avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Legislatie electorala
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Legislatie electorala

Legislatie electorala
Propun spre dezbatere prevederile art. 26 din Legea 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale, modul de interpretare si aplicare.
Parerea mea:
Pentru o bună organizare şi desfăşurare a operaţiunilor electorale şi pentru o funcţionare legală şi eficientă, în constituirea şi completarea iniţială a birourilor electorale de circumscripţie, legiuitorul a prevăzut în Legea nr. 115/2015 anumite norme şi reguli (vezi art.26, alin. (14)) având la dispoziţie informaţii cu privire la realităţile existente în momentul stabilirii datei alegerilor, neavând date cu privire la numărul şi apartenenţa politică a candidaţilor ce urmează să intre în cursa electorală.
Din momentul rămânerii definitive a candidaturilor înregistrate (conform art.55 din Legea nr.115/2015), în fiecare circumscripţie electorală se conturează o realitate clară asupra partidelor politice, alianțelor politice și alianțelor electorale sau organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri în circumscripția electorală respectivă – realitate de care ar trebui să se ţină cont în procedura de completare a birourilor electorale de circumscripţie în cea de-a doua etapă (conform art. 26, alin.(15) din Legea nr. 115/2015) iar respectarea prevederilor art.26, alin.(2) ar trebui să constituie o condiţie esenţială.
Altfel, ţinând cont de modalitatea iniţială de completare a birourilor electorale de circumscripţie (conform art. 26, alin.(14)) şi având în vedere numărul formaţiunilor politice şi alianţelor electorale existente, exista riscul ca cea de-a doua etapă de completare a birourilor electorale sa nu-şi mai aiba rostul şi în componenţa birourilor electorale de circumscripţie să facă parte membri ai unor formaţiuni politice care nici măcar nu au reprezentare în circumscripţia respectivă.
In realitate:
Multe birouri de circumscriptie (cele comunare in special) s-au completat initial conform art. 26 alin (14), iar in etapa a II-a de completare au pastrat reprezentantii partidelor si aliantelor electorale chiar daca acestea nu au candidati in circumscriptia respectiva si, daca au mai ramas locuri, au renuntat la completare deoarece, numarul prevazut de lege este maximal si nu obligatoriu.
Nelamurire:
Desi alin (2) ( Biroul electoral de circumscripție comunală este format din președinte, un locțiitor al acestuia și din 7 reprezentanți ai partidelor politice, alianțelor politice și alianțelor electorale sau organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care participă la alegeri în circumscripția electorală respectivă.) pare ca o conditie esentiala ce trebuie sa o indeplineasca membri birourilor de circumscriptie, cand se mai aplica?
Astept parerile d-voastra.
Multumesc
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2020
vasea_13, utilizator

Alte discuții în legătură

Alegeri ContSters228213 ContSters228213 care este numarul de voturi necesar pentru alegerea unui consilier local intr=o comuna cu 2300 votanti? (vezi toată discuția)
Buna ziua. o asociatie se poate functiona ca si un partid local? ... Blevik Blevik Buna ziua. O asociatie se poate functiona ca si un partid local? Se poate sa aiba candidati la alegerile locala? (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)