avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... polita asigurare apartament si reziliere prin neplata
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

polita asigurare apartament si reziliere prin neplata

buna ziua,

am incheiat in oct 2018 o polita de asigurare ptr locuinta ptr 12 luni, platibila in 4 rate egale in oct 2018, ian, aprilie,iulie 2019).
Am achitat rata 1, 2, 3, deci ceea ce acorda valabilitate asigurararii pana in iunie 2019 incusiv- respectiv pana in 25 iulie 2019 scadenta ratei 4).

Dupa achitarea ratei 3 ( acoperea aprilie, mai, iunie 2019), la scurt timp am avut inundatie de la vecinul de sus si altele colaterale, toate facand obiectul asigurarii, Am uzat de polita in mod firesc. Intrucat despagubirile acordate au fost simbolice fata de costurile reale ale reparatiei care a costat de circa trei ori mai mult, am refuzat sa mai achit rata 4, in scadenta in 25 iulie 2019 care acoperea iulie, aug, sept 2019,

In clauzele politei este scris ca in caz de neplata la termen, asiguratorul acorda o perioada de gratie de 5 zile calendaristice, iar daca nici atunci nu se achita rata restanta,se suspenda automat pe 25 zile contractul de asigurare si implicit orice obligatie a asiguratorului., iar daca nici dupa 25 zile nu se achita, rata restanta, ”contractul de asigurare se reziliaza automat”.

( punctez ca despagubirile acordate in mai 2019 au fost in conditiile in care fusese achitata rata 1( in oct 2018 - ptr oct+nov+dec2018),
rata 2 in ian 2019 ptr ian+feb+mart2019 ,
rata 3 in aprilie 2019 ptr aprilie+mai+iunie2019,
iar avaria despagubita a fost in mai 2019, deci acoperita si platita la zi asigurarea la momentul producerii si acordarii sumei cu titlu de despagubire).

Potrivit celor 5 zile de gratie plus alte 25 de suspendare automata, calculate de la 25 iulie 2019/data la care ar fi trebuit sa achit rata 4 a asigurarii, rezulta ca cel putin de la 25 august 2019 contractul a fost reziliat automat ( asiguratorul scrie in contract asa : ”in cazul in care nici dupa trecerea perioadei de suspendare, rata de prima datorata nu este achitata, contractul de asigurare se reziliaza automat”)

Luand de bune cele stipulate in contract, l-am considerat reziliat automat dupa expirarea celor 5+25 zile respectiv din in 25 august 2019 .

Insa, acum o saptamana, iulie 2020, am primit o notificare, cu tenta de intimidare si dupa parerea mea, abuziva, in care mi se solicita sa platesc rata 4 scadenta in 25 iulie 2019 si in conditiile de mai sus ptr un contract teoretic reziliat, mi se spune ferm sa platesc in 15 zile de la data primirii notificarii, adica mai am vreo cateva zile termen sa platesc, altfel sunt amenintata in scris ca voi fi data in judecata ptr asta si obligata sa restitui si acea suma acordata cu titlu de despagubire in mai 2019 de care am vorbit mai sus, inclusiv sa achit si cheltuielile de judecata.

Intrebarea mea :

Este legal ca asiguratorul sa imi ceara sa platesc rata 4 in conditiile in care in contract spune ca ptr neplata dupa cele 5 zile de gratie se suspenda 25 zile contractul de asigurare si daca nici atunci nu achit, se reziliaza automat ? Normal acum contractul este reziliat, din 25 aug 2019.

Avand in vedere ca la data acordarii despagubirii mentionate, erau la zi platite ratele 1,2 ,3 care acopereau perioada in care s-a produs dauna despagubita, imi poate cere asiguratorul inapoi acei bani ?
Deci cand au fost acordate sumele ptr daune, contractul era achitat la zi, nu era in gratie si nici suspendat. Inundatia s-a produs in mai 2019 , acordarea sumelor a fost in mai 2019, perioada era acoperita de rata 3 ptr aprilie+mai +iunie 2019. Nu am mai platit ce era scadent in 25 iulie 2019 si acoperea iulie+aug+sept 2019.

Rezilierea legala intervenea de la 25 aug 2019, dupa parerea mea, si nicidecum retroactiv de la inceputul asigurarii din oct 2018, situatie in care, daca ei imi cer banii inapoi, ar trebui sa cer si eu ratele achitate inapoi, sau in cel mai rau caz o compensare intre ratele achitate de mine si despagubirile oferite de asigurator ! E posibila reziliere retroactiva , de la inceputul politei, din oct 2018 daca platisem deja 3/4? adica e posibil legal ca asiguratorul sa anuleze polita integral , din oct 2018 ( ptr 12 luni) in conditiile in care 3/4 este deja achitata ?

Ce ma sfatuiti sa fac:
Sa platesc rata 4?
Sa le contest notificarea cu argumentele de mai sus. privind clauzele contractuale de 5 zile gratie+25 zile suspendare automata si apoi reziliere automata ? ( cuvantul automat se regaseste in clauzele lor peste tot_)

multumesc tuturor si sanatate maxima va doresc,

.
Cel mai recent răspuns: Maria Adriana Marinescu , Consultant resurse umane 13:48, 6 August 2020
Da, trebuie sa platiti rata restanta
Dv ati cumparat o polita de asigurare pentru un an, faptul ca societatea de asigurare va acordat posibilitatea sa o achitati in rate nu inseamna ca nu mai am de platit.Da, ar fi fost reziliata de drept conf conditiilor enumerate de dv daca nu ati fi avut dauna.
In momentul in care ati fost despagubita societatea de asigurari ar fi putut sa va solicite sa achitati toate ratele datorate.Nu a facut-o si nici nu a asteptat sa treaca anul de asigurare contractat pentru a va despagubi, Societatea de asigurari si-a onorat obigatiile catre dv, onorati-va si dv. obligatia de a plati
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2020
Olga Tanasa, Consultant asigurari
”Da, ar fi fost reziliata de drept conf conditiilor enumerate de dv daca nu ati fi avut dauna.”

Nu exista in contract vreo precizare in acest sens ci punctual , este precizat ca se acorda 5 zile gratie si se suspenda apoi ptr 25 zile iar daca nici atunci nu este achitata rata, se reziliaza automat.

”Societatea de asigurari si-a onorat obigatiile catre dv, ” - obligatia era de a ma despagubi in acord cu paguba produsa, ori reparatiile au costat de trei ori mai mult decat a acordat asiguratorul, astfel ca , putem spune doar ca si-a indeplinit PARTIAL obligatia contractuala, iar asta nu echivaleaza cu indeplinirea corespunzatoare in totalitate a obligatiei.

Contactandu-i si pe cei de la ANPC , am primit raspuns opus celui oferit de dvs.

Va multumesc oricum ptr timpul acordat.
ptr o buna informare catre toti cei interesati, am urmat indicatiile celor de la anpc, dosarul a fost clasat si NU a trebuit sa mai platesc absolut nimic. In plus am primit si scuze scrise cat si telefonic de la doi reprezentanti ai asiguratorului ptr eroarea asiguratorului prin care m-au notificat sa platesc ce NU trebuia.
zi buna tuturor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aigurare casa ipotecata alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Am un credit imobiliar, la care am facut asigurare tot la aceeasi banca si sunt la zi cu ratele, in schimb asigurarea nu am mai platit-o (am ramas ... (vezi toată discuția)
casco adry. adry. Am incheiat contract pe un an cu o societate de asigurari casco, platibil in rate (am achitat deja prima rata). Vreau sa iau un far la masina, dar apoi vreau ... (vezi toată discuția)
Casco omniasig sss17 sss17 Salutare! Am o polita casco la omniasig din august 2009. in februarie am avut o dauna la masina am facut toate actele pentru a baga masina in service si am ... (vezi toată discuția)