avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se aplica prevederile Legii 196/2018 retroactiv? ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se aplica prevederile Legii 196/2018 retroactiv? Asociatia noastra ...

Buna ziua! Se aplica prevederile Legii 196/2018 retroactiv? Asociatia noastra a hotarat ca trebuie sa platim cheltuiele de cota-parte cu 8 ani in urma desi nu mai locuim in apartament de atunci. Noua ni se pare normal sa platim pt ultimii 2 ani (de cand s-a dat legea), dar nu cu atatia ani in urma, plus penalizari (!) pt ca vezi Doamne nu am platit la timp pt acei ani (in total in jur de 800 lei pentru un apartament cu 2 camere - nelocuit). Este normal asa ceva? Am cerut asociatiei sa ne dea un calcul detaliat cu cheltuielile pe fiecare an si s-au codit ca sunt prea multi ani in urma si le e greu sa gaseasca arhivele. Ce ar trebui sa facem? Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 20 August 2020
Adicel79, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adicel79 , utilizator 19:53, 20 August 2020
Le puteti spune ca orice datorie se prescrie dupa 3 ani daca cel la care sunteti datori nu face niciun demers in acest timp pentru recupararea ei.
Si o sa fie nevoiti sa "scotoceasca" arhiva daca doresc sa va cheme in instanta, sa dovedeasca ca sunteti dator...
Legea nu se aplica retroactiv ( cu exceptia celei penale, daca este mai favorabila).
Incercati sa ajungeti la un numitor comun, este mai avantajos pentru amandoi.
Inainte de aparitia legii 196/2018 era in vigoare legea 230/2007.
Multumesc pt raspuns. Legea 230/2007 prevedea si ea plata pt cota-parte? si daca au stiut de 8 ani de ce ne-au anuntat numai acum 2 ani?
Prevedea si asa ceva dar nu cunosc cum se imparteau/se facea calculul.. si nu stau acum sa o citesc pentru a va explica ce si cum...
O gasiti pe net, daca va intereseaza.
Vedeti ca are si norme de aplicare- H.G. 1588/2007.
Sau poate va lamureste altcineva ce cunoaste prevederile ei...

Ii puteti intreba pe dumnealor de ce fac asta tocmai acum.

Conform noii legii, datorati, chiar daca nu locuiti acolo, cheltuielile ce se stabilesc in functie de cota parte indiviza

ART. 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la
proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service,
reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de
construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea
tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele
instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a
instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de
instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de
evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea,
conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociației: salarii
sau remunerații pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul
care asigură curățenia etc.; indemnizații acordate membrilor asociației de proprietari ori
persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori;
prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru
curățenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.
Ultima modificare: Joi, 20 August 2020
Ionut.ion, utilizator
Legiuitorul a prevazut ca legea are actiune pentru viitor
exista legi cu aplicare retroactiva dar acelea sunt legi speciale
Legea nr 196/2018 nu se aplica retroactiv
Proprietarul datoreaza obligatii catre asociatia d eproprietari,maximum pentru perioada de 3 ani daca creditorul asociatie face dovada ca in acest interval a desfasurat acte si actiuni pentru recuperare debit
Am cerut asociatiei sa ne dea un calcul detaliat cu cheltuielile pe fiecare an si s-au codit ca sunt prea multi ani in urma si le e greu sa gaseasca arhivele.

Daca le este greu sa gaseasca arhivele,concret cum isi intemeiaza si probeaza pretentiile?
Conform dispozitii in vigoare,orice proprietar de bun imobil detine obligatia legala sa achite lunar c/v parti comune-indiferent daca locuieste sau nu in apartament
As[pectul ca reprezentantii asociatiei de locatari au hotarat sa va impuna c/v parte comuna aferent 8 ani retroactiv demonstreaza ca acestia nu stapanesc dispozitiile in domeniu,nici cele abrogate nici cele in vigoare
Multumesc pt raspunsuri, am citit prevederile Legii 230/2007 cum a sugerat un utilizator astazi si am descoperit ca si prin acea lege din 2007 se prevede plata cheltuielilor cota-parte chiar daca locatarii nu locuiesc in apartament. In acest moment, ma gandesc ca singura greseala a asociatiei este ca nu ne-a anuntat la timp, chiar daca cererile lor sunt legale. In aceasta situatie, nu prea stiu ce optiuni avem decat sa platim retroactiv si sa acceptam greseala lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

S-au executat lucrări de reabilitare termică a scării de bloc, cum se împarte cheltuiala? Naty21 Naty21 Bună ziua S-au executat lucrări de reabilitare termică a scării de bloc,cum se împarte cheltuiala? (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis bloc Corina Muresan Corina Muresan Doresc sa stiu ce prevede legea in cazul in care terasa blocului este degradata si la etajul 4 ploua in casa. Sunt obligati toti vecinii sa participe la ... (vezi toată discuția)
Buna dimineata. am doua mari dleme . stau la etajul 4 si imi ... Anisoara26 Anisoara26 Buna dimineata. Am doua mari dleme . Stau la etajul 4 si imi ploua in casa de rupe. A ajuns sa ploua si la etajuș 3 sub mine De ani buni fac izolatia ... (vezi toată discuția)