avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti cum trebuie să procedez pentru a solicita in instanta mărirea pensiei alimentare pentru copil minor și daca aceasta implica ceva costuri din partea mea.. Tatăl copilului meu mai are un copil din actuala căsnicie, va rog sa mi spuneti care este procentul la stabilirea pensiei alimentare ținând cont de aceasta.
Multumesc anticipat,
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2020
Mica4, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adrian ALBU , Avocat 10:12, 11 August 2020
Buna ziua,
Cuantumul pensiei alimentare pentru doi copii se poate stabili pana la maxim 1/3 din veniturile nete.
Spre exemplu: daca are salariul de 3000 lei net, atunci pensia maxima stabilita de instanta poate fi in cuantum de 1000 de lei, adica 500 lei pentru fiecare copil in parte.
Discutati cu un avocat ca macar sa va redacteze cererea de chemare in instanta, daca nu va permiteti si reprezentare.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2020
Ionut.ion, utilizator
Multumesc frumos pentru raspunsul dvs.
Va rog sa imi spuneti, daca este posibil, care ar fi costul in ceea ce priveste redactarea/elaborarea cererii pt instanta.
Din cele citite pe diverse forum-uri, reiese ca eu sunt cea care trebuie sa fac dovada venitului actual...cum as putea face acest lucru tinand cont ca nici macar nu stiu unde lucreaza?
Daca in hotararea intiala s-a stabilit suma fixa, sa inteleg ca, in cazul in care acesta are alt salariu pe cartea de munca, nu pot cere si retroactiv plata pensiei de intretinere?
Ca fetita mea sa beneficeze de aceasta pensie de intretinere si dupa varsta de 18 ani trebuie sa fie inscrisa si sa frecventeze cursurile unei facultati la zi/stat?
multumesc anticipat,
Onorariul il discutati cu avocatul, daca va hotarati sa apelati la un avocat.
taxa de timbru e de 20 de lei
Pensia se va majora cu data depunerii cererii, nu retroactiv.
dvs faceti dovada ca nevoile copilului au crescut fata de data cand s-a stabilit acea suma, si cereti sa i se pune in vedere tatalui sa aduca adeverinta de salariat.
Puteti cere ca oensia sa fie platita pana la terminarea studiilor, dar nu mai departe de 26 de ani ai copilului.
daca se fixeaza pensie pana la majorat, copilul va trebui sa isi actioneze tatal in judecata apoi,( daca nu se inteleg) sa dovedeasca ca face cursuri de zi.
cereti si cheltuieli de judecata, daca veti porni cu avocat.
Se formulează o cerere de chemare în judecată având ca obiect majorarea pensiei de întreținere. Veți depune copie de pe hotărârea prin care a fost stabilită actuala pensie, certificat de naștere minor, dovezi ale faptului că minorul frecventează o formă de învățământ, etc. Atașat cererii, depuneți dovada achitării unei taxe de timbru în sumă de 20 lei.
Dacă cunoașteți care este locul de muncă al tatălui pârât, solicitați prin cerere instanței să facă o adresă prin care să comunice veniturile pe ultimele 6 luni.
Având în vedere că tatăl pârât mai are în îngrijire un copil, pensia va fi de maxim 1/3 pentru ambii copii, respctiv câte 1/6 pentru fiecare copil. Nu este obligatoriu ca aceste cote să fie egale, iar dacă dovediți că copilul dvs are mai multe nevoi decât celălalt, puteți obține o cotă mai mare din cota generală de maxim 1/3.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie de intretinere! oana_alexandra oana_alexandra Buna ziua! Am si eu o nelamurire. In anul 1998s-a pronuntat divortul , iar minorul a fost incredintat mamei , stabilindu-se o pensie de intretinere de 20% din ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ValentinaGe ValentinaGe Fica mea a implinit 18 ani in luna februarie , dar ea inca este eleva la liceu in clasa a XII -a . Luna februarie a fost ultima in care a mai primit pensia ... (vezi toată discuția)