avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Paratul nu se apara in fata instantei, dar formuleaza ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Paratul nu se apara in fata instantei, dar formuleaza recurs.

Paratul citat legal la mai multe termene si care nu a formulat intampinare sau alte cereri ori concluzii scrise mai are dreptul de a formula recurs in situatia in care a pierdut procesul in prima instanta? Va rog sa specificati temeiul juridic. Multumesc.
În primul rând, părțile sunt egle în dreptul lor de petiționare și de a formula orice cale de atac reglementata de codul de e procedură civilă, în termenele acolo statornicite.
Nu se poate ca o parte să aibă acest drept, iar cealaltă să nu aibă! Doar cetățenii sunt toi egali în fața legii, nu?
2. Pârâtul care nu a fost citat și nu a știut de proces se poate afla in aceasta situație și are dreptul să se apere cu succes in căile de atac.
3. Dacă a fost citat, însă nediligent dpdv procesual, chiar și așa, se poate apăra în căile de atac prin invocarea dispozițiilor IMPERATIVE corespunzătoare materiei cauzei.
4. Un caz particular în care judecătorul trebuie să manifeste rol activ este acela în care se judecă o cerere ce are la bază răspunderea pentru vicii ascunse.
Potrivit art. 1710 alin. 2 Cod de procedură civilă "La cererea vânzătorului, instanța, ținând seama de gravitatea viciilor și de scopul pentru care contractul a fost încheiat, precum și de alte împrejurări, poate dispune o altă măsură prevăzută la alin. (1) decât cea solicitată de cumpărător."
Ei, închipuiți-va că aici... Marja de apreciere a instanței este foarte mare și înfrânge, chiar principiul disponibilității... Pârâtul ar putea fi nemulțumit fara chiar sa fi intervenit pe fond cu propriile apărări. Cu toate acestea, el este îndreptățit să formuleze calea de atac și să se apere cu motivele permise de lege.
Ultima modificare: Luni, 24 August 2020
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat
Va multumesc pt. raspuns.
Adaug și faptul că acest pârât se poate apăra cu succes daca in cauza sunt aplicabile și norme supletive.
Mai multe detalii despre clasificarea ai incidența normelor de drept civil găsiți la următoarea adresă
[ link extern ]

In orice caz, apărarea trebuie sa fie congruentă cu probele de la dosar și cu situația de fapt obiectivă care se desprinde în litigiul dedus judecății.
Ultima modificare: Marți, 25 August 2020
Cabinet de avocat Serni Viviana-Carmen, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs dupa recurs - este posibil ? Krissia . Krissia . Din motive temeinic justificate, am fost in imposibilitatea de a exercita recurs impotriva unei hotarari date pe fondul cauzei. Intre timp, paratul a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - renunțarea la plângerea contravențională boghean boghean Am facut contestație la un proces verbal in cazul savarsiri unei contravenție testat cu aparat etilotest nu am nici o înfătisare din octombrie si as dori ... (vezi toată discuția)
In atentia domnilor juristi cu experienta sunt economista si novice in materie de drept.va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa contina o intampinare? (vezi toată discuția)