa solicitam informatiile necesare. La primul termen de la reluare - acum 5 zile -, partea adversa a depus un raport continand niste puncte de vedere in spatele carora nu a fost niciun inscris (act) doveditor. Avocatul a facut aceasta observatie si este prinsa in incheierea de sedinta. A fost respinsa si judecatorul a decis luarea in pronuntare. Avocatul este in spital de atunci, eu mai lipsesc pe capul lui. Fiind apel si fond funciar decizia este definitiva. De asta intreb, ce pot sa mai fac? Exista o instanta superioara careia sa ma adresez?
Cu stima si respect.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2020
interval, utilizator
acest răspuns util
interval a scris:
Avocatul a facut aceasta observatie si este prinsa in incheierea de sedinta.

Asta înseamnă că, mort-copt, a fost în instanță la ultimul termen și a zis ce a avut de zis.
Dacă a ajuns în spital după aceea ...sănătate. Oricum nu mai este necesară prezența sa, de vreme ce ne spuneți că instanța a rămas în pronunțare.

interval a scris:
... ... si judecatorul a decis luarea in pronuntare.

Asta înseamnă că instanța deliberează ... (se gândește la soluția pe care urmează să o pronunțe, după ce termină de chibzuit).
Dvs. ce vreți să criticați!?
Ba una, ba alta ... din gândurile/din chibzuielile instanței ...chiar înainte (de a le fi rostit) de a se fi pronunțat!?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2020
romascanu, moderator
Va rog sa ma iertati, cred ca n-am fost suficient de clar. In timpul sedintei (prima dupa dec 2019, pentru ca procesul a fost mereu amanat din cauza protestului judecatorilor si apoi din cauza pandemiei), partea adversa a inaintat instantei un document continand puncte de vedere/afirmatii fara a atasa inscrisuri prin care sa le dovedeasca. Avocatul meu, prezent in sala, a facut observatia ca documentul inaintat contine doar afirmatii nesustinute cu dovezi si a cerut ca sa se depuna inscrisuri doveditoare. Cererea a fost respinsa si judecatorul a decis pronuntarea. A fost in continuare foarte expeditiv. Pronuntarea s-a facut in aceiasi zi (6 iulie 2020) peste vreo 3 ore. Am pierdut procesul, motivarea este pe vreo 15 pagini si tine cont de afirmatiile cuprinse in documentul contestat de avocat. Procesul a avut loc in alta localitate, ne-am sculat dimineata la 5, am mers cu masina 165km, caldura, stres, nervi, abia l-am adus pe avocat (trecut de 60 ani) acasa, tot drumul cu sticle de apa rece la tample. A doua zi s-a internat in spital. Nu-i fac nicio vina, si nici nu pot sta pe capul lui in situatia in care se afla. Procesul pierdut, decizie definitiva (a fost apel, fond funciar) Mie nu mi se pare corecta respingerea observatiei facuta de avocat pentru ca apoi sa folosesti afirmatiile din documentul contestat. Acuma, ma gandesc daca mai pot face ceva, si intrebam daca a fost corecta decizia judecatorului de a decide pronuntarea in ciuda opozitiei avocatului. O fi fost, Intr-un prim raspuns mi s-a spus ca o pot contesta. Dar unde o pot contesta daca pe ea scrie definitiva? Repet, a fot apel, fond funciar. Probabil ca in cateva zile se va reface avocatul si vom putea discuta. Dar pana atunci, ma streseaza situatia, si daca imi puteti da un raspuns v-as fi recunoscator. Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iulie 2020
interval, utilizator
acest răspuns util
Discutați cu avocatul dvs. El are datele problemei. Noi ... nu dăm cu ghiocul.
Teoretic, mai există o cale extraordinară de atac - revizuirea. (pentru contestația în anulare nu aveți motive, din ce ne-ați povestit)
Dar, practic, cine ar putea ști (fără să fi văzut măcar vreo foaie A4 din dosar - ca să nu zic pe tot) dacă vă încadrați ori ba în motivele expres prevăzute de lege pentru revizuire.
Termenul este de o lună - și se socotește de la momente diferite, în funcție de motivul revizuirii. (niciunul nu se împlinește mai devreme de o lună de la data comunicării hotărârii).
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2020
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Atacare decizie curte de apel DanutMarian DanutMarian Buna ziua, Va rog un raspuns de principiu la urmatorul caz: - am pierdut in prima instanta un litigiu de munca, motivatia judecatorului de la Tribunal ... (vezi toată discuția)
Recurs costi_mbd costi_mbd Am pierdut recursul la instanta superioara,decizia fiind irevocabila,am depus contestatie in anulare ,am avut un termen de judecata si am fost reprogramati in ... (vezi toată discuția)
Recursul poate fi revizuit sau nu ? cristiannegru cristiannegru Curtea de Apel a admis recursul partii adverse si a casat hotararea primei instante. Doresc sa fac revizuire a deciziei de recurs pt. a nu plati ... (vezi toată discuția)