avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspunderea asociatilor si a administratorilor vis a ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspunderea asociatilor si a administratorilor vis a vis de neplata salariului

buna ziua, sunt arhitect de profesie si dupa cum stiti noi suntem printre cei mai afectati de criza. Lucrez la o firma de proiectare destul de micuta care nu ne-a platit salariile de 4 luni, si nici contributiile la bugetul de stat pe ultimul an. Am tot indrebat in stanga si in dreapta ce e de facut deoarece contabila mi-a zis in urma cu ceva vreme ca degeaba ii dau in judecata deoarece este o firma cu raspundere limitata si ca nu au nimic pe firma deci in concluzie nu pot raspunde pt neplata salariilor.
Va rog sa-mi spuneti si mie ce e de facut in aceasta situatie , daca am vreo sansa sa-mi recuperez banii sau nu.
De asemenea tin sa mentionez ca i-am rugat in nenumarate randuri sa ma dea in somaj dar au zis ca nu au cum deoarece nu au platit somajul la stat.
Sunt dusa cu vorba in fiecare saptamana ca daca fac si urmatorul proiect o sa primesc ceva din restante, eu merg la munca in fiecare zi ,muncesc dar nu primesc nimic.
multumesc anticipat , astept cu interes :D un raspuns
Cel mai recent răspuns: mihalache veronica , utilizator 19:01, 20 Decembrie 2009
Adresati-va ITM-ului pentru rezolvarea acestei probleme mai ales cu contributia pentru somaj, in rest nu va ramine decit siolutia actionarii in judecata
Credeti ca am sanse sa imi recapat banii in instanta avand in vedere ca, contabila mi-a spus ca nu au posesiuni pe firma si ca firma e cu raspundere limitata deci practic demersul ar fi degeaba!

multumesc pentru raspuns,

daca am domiciliul in Constanta si resedinta in Bucuresti, iar angajatorul este din Bucuresti unde anume depun actiunea de judecata?
La resedinta daca e legala.( pe buletin)Adica in Bucuresti.
Dati in judecata la Tribunal.Hotararea definitava si irevocabila o notificati angajatorului
Nerespectarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului , constitue infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau amenda, conform art.277 Codul Muncii.

Nu cred ca-i surade sa raman cu cazier...mai ales ca e solicitat cam la orice activitate comerciala si nu numai.



Multumesc mult pentru raspuns, sper sa reusesc sa rezolv cumva !
Inca o intrebare as mai avea:
Cum ar fi mai indicat dupa ce ii dau in judecata: 1) sa-mi dau demisia( caz in care pierd ajutorul de somaj dar scap de stresul pe care mi-l provoaca)
2) sa raman angajata dar situatia va fi tensionata din cauza procesului
3) sa ii fac cumva sa ma dea afara ca sa ii mai dau o data in judecata pentru eroare de procedura deoarece sigur o vor gresi
Inca o chestiune: daca sa zicem ca nu ma mai duc la birou deoarece nu-mi platesc nimic si nici banii de benzina /RATB nu ii scot , ce sa mai zic de masa , ce-mi pot face ei legal, cum va afecta asta posibilitatile mele de castig in instanta ?
multumesc mult , astept cu interes un raspuns

deja m-am certat cu ei; m-au adus in pragul disperarii le-am zis ca pana nu imi dau bani nu mai lucrez nimic; un fel de greva japoneza; X-(
Ultima modificare: Joi, 17 Decembrie 2009
mihalache veronica, utilizator
Cu mult calm si discernamant,recurgeti la ambele variante propuse de prietenii de mai sus.
1-sesizati Inspectia Muncii -care este indicat sa va gaseasca la locul de munca cand veti da o declaratie (de cand sunteti angajata,ce salariu a-ti primit...etc)
2-actionati angajatorul in instanta conform prevederilor Codului Muncii pentru drepturi salariale restante.

In aceasta situatie,angajatorul nu mai poate recurge la "strategii" ilegale intrucat are obligatii instituite de lege.

Castig de cauza 100% in instanta.
Aveti model de cerere in instanta dreptul muncii pe acest site.
In rest,e simplu si la obiect .
Angajatorul are obligatia de a prezenta motivele in instanta.
Solicitati ca sa prezinte si dovada platilor obligatiilor fata de stat (CAS,asigurari sociale ... samd)

Prevederile Codului Muncii sunt in favoarea angajatilor.

Succes!

cu stima si prietenie,
rodica_post

Alte discuții în legătură

Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie-concluzii- rodica_post rodica_post RASPUNDEREA CIVILA DELICTUALA PENTRU FAPTA PROPRIE Concluzii In jurisprudenta acest termen a capatat o alta semnificatie, deosebita de cea din ... (vezi toată discuția)
Denigrare si minciuni intr-o publicatie, cum pot actiona in justitie? muku muku Intr-o publicatie au fost aduse denigrari asupra societatii si produselor comercializate, fara nici un fel de acoperire reala sau dovada, pur si simplu ... (vezi toată discuția)
Raspundere civila si penala a lucratorului fara forme legale ciprian2097 ciprian2097 Care este legea care prevede faptul ca o persoana angajata la negru nu poate fi trasa la raspundere nici civil, dar nici penal ? (vezi toată discuția)