avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa vecina este construita pe granita dintre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa vecina este construita pe granita dintre proprietati ( de zeci de ani)

Casa vecina este construita pe granita dintre proprietati ( de zeci de ani). Noul proprietar al casei vrea sa o renoveze. Initial, asa cum e legal, a avut acordul meu pt a avea accesul la zidul casei, prin curtea mea, pt a face o subzidire la peretele de pe granita. A facut in plus un fel de trotuar de beton lat de cca 30 cm ( pe toata lungimea casei) pe terenul meu pretinzand ca doar asa este eficienta subzidirea. I-am cerut sa strice constructia abuziva, a refuzat, motiv pt care am fost nevoiti sa platim noi pe cineva sa sparga betonul si sa refacem curtea noastra la stadiul dinainte. Fara scrupule, m-a anuntat ca a doua zi urmeaza sa-si izoleze casa si sa ii permit sa intre din nou in curte. Am refuzat cerandu-i sa plateasca daunele pe care el nu le recunoaste ( ‘ terenul de sub streasina imi apartine!’). In fata acestei atitudini, nu doresc sa-l las sa-si termoizoleze peretele de pe granita deja din cauza faptului ca nu mi-a respectat proprietatea prima data, dar si pt ca lucrarea finala va insemna o prelungire a casei lui ( prin prezenta polistirenului si a tencuielii aferente) dincolo de granita de hotar ( adica pe proprietatea mea, cu ingustarea curtii mele).
As avea câstig de cauza? In definiv casa lui e in stare buna, nu necesita lucrari de siguranta ci mai degraba pt imbunatatirea confortului ( s-ar putea face izolare interioara de pilda)

Multumesc anticipat pt orice sfat!

Ultima modificare: Vineri, 7 August 2020
SZoe, utilizator
Cel mai recent răspuns: Emilika40 , utilizator 05:15, 9 August 2020
Este foarte simplu:nu are nimeni dreptul sa intre pe proprietate dumnavoastra fara acordul dvs.
Daca ma da in judecata poate avea castig de cauza? Ar fi nedrept pt noi, sa trebuiasca sa acceptam termoizolatia ei pe terenul nostru! Pana la urma asa au cumparat casa, ei trebuie sa gaseasca solutii pe proprietatea lor, nu a mea! Peretele chiar e in stare buna, nici vorba sa puna in pericol integritatea locuintei!
E posibil ca, dacă vă dau în judecată, rezultatul să fie în favoarea lor. Termoizolarea locuinței e o necesitate, nu un moft, și nu are legătură cu soliditatea construcției.
Într-o speță asemănătoare, instanța a dat dreptate reclamanților:
Instanta mai are in vedere ca, prin aplicarea unui strat izolator nu se diminueaza decat intr-o mica masura distanta dintre cele doua proprietati si nu se produc modificari ale structurii de rezistenta, nici nu se modifica caracteristicile inițiale ale cladirii sau aspectul arhitectural al acesteia.
(...)
In consecinta, refuzul paratilor de a-si da acordul la executarea unor lucrari de termoizolare care privesc un zid proprietatea exclusiva a reclamantilor, lucrari pentru a caror realizare nu exista alta cale de acces, reprezinta o nesocotire a raporturilor de buna vecinatate si o exercitare a dreptului subiectiv cu incalcarea principiului bunei-credinte, principiu care trebuie sa stea la baza tuturor drepturilor subiective civile.

[ link extern ]

Și mai sunt astfel de soluții.
Ce lățime are curtea dvs.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renovare casa vecin DinuX DinuX Buna ziua! La limita sudica a curtii mele se intinde, pe calcan, casa vecinului. Curtea noastra, desi in oras si mica, nu este betonata ci inierbata, cu ... (vezi toată discuția)
Ce pot face si ce sanse am? vera58 vera58 unul din vecini, a placat cu polistiren peretele lui care este limita proprietatii mele ,fara acordul meu ,iar o parte din acest perete este deasupra casei ... (vezi toată discuția)
Izolatie polistiren, casa intra pe terenul vecinului stefanp2803 stefanp2803 Buna ziua, Am autorizatie de consolidare si extindere pentru o casa in Bucuresti. Casa are 2 pereti construiti pe limita de proprietate (lateral-stanga si ... (vezi toată discuția)