avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Situatia este astfel: - Tatal meu a murit in 2016. ...

Buna ziua!

Situatia este astfel:
- Tatal meu a murit in 2016. Bunicul meu (tatal tatalui meu) era inca in viata si avea 86 de ani (mergea pe 87 de ani); locuia in alta localitate, fiind ajutat in nevoile lui de o femeie de vreo 67-70 de ani. (Nu cunosc cu exactitate ce intelegere au avut.)
- In 2018 (cu vreo 2 luni inainte de expirarea termenului de 2 ani de la decesul tatalui), eu, mama si fratele meu am decis sa rezolvam cu actele de succesiune. Insa cand sa mergem la notar, am aflat cu stupoare ca femeia care il ingrija pe bunicul, pe baza unei procuri pe care il pusese sa o semneze, a deschis in numele lui dosar de succesiune. A adus doi martori care au declarat ca tata nu era casatorit si nu avea copii la data decesului (martori mincinosi, evident) si a obtinut, astfel, certificat de mostenitor pe numele bunicului. (Bunica era decedata iar tata nu a avut frati sau surori.)
- Proprietatile in discutie (pe care ar fi trebuit sa le mostenim de la tata) erau: un apartament si jumatate in localitatea noastra si o bucata de teren agricol in localitatea unde locuia bunicul (bucata de teren pe care tata o mostenise de la bunica, mama lui).
- Pe baza imputernicirii semnate de bunicul (care nu stia ce semneaza, dar, evident, nu pot dovedi aceasta), si pe baza certificatului de mostenitor al bunicului (obtinut asa cum am scris mai sus), femeia a vandut terenul agricol unui om dintr-un sat vecin care se ocupa cu cultivarea cerealelor (are firma, omul). Vanzarea s-a facut, din cate am inteles, cu acte de mana.
- Cand am aflat de certificatul de mostenitor al bunicului (nu stiam inca despre vanzare, desi ea fusese deja efectuata), l-am adus pe bunicul la noi, am fost cu el la notar, a anulat imputernicirea si am rezolvat amiabil cu certificatul de mostenitor (momentan doar pentru apartamente, terenul urmand sa il rezolvam cand vom putea merge la notarul din zona respectiva - e destul de departe de noi si sunt multe impedimente; deci terenul, ar fi trebuit sa fie acum pe tata si atat, intrucat bunicul a renuntat la certificatul lui de mostenitor).
- Bunicul a ramas de atunci la noi, iar la cca. 10-12 luni dupa ce l-am adus, in urma unor investigatii (pentru ca avea halucinatii si altele de genul), a fost diagnosticat cu dementa (dar banuiesc ca acest diagnostic nu influenteaza actele semnate de el anterior). Anul acesta, la varsta de 90 de ani, bunicul a decedat.
- Pana acum, asa cum ziceam, nu am putut sa ne ocupam de recuperarea terenului de la tata, astfel ca omul care l-a cumparat (si spune ca i-ar fi dat bani bunicului - asta in contextul in care femeia a vandut prin imputernicire, deci in numele lui, insa bunicul nu a vazut niciun ban; si chiar daca i-ar fi inmanat lui, femeia i-a luat imediat de la el), omul acesta s-a folosit de teren, ca si cum ar fi fost al lui, iar noi nu am facut nimic sa impiedicam acest lucru. Pe de alta parte, omul nu poate acum sa treaca terenul pe numele lui pentru ca, asa cum spuneam, l-a cumparat cu acte de mana, iar cand sa finalizeze totul, terenul nu mai era pe numele bunicului (a celui de la care cumparase).

In aceste conditii, am rugamintea sa ma sfatuiti ce este de facut si care ar fi cea mai buna cale de rezolvare a situatiei. Ma gandesc si la doua variante (nu stiu daca sunt corecte, dar le expun si astept corectari):
- In cazul in care eu si fratele meu, ca singurii mostenitori ai bunicului, acceptam succesiunea dupa el ...tinand cont ca vom mosteni si datoriile lui, iar vanzarea terenului (chiar daca ilegal) s-a facut in numele bunicului, pierdem terenul, nu-i asa?
- In cazul in care refuzam succesiunea dupa bunicul, atunci insa ... omul ar trebui sa il dea in judecata pe bunicul si sa isi recupereze banii de la el (din proprietatile lui - care, defapt, nu prea mai sunt)?

Cum ziceam, terenul e inca pe numele tatalui nostru. Ce se va intampla in momentul in care mergem la notar sa fie trecut in certificatul nostru de mostenitor? Vom avea vreun drept asupra lui sau va trebui sa dam in judecata pe cel care l-a cumparat? Care e situatia in cazul vanzarilor facute cu acte de mana? Cine e proprietarul: noi sau omul respectiv?

Cam astea sunt intrebarile pe care mi le pun acum, dar astept orice alte lamuriri pe care le considerati necesare. Va multumesc anticipat.
@andravenache De ce evitati sa evidentiati sursa problemelor dvoastra?! Marturia mincinoasa, de acolo a pornit totul! O plangere penala v-ar fi costat o coala A4 si zece minute din viata sa o scrieti. Puteati sa o faceti, plangerea, online. L-ati cocolosit pe bunicul (intre noi fie vorba nu patea nimic, avea dementa+varsta), pe ingrijitoare si pe complici (martorii), trei escroci. @raluk0207 M-a amuzat candoarea dvoastra vis-a-vis de actele intocmite de un confrate! Nu cred ca nu cititi presa si nu cred nici ca la adunarile breslei nu se discuta despre colegii care au ,,gresit"! E suficient sa-i dati goagalului sa caute ,,notar escrocherie".
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2020
DlGoe, utilizator
Nu e nicio candoare. In speta au fost adusi martori mincinosi. Cum era sa verifice notarul ca de fapt defunctula era casatorit si avea 2 copii? Desigur, in orice padure exista uscaturi.
Insa personal am cunoscut extrem de multe cazuri in care atunci cand relatiile familiale se strica si nu ne convine sa ne punem rau cu rudele, luam in brate pe "eu sunt batran, nu stiam ce fac, notarul e de vina".
@ DlGoe

Nu stiam ca ma costa doar o coala A4 si zece minute. Nu stiam de unde sa incep si care va fi continuarea. (Iar informatiile despre cum se procedeaza legal in situatii cu care nu te-ai mai confruntat, le afli foarte greu - dovada numeroasele intrebari de pe acest forum la care nu da nimeni nici macar un singur raspuns; am si eu unul din asta si multe aletele la care mi s-au oferit raspunsuri care nu m-au lamurit.) Desigur, daca ai bani si mergi la avocat, le afli mai repede, dar na ... Sincera sa fiu, ma mai gandeam si ca voi avea de mers prin tribunale si ... pana la urma ... eu stiu ca cei doi nu l-au cunoscut pe tata, insa ... nu puteam sa dovedesc asta. Iar ei, profitand de faptul ca eram departe, puteau sa spuna ca l-au cunoscut si ca ei asa stiau - ca asa le-ar fi spus tata ultima data cand a fost in satul bunicului (puteau spune ca tata i-a mintit) sau mai stiu eu ce ... Ar fi putut insemna timp si bani pierduti, in conditiile in care pe bunicul nu mai puteam sa il las in grija femeii respective, si ... starea lui de sanatate imi ocupa aproape tot timpul. Multumesc lui Dumnezeu ca am avut-o pe mama, fiind in pensie, si a putut sa se ocupe de el cat am fost eu plecata la lucru. Pe langa toate astea, depaseam termenul de doi ani si ne costa mai mult succesiunea, iar atunci ... nu o mai faceam deloc cativa ani (ca nu aveam atatia bani). Intre timp, femeia putea sa ne vanda si apartamentele si ramaneam in strada.

Referitor la confratele dvs. - nu, nu am mai urmarit presa de ceva timp (de prin 2011), decat ce vedeam "din greseala" pe facebook sau trecand pe langa un radio sau tv deschis. Nu stiu despre ce breasla vorbiti? Google imi da raspuns daca eu introduc acel termen, dar ... ce motiv as avea sa il caut. Atat cat m-am priceput, am vazut ca legea exista, am citit-o si mi s-a parut ca se aplica. Nu am considerat ca as avea motive de indoiala ca sa caut asa ceva. Daca legea suna ciudat, poate o faceam. Dar mie (fara a avea cunostinte juridice) nu mi s-a parut. Dvs. care probabil ca aveti studii in domeniu e posibil sa vi se para ceva ca nu e in ordine ...
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2020
andravenache, utilizator
@raluk0207

Daca ma intrebati pe mine (o ne-specialista in ale dreptului, un om obisnuit care invata anumite lucruri despre legislatie de nevoie), notarul nu e ca nu poate, ci ca nu are obligatia sa verifice. Cu alte cuvinte, legea este facuta prost. Pentru ca ... pentru ce suntem luati in evidenta inca de la nastere, pentru ce avem atatea acte: certificat de nastere, carte de identitate, certificat de casatorie, certificat de deces s.a.m.d., daca nu pentru a ni se putea verifica starea civila? Sunt convinsa ca la biroul de evidenta al populatiei, informatiile despre daca o anumita persoana a fost sau nu casatorita la data decesului si daca avea sau nu avea copii in viata pot fi gasite. Mai greu, e drept, daca trece mult timp de la deces, insa la doi ani de la moartea omului ... informatiile sunt proaspete. Desigur, aceasta ar presupune un pic de cercetare (un pic de munca) din partea cuiva de la acel birou si atunci .... e mai simplu sa ceri doi martori si sa muti raspunderea pe umerii lor. Iar daca ei mint, sa rezolve pagubitul..... Dar, na, asta e legea, ne conformam, ce sa facem ...

Nu contest ca or fi si multe cazuri cum ziceti dvs. (in care omul stia ce semneaza si apoi nu a mai recunoscut, dand vina pe batranete). Eu sunt convinsa ca bunicul nu a stiut - pentru ca l-am cunoscut pe bunicul si am vazut ce pricepe si ce nu. Dvs. nu l-ati cunoscut, asa ca aveti doua variante:
- sa porniti de la premisa ca sunt o persoana care spune adevarul
- sau sa porniti de la premisa ca mint.
Alegerea va apartine. Nu am cum sa va conving. Si oricum nu ma ajuta sa va conving si nu are relevanta pana la urma, daca nu pot dovedi asta.
nu e vina lui ca a cumparat ceva fara acte la notar? de ce s-a realizat vanzarea cumpararea cu acte de mana in 2020?

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare cu act sub semnatura privata (chitanta de mana) ContSters222775 ContSters222775 Inainte de decesul bunicii mele, in 1976, tatal meu a instrainat printr-o chitanta de mana, o casa de locuit, fara acordul expres al bunicii mele (nu exista ... (vezi toată discuția)
Donatie teren sorana_g sorana_g in anul 1993 mama a primit de la tata ( nu erau casatoriti insa au trei copii impreuna , noi copiii nu suntem pe numele tatalui ) un teren cu titlu de donatie ... (vezi toată discuția)
Succesiune complicata ! ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, Am urmatoarea problema: Bunica mea a decedat in anul 1976, iar tatal meu, care a fost unic mostenitor, a decedat in anul 1997. Tatal meu nu a ... (vezi toată discuția)