avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Deducerea asigurarii de sanatate din impozit
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Deducerea asigurarii de sanatate din impozit

Buna ziua! Care este legislatia si exact care articol din lege se refera la faptul ca daca fac o asigurare de sanatate , pot sa cer de la angajator deducerea din impozit 40% din costul asigurarii respective , pana la un plafon de 400 de euro / an?
Ultima modificare: Joi, 30 Iulie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ami1988 , utilizator 15:59, 25 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu știu să existe o asemenea prevedere pe lângă cea din Codul fiscal, care însă spune altceva:

ART. 78 - Determinarea impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor
(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată ca diferenţă între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaţionale la care România este parte, precum şi, după caz, a contribuţiei individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii, şi următoarele:
........
(iv) primele de asigurare voluntară de sănătate, precum şi serviciile medicale furnizate sub formă de abonament, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro. Contractul de asigurare, respectiv abonamentul vizează servicii medicale furnizate angajatului şi/sau oricărei persoane aflate în întreţinerea sa, aşa cum este definită la art. 77 alin. (3);

Deducerea aceasta se aplică scăzând, pe lângă contribuțiile obligatorii, 400 de euro din venitul brut. Astfel scade baza impozabilă.

Poate nu-s destul de informată :) Să vedem ce ne spun specialiștii.
asa stiu ca este vorba de Legea95/2006 cu completari prin legea 72/2018 dar nu stiu exact articolul...
asteptarea mea era ca eu platesc cu 400 de euro mai potin impozit... de fapt 400 de euro /12 = 33.33 euro lunar = aprox. 160 de ron lunar care nu se impoziteaza = aprox 16 ron in plus care intra la salariu = aprox 200 ron / an venit plus in salariu si nu 400 de eu / an ... :) deducere din impozit mie inseamna altceva, adica platesc 400 de eu mai putin in impozit care imi vine inapoi in salariu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abonament medical deductibil fiscal firma fara venit oana19_4ever oana19_4ever Buna ziua, Referitor la noua modificare din codul fiscal, OUG 3/6 ianuarie 2017, pot sa inchei un abonament sau o asigurare de sanatate daca firma nu are ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu- deducere cotizatie sindicat cristina_b cristina_b pentru un salar brut de 3600 lei, un salariat cotizeaza la sindicat cu 1% din salarul brut (36 lei). intrebare: cand se calculeaza impozitul pe salar, se ... (vezi toată discuția)
Calcul salariu- deducere cotizatie sindicat cristina_b cristina_b pentru un salar brut de 3600 lei, un salariat cotizeaza la sindicat cu 1% din salarul brut (36 lei). intrebare: cand se calculeaza impozitul pe salar, se tine ... (vezi toată discuția)