avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua, Am o întrebare pe care as vrea sa știu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua, Am o întrebare pe care as vrea sa știu dacă este ...

Bună ziua,
Am o întrebare pe care as vrea sa știu dacă este adevărată, auzind-o vorbindu-se sa zic asa la un colt de strada.
Eu împreună cu viitoare mea soție, ne vom căsători sâmbăta, amândoi suntem angajați la o firma privata de aproape 3 luni, eu având deja 12 luni lucrate, firmele anterioare cotizand la stat.
Întrebarea este:
Dupa ce ne vom căsători legal, avem dreptul la vreun concediu platit/neplătit din partea angajatorului?
Va mulțumesc pentru răspuns!
Gânduri bune!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:43, 26 August 2020
Pentru sectorul privat
1. Modul de acordare de zile libere platite pentru evenimente familiale nu a fost si nici nu este prevazut in Codul muncii.

2. Procedura de acordare , numarul acestor zile trebuie sa fie reglementate in c.cm. aplicabil angajatorului sau in Regulamentul intern al acestuia.

3. Codul muncii:
Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.


Pentru sectorul bugetar;
- personal contractual
HG 250/1992
art. 24
(1) În afara concediului de odihnă, salariații din administratia publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitatile bugetare au dreptul la zile de concediu platit, în cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite:
a) căsătoria salariatului - 5 zile;
.......
(2) Concediul platit, prevăzut la alin. (1), se acordă, la cererea solicitantului, de conducerea unității. Indemnizatiile cuvenite se stabilesc potrivit art. 7 alin. (1).

- functionar public
OG 6/2007
art.24
În afara concediului de odihnă, funcţionarii publici mai au dreptul, în condiţiile legii, la zile de concediu plătit în cazul următoarelor evenimente familiale deosebite:
a) căsătoria funcţionarului public - 5 zile lucrătoare;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere căsătorie Eleeeee Eleeeee Buna seara, Ma confrunt cu următoarea situație. De vineri voi incepe activitatea in cadrul unui job nou. Am anunțat angajatorul ca anul acesta ma voi ... (vezi toată discuția)
Zile libere casatorie bună ziua! pentru nunta fiicei am dreptul ... Gigi B Gigi B Zile libere casatorie Bună ziua! Pentru nunta fiicei am dreptul la zile libere? Lucrez la firmă privată! (vezi toată discuția)
Buna ziua ,de cate zile libere am dreptul daca bunicul a decedat ... steluta2608steluta steluta2608steluta buna ziua ,de cate zile libere am dreptul daca bunicul a decedat sambata ?mentionez ca lucrez la stat ca functionar public ,.de compartimentul resurse umane mi ... (vezi toată discuția)