avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... acord, acord global, prime
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

acord, acord global, prime

X pensionar obtine de la institutia unde a lucrat o adeverinta in care se mentioneaza ca a obtinut in perioada 1973-1999 venituri suplimentare: acord, acord global si prime.


in adeverinta sunt trei tabele unde se indica sumele (si perioada) obtinute reprezentand acord, acord global si primele.

Apreciati ca aceste sume trebuie luate in calcul la suplimentarea pensiei ?

In baza carei dispozitii legale, deoarece pensionarul are deja decizie de pensionare insa ulterior a procurat aceste adeverinte?

multumesc
Cel mai recent răspuns: dumitru2000 , utilizator 19:21, 20 Decembrie 2009
Trebuie sa depuneti aceste adeverinte la Casa de Pensii, urmand a se emite o noua decizie.
Din cate am observat, Casa de Pensii nu va lua in calcul aceste venituri intrucat nu au caracter permanent, insa in instanta actiunile introduse de pensionari sunt admisibile.

Instanta va avea in veder faptul ca s-a retinut si virat contributiile de asigurari sociale (aceasta mentiune trebuie sa existe si pe adeverinta eliberata de angajator).
Pct. VI al anexei O.U.G. nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat:

"Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent."
Este adevarat ce spuneti dvs., insa am avut mai multe dosare cu acest obiect si instanta a dispus admiterea actiunii formulate.
In motivarea hotararii a avut in vedere pricipiul contributivitatii.
A dispus anularea deciziilor si emiterea unor noi decizii cu includerea acordului global ... etc.
Intr-adevar, instanta ia in considerare astfel de adeverinte, chiar daca nu este vorba de venituri permanente, in situatia in care s-au virat contributiile.
denisas si NIon:
1. Aveti dreptate dvs. dar CJPAS nu poate sa incalce legea. Daca are o hotarare judecatoreasca o pune in aplicare.
2. O astfel de hotarare este este nominala si nu poate fi aplicata tuturor pensionarilor sau pensionabililor. De aceea fiecare persoana interesata trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca.

Alte discuții în legătură

Adeverinta venit ContSters103795 ContSters103795 am de la societatea unde am lucrat de la 13.04.1970 pana la data de 31.10.1994 adeverinta cu veniturile suplimentare . In aceasta, societatea specifica ca ... (vezi toată discuția)
Lucru in acord global PD PD Buna seara! Am lucrat in cercetare proiectare si eram platita in acord global+ore suplimentare, dar pentru dosarul de pensie nu se da adeverinta pentru ... (vezi toată discuția)
Calcularea punctului de pensie ioana bertescu ioana bertescu 1.calcularea punctului de pensie anual: am lucrat pana la 01.04.2008, deci trei luni cu castiguri, punctajul anual se face : media a punctajului lunar impartit ... (vezi toată discuția)