avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sunt hotărâtă să demisionez la zi cu motiv ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sunt hotărâtă să demisionez la zi cu motiv întemeiat

Bună seara!
Sunt hotărâtă să demisionez la zi cu motiv întemeiat(ne-a tăiat salariul și ne-a spus doar când nu mai aveam de ales, mi-au dispărut zilele de concediu, nu mă lasă să îmi iau concediu medical pentru intervenții, etc). Angajatorul spune că în caz de demisie la zi îmi va face o fișă de incompetență, sau ceva asemănător în care să scrie că "nu mi-am făcut atribuțiile, nu am fost ok la locul de muncă" (nu este nici vorba de așa ceva), întrebarea e că acea fișă mă va afecta pe viitor într-un fel? Sunt foarte hotărâtă să plec pentru că trebuie să îmi fac intervenții medicale și laînceput am vrut să-mi iau zilele de concediu de odihnă(nu pot să le iau că din 21 am rămas doar cu 3(nu știu unde sunt restul zilelor și angajatorul are o explicație aberanta care nu se leagă nicicum cu realitatea) și cele 3 nu îmi ajung pentru intervenție și tratamente, la auzul concediului medical (as fi vrut să iau 5 zile) m-a amenințat că mă dă afară și ulterior a trebuit să accept să merg în fără plată știind că voi lua salariu aprox. 800 lei din care va trebui să trăiesc o lună. Mi s-a pus pata foarte tare pentru că își permite prea multe și tot ea e victima pe urmă.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:35, 7 August 2020
1. Demisia la zi nu este prevazuta in Codul Muncii.

2. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun., fie prin demisie -art.81 C.mun.

In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

4. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

5. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
Angajatorul nu respectă multe obligații plus că are un comportament care lasă de dorit. În cerere de demisie fără preaviz pot scrie tăierea salariului și înlăturarea dreptului la concediu de odihnă? De asemenea pot să trimit demisia și la ITM ca angajatorul să nu poată trece ca și concediere? Ce este cu fișa disciplinară? Când se face?
Cererea de demisie va va fi restituita de catre ITM, intrucat incepand cu 01.01.2011 nu se mai depun acte la inspectorat.

Cercetarea disciplinara are loc in situatia in care un salariat a savarsit
o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu angajatorul alex1234alex alex1234alex Întrebare anonimă “buna, treaba este ca vreau sa-mi dau demisia pentru ca angajatorul nu respecta conditiile din contract. Ne-a tras salariul si nu am ... (vezi toată discuția)
Pot să îmi dau demisia și să nu stau in preaviz? sau daca ... irinaramona irinaramona Pot să îmi dau demisia și să nu stau in preaviz? Sau daca este obligatoriu sa stau in preaviz pot sa intru in concediu medical in perioada de preaviz? Va ... (vezi toată discuția)