avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, Am 62 de ani si sunt angajat la primarie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, Am 62 de ani si sunt angajat la primarie contractual ...

Buna ziua,
Am 62 de ani si sunt angajat la primarie contractual pe post de referent I A. Am depus actele de pensionare cu reducerea virstei standard de pensionare, deoarece dispun de 12 ani de lucru in grupa a-II-a de munca. Am facut cerere de continuare a activitatii pe acelasi post dupa pensionare,( dupa lege) cerere ce mi-a fost aprobata de primar. La serviciul personal mi s-a spus ca daca vin cu decizie de pensionare mi se incheie contractual actual si pentru a continua activitatea trebuie sa dau examen sau concurs pe postul pe care- detin in prezent. Va rog sa-mi spuneti cum as putea lucra dupa pensionare pe acelasi post fara concurs,( articole de lege), intrucit la alte institutii bugetare exista asemenea cazuri. De ce legea imi da voie sa fac cerere de continuare a activitatii dupa pensionare si nu pot beneficia de aprobarea ei?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: , utilizator 09:12, 8 Mai 2023
Cei de la personal va duc in eroare .. aratati-le art.56 alin.4 C.mun.
Consider ca cei de la Resurse Umane v-au informat corect.
Conform Codului Muncii, art.56, alin.1), lit.c), contractul individual de muncă înceteaza de drept ”la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare”
Conform deciziei CCR nr.387/2018, la împlinirea vârstei legale de pensionare, femeia poate opta fie pentru deschiderea dreptului la pensie și încetarea contractului individual de muncă, fie pentru continuarea acestui contract, până la împlinirea vârstei legale de pensionare pentru bărbați,(65 ani) Dar dreptul la pensie nu poate fi solicitat simultan.
Art.56, alin.4 din Codul Muncii ar fi avut aplicabilitate în situația în care nu ați fi solicitat dreptul la pensie și ați fi rămas în activitate până la vârsta de 65 de ani (sunteți bărbat, am presupus din postarea Dvs.) Astfel, cu 30 de zile anterior îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului,puteți fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă.
Sintetizând, la primirea deciziei de pensionare, se va înceta contractul de muncă, iar postul devine vacant urmand a se ocupa doar prin concurs.


Din pacate cam toate institutiile publice si companiile nationale interpreteaza articolul 56 aliniat 4 ca fiind aplicabil doar pentru pensionarea la varsta standard, adica 65 de ani pentru barbati.
Cornel Vasile a scris:

Cei de la personal va duc in eroare .. aratati-le art.56 alin.4 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bugetar mentinut in activitate taptap taptap As vrea sa stiu daca un bugetar poate fi mentinut in activitate, la cerere, dupa implinirea varstei standard de pensionare. (vezi toată discuția)
Pensionare femei freeanifer freeanifer Cum aflu cind a fost publicata in MO ordonanta de urgenta a guvernului data pe data de 9.11.2018 privind dreptul femeii de a se pensiona la cerere la 65 de ... (vezi toată discuția)
Pensionare Ciupitu Georgiana Ciupitu Georgiana Buna ziua. As dori sa stiu daca o femeie care a va atinge varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare in luna martie poate opta in scris sa ... (vezi toată discuția)