avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Obligare prezentare test covid la întoarcerea din ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Obligare prezentare test covid la întoarcerea din concediu (cadre medicale)

Buna ziua,astazi Managerul Spital de Urgenta Targu Carbunesti jud Gorj ( Spital Covid) a anuntat ca obliga cadrele medicale de a prezenta un test covid la intoarcerea din concediul de odihna,altfel nu mai sunt primiti la serviciu. Intrebarea este in ce temei legal poate sa ceara acest lucru?
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2020
Nyko3, utilizator
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 13:26, 6 August 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din mesajul dvs. se înțelege că nu există o decizie scrisă și că trebuie să vă testați pe cheltuiala dvs. Am înțeles bine?
Astfel de decizii nu le poate lua managerul de unul singur, nu se stabilesc prin viu grai iar angajații nu pot fi obligați să facă testul pe banii lor.

Pe de altă parte, fiind vorba despre un spital, o măsură în acest sens ar fi, în opinia mea, justificată, însă într-un cadru organizat de angajator și gratuit.
Poate nu s-a înțeles bine ce a spus managerul.
Tocmai ca aceasta decizie este sa se faca testul pe banii angajatului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Decizia, verbală sau nu, este ilegală. Măsurile și cheltuielile privind securitatea și sănătatea în muncă cad în sarcina angajatorului.
Nu știu ce sfat să vă dau în afară de a suna pe la autorități - DSP, Ministerul Sănătății, ITM. Sau la cineva din presă.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Masura efectuarii testului poate fi dispusa de catre DJSP in urma unei anchete epidemiologice.
Pentru persoanele care au fost infectate, DJSP emite adeverinte.
Daca angaajtorul doreste ca lucratorii sa efectueze testul trebuie sa dea o decizie scrisa in acest sene si sa plateasca testarea.
Daca angajatorul doreste sa aiba documente la dosar poate cere testarea, initial pe cheltuiala salariatului, urmand ca ulterior sa decontesteze contravaloarea testului. Se da decizie in acest senas de catre angajator.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
" Condiţionarea angajatului de către angajator ca, la momentul întoarcerii la muncă după perioada de boală sau de carantină, să prezinte un test negativ SARS-CoV-2 este o măsură excesivă şi în afara cadrului legal, arată Avocatul Poporului. Instituția cere Ministerului Muncii să anunțe toți angajatorii din țară. "

Alte discuții în legătură

Familie cu recent pozitiv Adrian_Ilie_Argesanu Adrian_Ilie_Argesanu Suntem o familie cu patru membri, din care 2 am fost pozitivi in Decembrie, acum probabil vindecati, am inteles ca cei care au cazuri usoare pot iesi din casa ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am fost testata pozitiv covid 19. in data de 6.12 ... mariaelida.butacel mariaelida.butacel Buna ziua, am fost testata pozitiv covid 19. In data de 6.12 se incheie perioada de 14 zile de carantina. Angajatorul solicita retestare cu rezultat negativ ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce posibilitate exista sa primesc ... husseincudop husseincudop Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce posibilitate exista sa primesc concediul medical ptr carantinare impotriva transmiterii Covid, , in urmatoarea situatie ... (vezi toată discuția)