avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul concediu prenatal

Buna ziua ,sunt in concediu de risc maternal pana in 1.04.16 cand o sa intru in concediu prenatal ,cum mi se va calcula atunci concediu (ultimele 6 luni anterioare prenatalului (martie,feb.....)sau din aceasi baza ca si riscul doar ca este 85% ?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: poxi , utilizator 10:19, 2 Martie 2016
poxi a scris:

Buna ziua ,sunt in concediu de risc maternal pana in 1.04.16 cand o sa intru in concediu prenatal ,cum mi se va calcula atunci concediu (ultimele 6 luni anterioare prenatalului (martie,feb.....)sau din aceasi baza ca si riscul doar ca este 85% ?
Va multumesc .


Indemnizatia de risc maternal va reprezenta baza de calcul a indemnizatiei de maternitate, pentru ca vorbim despre doua tipuri diferite de concedii. Baza de calcul nu se modifica decat daca este vorba despre acelasi tip de concediu, emis "in continuare".
Inteleg atunci ca se va calcula tot din aceasi baza ca si riscul dar va fi in cuantum de 85% este corect ?
Imi cer scuze, am inserat din greseala un "decat" in afirmatia mea anterioara si se intelege altceva.


Deci, baza de calcul nu este aceeasi: daca in cazul indemnizatie de risc maternal baza de calcul va fi reprezentata de salariile brute (veniturile brute) aferente ultimelor 6 luni (cele 6 luni anterioare concediului de risc maternal), in cazul concediului pre - si post - natal, baza de calcul va fi compusa din veniturile brute aferente ultimelor 6 luni (ultimele 6 luni inainte de a intra in concediu prenatal), in cadrul carora se va regasi inevitabil si indemnizatia de risc maternal.

Imi cer inca o data scuze pentru confuzia creata.
Pentru a clarifica pe deplin exprimarea mea defectuoasa, voi incerca sa explic altfel.

In scopul exemplificarii, voi porni de la cateva ipoteze simpliste, respectiv:
- concediul de risc maternal v-a fost acordat pe o perioada de 120 de zile
- durata fiecarei luni calendaristice o stabilim la 30 de zile (presupunerea nu este valida raportat la realitate, insa usureaza rationamentul)
- ultima zi in care beneficiati de concediu de risc maternal este 31.03.2016

Pornind de la aceste ipoteze, rezulta deci ca dvs. ati beneficiat de concediu de risc maternal timp de 4 luni calendaristice, respectiv martie 2016, februarie 2016, ianuarie 2016, decembrie 2015. In luna decembrie 2015 v-a fost emis primul certificat de concediu de risc maternal, concediul initial, iar pentru restul lunilor v-au fost emise certificate "in continuare".

Lunile al caror venit se constituie baza de calcul in acest caz sunt: noiembrie, octombrie, septembrie, august, iulie si iunie 2015. Media zilnica a bazei de calcul necesara stabilirii cuantumului indemnizatiei s-a determinat in luna decembrie a anului 2015 (deci luna cu certificatul de concediu de risc maternal emis initial) si a ramas nemodificata pentru restul de 3 luni (cand au fost emise certificate medicale "in continuare", cu codul 15).

In concediu prenatal veti intra incepand cu 01.04.2016, cand vi se va emite un certificat de concediu medical nou, initial, cu cod 08. Baza de calcul aferenta acestui tip de concediu este reprezentata de veniturile brute realizate in lunile: martie 2016, februarie 2016, ianuarie 2016, decembrie 2015, noiembrie 2015, octombrie 2015. In lunile decembrie 2015- martie 2016 inclusiv, dvs. v-ati aflat insa in concediu de risc maternal, iar veniturile realizate in acest interval nu au mai fost de natura salariilor, ci de natura indemnizatiei. Deci pentru determinarea cuantumului indemnizatiei aferente concediului prenatal se vor lua in calcul salariile din lunile octombrie si noiembrie 2015 plus indemnizatia lunara primita in lunile decembrie 2015-martie 2016.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2016
Oana_Pascu, utilizator
Concediu de risc maternal mi sa emis cu data de 11 01.2016 ,in feb 2016 am luat primi bani pe concediu de risc si am inteles ca mi s-au calculat pt.baza lunile (dec 2015 -iulie 2015)nu voi beneficia de toate cele 120 de zile pt.ca o sa intru in prenatal din 1.04.2016 .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical risc sarcina Sarah10 Sarah10 Buna ziua . Va rog frumos sa imi spuneti cum se calculeaza concediul medical risc de sarcina (75% din brut mi s-a spus , la care se adauga nu stiu ce impozite ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal calculat eronat ? mojoMG mojoMG Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea speta: sotia mea se afla in concediu de risc maternal incepand din cu 01.05.2016. Cand am calculat baza de ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul concediu pre si postnatal AndreescuAlina AndreescuAlina Buna ziua! Imi puteti spune cum se calculeaza salariul in timpul concediului pre si postnatal? am anumite dubii de cum mi s-a calculat la locul de munca! In ... (vezi toată discuția)