avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... adeverinta venit
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

adeverinta venit

am de la societatea unde am lucrat de la 13.04.1970 pana la data de 31.10.1994 adeverinta cu veniturile suplimentare . In aceasta, societatea specifica ca pentru aceste venituri s-a platit la stat sumele aferente pentru pensia suplimentara. Cu toate acestea casa de pensii nu a tinut cont de aceasta adeverinta, calculandum pensia fara acestea. Intra in calcul aceste sume ?
Cel mai recent răspuns: institut , utilizator 21:19, 22 Septembrie 2009
Veniturile suplimentare le-ati obtinut ca urmare a retribuirii in acord global. "Motivul" neluarii in calcul a acestora este pct. VI al anexei O.U.G. nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat:

"Nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie ori dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale;
-participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice;
-premiile anuale si premiile acordate in cursul anului pentru realizari deosebite;
-recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;
-diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer;
-drepturile de autor;
-drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca;
-al 13-lea salariu;
-alte sporuri care nu au avut caracter permanent."

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Nu sunt deacord. Si la noi la firma s-au obtinut venituri mai mari decat tarifarul+sporul permanent. Veniturile suplimentare au fost obtinute ca urmare a platii orelor suplimentare. Incepand cu 1998 baza de calcul pentru cas includea brutul realizat pe stat si nu doar salariul tarifar. Prin urmare, daca nu este specificat ca plata s-a facut in acord, atunci de ce sa nu fie luate in calcul sumele. Este un abuz, deaoarece s-a oprit contributie pentru toata suma, inclusiv acestea realizate peste salariul de incadrare.
FELICITARI D-NEI GABRIELA PINTEA PT RASPUNSURI! SPER SA REZISTE SI SA-SI MENTINA VERTICALITATEA SI PESTE ANI . ESTE ABERANT CE EFECTE AU HOTARARILE DIFERITE DATE DE INSTANTE IN PRIVINTA SPORULUI DE ACORD GLOBAL IN PROIECTARE! CONTRA ABUZURILOR ACESTORA SI ARANJAMENTELOR" BIETILOR PENSIONARI" CE POT FACE ANGAJATORII DECAT SA IMPLICE O ARMATA DE SALARIATI SA SCOATA DIN ARHIVE (ACOLO UNDE MAI SUNT) NISTE SUME CARE DACA SE RESPECTA LEGEA NU TREBUIE SA FIE LUATE IN CALCULUL PENSIILOR. SI CODUL MUNCII CARE OBLIGA ANGAJATORII SA ELIBEREZE ADEVERINTE CARE NU CONTEAZA CA NU SUNT UTILE, OPORTUNE CHIAR NU RESPECTA LEGEA (OUG4/2005). CHELTUIELILE INUTILE (CU ELIBERAREA ADEVERINTELOR) ALE ANGAJATORILOR DIN CE SE PLATESC? SI DUPA CE OBTIN IN INSTANTE ACESTE ADEVERINTE IN AFARA LEGII " BIETII PENSIONARI" ACTIONEAZA IN INSTANTA SI CASELE DE PENSII PT A FI SI ACESTEA OBLIGATE TOT PRIN INSTANTA SA NU RESPECTE LEGEA SI SA IA IN CALCUL SPORUL DE ACORD GLOBAL. CE SE INTAMPLA IN TARA AC.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate lucrata in acord / pensie Stefan 51 Stefan 51 sint unul din cei care au lucrat in acord inainte de 90 si mi-am platit contributiile la pensie la 2%dupa cistig nu dupa salarul tarifar ex la categoria a 7-a ... (vezi toată discuția)
Acord, acord global, prime dumitru2000 dumitru2000 X pensionar obtine de la institutia unde a lucrat o adeverinta in care se mentioneaza ca a obtinut in perioada 1973-1999 venituri suplimentare: acord, acord ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie-stagii de cotizare suplimentare cocos44 cocos44 [b]Buna ziua![/b] Sunt pensionar din anul 2004,cu pensie pentru limita de varsta. O serie de acte normative de completare a Legii 19/2000 stabilesc ... (vezi toată discuția)