avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... distribuire factura apa nova
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

distribuire factura apa nova

Buna ziua.
As dori si eu un sfat cu privire la distribuirea facturii de Apa Nova, care factureaza consumul de apa pe o perioada de tipul 14 oct - 14 nov. Am gasit o solutie dar nu sunt convinsa ca este corecta 100%.
Cantitatea facturata este de 2800mc. Aceasta am impartit-o la 30 zile si pe urma am inmultit cu cate zile sunt in oct si in nov.
Din cantitatea pe care am considerat-o ca fiind aferenta lunii oct, + cantitatea reportata din factura 14 sept - 14 oct , scad consumul persoanelor care au adus citirile apometrelor la data de 1 nov pt luna oct, iar diferenta o impart pe nr persoane necontorizate si persoane care nu au prezentat citirea contoarelor.
Cel mai recent răspuns: s.c.serv ad loc s.r.l. , utilizator 23:49, 20 Decembrie 2009
Aoleoooo, dar ce ati complicat lucrurile.
Nu faceti calculul pe consideratii ca s-ar putea sa nu iasa prea bine.
Sfatul meu:
mc rezultati din citirea indecsilor x mc de apa indicat in factura = consum individual
determinati pierderile (daca sunt), scazand suma obtinuta din inmultimrea de mai sus din suma totala indicata pe factura.
Diferenta rezultata se cheama pierdere si o repartizati la rubrica pierderi din tabelul de intretinere.

O alta posibilitate este ca inainte sa faceti toate aceste socoteli, sa mergeti din usa in usa si sa le cereti indecsi celor care nu i-au dat (desi exista riscul sa-i invatati asa).
Este ilegal sa repartizati diferenta la pausal daca acel consum este contorizat.
Stiu, e neplacut sa constati ca la data cand trebuie sa ridici fluturasii nu sunt toti, dar sunt riscurile meseriei.

Eu am rezolvat problema in asociatie punand cate un fluturas in usa fiecarui uitutc. Dupa doua luni de astfel de practici, am avut toti indecsii la data stabilita.
Cred ca problema este legata de data citirii si facturarii apei de catre furnizor, 14 ale fiecarei luni. Eu intreb daca ar fi fost data de 18 sau 24 sau 30 a lunii mai aveati probleme cu repartizarea consumului?
Intreb pentru ca sunt multe probleme cu repartizarea apei mai ales daca unele apartamente sunt contorizate, altele nu sau unii raporteaza indexul iar altii uita cu lunile.
Sa lamurim primul punct:
- va sugerez ca indiferent de data citirii si facturarii apei de catre furnizor (data de 14 in cazul dv) sa introduceti valoarea acestei facturi in totalitate pe lista de plata. Pe care lista? Pe prima care o faceti dupa primirea facturii? Furnizorul scrie pe factura ca acel consum este intre 14 oct si 14 noiembrie, dar cand primiti factura? Daca o primiti imediat pe 15-16 faceti lista de plata pe 19-20 si repartizati tot pe luna octombrie afisand lista pe 18-20 noiembrie.
Puneti anunt sa se aduca citirea apometrelor individuale in perioada 12-16 ale lunii ca sa fie cat mai aproape de 14, data citirii de catre furnizor.
Modul cum impartiti, repartizati apa si valoarea apei pe fiecare apartament, este alta problema si o discutam daca va intereseaza.
Reveniti.
Dacă doriți să detaliați.In asociația din care fac parte chiar dacă se face
această impărțire(după citire) mai există diferențe.Știu că sunt pierderi pe care
apometrele de apartament nu le inregistrează.Am cateva persoane care nu vor
să plătească decat ce au citit (plus ce se folosește pentru scară-avem contorizare).
Pierderile rezultate din consumul individual sunt suportate de toţi proprietarii, in functia de cota-parte indiviză.
Multumesc pt sfaturi, stiu ca m-am complicat, dar nu am gasit alta solutie si iata si alte probleme:
1. majoritatea persoanelor doresc sa plateasca doar ce indica apometrele, nici nu vor sa auda de pierderi.
2. Citirile pe 1 luna sunt cam 1800-1900 mc, iar factura de la Apa Nova 2500 - 2700 mc.
3. Listele se afiseaza pe 15 pt intretinerea lunii precedente, iar factura de apa vine mult mai tarziu.
4. am incercat sa nu depasesc cota de 5mc/pers, nici pt cei pausali si nici pt uituci. acestora din urma, in luna cand prezinta citirile le fac regularizare. daca au consum mai putin fata de cat i-am"incarcat" in luna anterioara trec pe minus cantitatea si implicit valoarea apare cu minus in liste.
5. este f greu sa schimb data depunerii citirilor, deoarece fact pt apa calda si caldura, vin facturate de la 01-30. ar trebui sa prezinte o parte din citiri pe data de 1 si o parte pe 15. daca ar fi vorba de cateva apart, ar fi ok, dar sunt 400

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)
Diferente de apa rece Nicoadi Nicoadi Buna ziua! Cum se calculeaza diferentele de apa rece inregistrate si distribuirea sumelor de plata aferente la un bloc dintr-o asociatie de proprietari ? Am ... (vezi toată discuția)
Administratia blocului Cretu1987 Cretu1987 Buna ziua am si eu o neclaritate cu apa de la apometre.... la noi la intretinere se trece automat cate 1 mc de persoana chiar daca nu consumi sau nu esti ... (vezi toată discuția)