avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Alocatie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Alocatie alimentara

Buna ziua!

As vrea sa solicit cresterea alocatiei alimentare pentru cei doi copii care au ramas in intretinerea mea dupa divort. Stiu ca este o procedura simpla si lipsita de taxe de timbru, nefiind necesara nici macar prezenta mea in instanta...Problema este ca nu locuiesc in Romania si nu stiu daca am dreptul de a trimite actele necesare prin posta Tribunalului la care a fost pronuntat divortul.

In cazul in care va trebui sa apelez la un avocat care sa ma reprezinte as vrea sa aflu(suna putin meschin) care este onorariul corect pentru un asemenea caz?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: mikare , utilizator 11:16, 21 Decembrie 2009
Puteti trimite actele necasre judecarii cauzei prin posta judecatoriei in raza careia domiciliaza piritul. Cit despre onorariul avocatului acesta este negociabil
Un avocat va poate reprezenta interesele in cadrul unui proces de stabilire a pensiei de intretinere.
Competenta , in acest sens , e judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul sau reclamantul (art 10din Codul de procedura civila insitutie o competenta teritoriala alternativa , in acest sens - numai in vederea stabilirii si majorarii pensiei de intretinere)
Plafonul maximal stabilit de Codul familiei , pentru intretinerea a doi copii , prin sume de bani , e de 1/3 din veniturile tatalui , ce prezinta o durabilitate in timp.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
paula11 a scris:

As vrea sa solicit cresterea alocatiei alimentare pentru cei doi copii care au ramas in intretinerea mea dupa divort. Problema este ca nu locuiesc in Romania si nu stiu daca am dreptul de a trimite actele necesare prin posta Tribunalului la care a fost pronuntat divortul.
In cazul in care va trebui sa apelez la un avocat care sa ma reprezinte as vrea sa aflu(suna putin meschin) care este onorariul corect pentru un asemenea caz?

1. Divortul a fost de copetenta instantei ultimului domiciliu comun al sotilor, iar cererea de majorare a pensiei de intretinere este de competenta instantei de la domiciliul paratului sau al reclamantului.
2. Va recomand sa luati legatura cu un avocat, in mod personal, sa-i expuneti speta si acesta va va spune ce acte sunt necesare si care este onorariul. Onorariul depinde de multi factori: obiectul cauzei, de complexitatea cauzei, de experienta avocatului, de renumele acestuia etc. ;)
de exemplu eu pentru a inainta un proces de marire a pensiei alimentare pentr un minor, am platit suma de 400 ron. am avut doua infatisari. atnci cand fostul sot a facut recurs , neconvenindu-i suma stabilita de instanta , a trebuit sa continui procesul si sa mai platesc alti 400 ron. dar poti cere cheltuieli de judecata (aici tot un avocat trebuie sa te sfatuiasca). numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se stabileste pensia alimentara? alinaoniga alinaoniga Buna ziua!asi dori si eu sa stiu ce sa fac in cazul in care am divortat in anul 2008 si atunci instanta mi-a incredintat copilul de 2 ani iar tatalui i-a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ValentinaGe ValentinaGe Fica mea a implinit 18 ani in luna februarie , dar ea inca este eleva la liceu in clasa a XII -a . Luna februarie a fost ultima in care a mai primit pensia ... (vezi toată discuția)
Cerere marire pensie alimentara szocsklara11 szocsklara11 Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac ca sa obtin o marire de pensie alimentara deoarece eu nu am fost prezenta la judecatorie la divort unde au ... (vezi toată discuția)