avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu îngrijire copil pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu îngrijire copil pentru tata

Buna ziua. Am si eu o intrebare : tați pot beneficia de concediul prenatal daca nu am acte cu femeia care am copilul?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:17, 16 August 2020
Tati nu pot beneficia de concediu prenatal , indiferent de starea civila - casatoriti sau necasatoriti cu mama copilului.
Cred că Seceanu Marius nu știe ce înseamnă concediu prenatal (cel la care au dreptul mamele înainte de a naște) și îl interesează, de fapt, concediul pentru creșterea copilului.

Seceanu Marius, și tații copiilor din concubinaj au dreptul la concediul pentru creșterea copilului.

Tații au dreptul la concediu pentru creșterea copilului și la indemnizația aferentă începând cu a 43-a zi de la data nașterii copilului, având în vedere că în a 42-a zi de la nașterea copilului încetează, conform legii, concediul de maternitate, în special cele 42 de zile acordate obligatoriu mamei după nașterea copilului, potrivit unei poziții formulate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) în urma unor neclarități ale profesioniștilor din domeniu.


Citește mai mult la: [ link extern ]

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul nasterii unui copil tatal mai poate beneficia de:
- concediu paternal
Legea nr.210/199
art.1
(1) Concediul paternal se acorda in conditiile prevazute de prezenta lege, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea noului-nascut.
(2) Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare, in conditiile prevazute de prezenta lege.

art.2
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

...

art. 4
(1) In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal, acordat in conditiile art. 2, se majoreaza cu 10 zile lucratoare.
(2) Tatal poate beneficia de prevederea cuprinsa la alin. (1) numai o singura data.

Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, conducerii unităţii în care tatăl îşi desfăşoară activitatea. Aceasta are obligaţia de a dispune luarea măsurilor necesare în vederea acordării concediului paternal.

- zile libere platite pentru nasterea copilului
art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Astfel:
Pentru sectorul privat, acordarea acestor zile trebuie sa fie prevazuta in cm aplicabil ori in reg.intern al angajatorului.

Pentru sectorul bugetar exista prevederi legale prin care sa beneficiati de un numar de zile de concediu plătit in cazul casatoriei. (pentru personalul contractual - HG 250/1992 sau OG 6/2007 - pentru functionarii publici sunt zile lucratoare).

Procedura - modul , cand etc. - de acordarea zilelor libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite, ar trebui sa se regaseasca in contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Cele doua situatii se pot cumula de catre tatal copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere in caz de nastere a unui copil attila80 attila80 Buna! Sunt angajat la o firma privata si as vrea sa stiu cate zile libere am cand se naste copilul meu anul viitor? Acele zile libere sunt scazute din cele 21 ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil valikissyou07 valikissyou07 Cate zile libere beneficiaza tatal pentru nasterea celui de-al doilea copil? (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil owebv2014 owebv2014 De la locul de munca mi s-a spus ca imi vor oferi doar 3 zile libere in urma nasterii copilului. Asa prevede legea? (vezi toată discuția)