avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Codul Muncii in contextul actual- Buna ziua, In luna ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Codul Muncii in contextul actual- Buna ziua, In luna Aprilie anul curent, angajatorul m-a trimis ...

Buna ziua,

In luna Aprilie anul curent, angajatorul m-a trimis in somaj tehnic pana in luna Iunie inclusiv. In luna Iulie, m-a scos si m-a bagat in preaviz, cautand informatii des[re indemnizatia de somaj...deoarece se misca cam greu lucrurile pe Piata muncii in zilele astea, am gasit urmatoarea lege:
Articolul I
(1) Începând cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai căror angajați au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, precum și angajatorii ai căror angajați au avut contractele individuale de muncă suspendate în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și nu au beneficiat de prevederile art. XI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, în perioada stării de urgență sau alertă, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de decontarea unei părți din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările ulterioare.
(2) Angajatorii prevăzuți la alin. (1) au obligația menținerii raporturilor de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri.
Intrebarea mea este daca legea de mai sus, se aplica si in cazul meu... si eu ar trebui sa raman angajata pana la sfarsitul anului, ori as putea conform primului alineat sa mai beneiciez de inca o luna de somaj tehnic?
Mentionez ca nu m primit niciun document pana in acest moment de inchiere a raportului de munca.

Va multumesc anticipat!
Oana Ghicu
Ultima modificare: Marți, 18 August 2020
oana.cris, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:24, 9 Septembrie 2020
Buna ziua,am fost angajata cu contract de munca din 19.07.2019 pe perioada nedeterminata.Din data de 21 03 2020 m-a bagat in somaj cu legea colilului de a sta acasa si dupa o luna m-au bagat in somaj tehnic pina in data de 01 09 2020. Pe data de 02 09 2020 mi-au dat preavizul sa semnez. Intrebarea mea este daca mai pot beneficia de somaj tehnic sau de somaj cu 75% pt a sta cu copilul acasa ca este minor pina in 12 ani si s-ar putea sa faca scoala online.? Mai pot beneficia de somaj ttehnic inainte de a semna decizia pe 30 09 2020
Somajul tehnic va prelungi durata preavizului ... puteti beneficia, dar este decizia angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungire somaj tehnic dupa 01.06.2020 VIODA VIODA Care sunt codurile CAEN pentru care firmele pot prelungi suspendarea contractelor de munca in vederea obtinerii somajului tehnic de la stat? Care sunt ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic Zsuzsana Zsuzsana Persoanele cu handicap aflate in somaj tehnic nu mai au scutire de la plata impozitului? In urma calculului angajatorul a retinut pe langa contributia la CAS, ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cand colegii sunt in somaj tehnic gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua, In prezent ma aflu in zilele libere platite pt scoala inchisa pana pe data 6 aprilie, deoarece in timpul vacantei nu este valabilă legea ... (vezi toată discuția)