avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Problema de retrocedare conform Legii 10/2001 si Legii ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Problema de retrocedare conform Legii 10/2001 si Legii 247/2005

Sunt "fericitul" posesor al unui teren in curtea unui spital. Notificare depusa in termen, acte de proprietate si decret de expropriere beton, expertiza cadastrala extrajudiciara facuta de mine, dar problema e urmatoarea: pe vechiul amplasament se afla un punct de transformare energie electrica pe care il consider de utilitate publica impreuna cu calea sa de acces aferenta. Da? Restul suprafetei de teren care a fost constituit la data exproprierii din teren viran, este alcatuit actualmente din: parcare auto, spatiu verde (adica niste copaci, nu parc) si cale acces spital. In conditiile in care spitalul mai dispune de o cale de acces, autoritatea indrituita cu emiterea deciziei de retrocedare imi refuza restituirea totala in natura pe motiv de cale de acces.
Am solicitat compensarea suprafetei care nu poate fi retrocedata (punct de transformare electrica) cu o suprafata invecinata (pe care nu este depusa notificare de restituire) si am gasit prin expertiza cadastrala cu expert cadastral autorizat de Min. Justitiei categoria D, posibilitatea retrocedarii intregii suprafete detinute anterior exproprierii. In schimb solutia mea duce la inchiderea acelei cai de acces.
Intrebare: este in vigoare HG 489/2003 cu privire la Normele de aplicare a L10/2001? Daca este in vigoare, aceste norme sunt aplicabile la L247/2005?
Ce sanse am in eventualitatea unui proces si cine poate stabili ca parte neutra cat de necesara este aceasta a 2-a cale de acces ca servitute legala?
Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde cu opinii pertinente.

Cel mai recent răspuns: Dorina Antonescu , Consilier juridic 08:30, 19 Martie 2008
Doamna, in primul rand nu disperati din cauza unor functionarasi de primarie. Cunosc situatiile, m-am confruntat si in nume propriu si ca avocat cu ele.
Primul lucru care trebuie sa-l faceti este sa va aranjati actele in ordine. Ultimul act care va trebuie este refuzul primariei de a va retroceda terenurile cerute.
In baza refuzului, mergem in instanta prin actiune in revendicare. Important este sa nu semnati nimic la primarie deoarece ar putea sa va puna sa semnati ca acceptati teren in alta parte sau ca renuntati la el.
Nu semnati nimic in lipsa unui avocat.
Pentru un raspuns pe larg la ce ati putea face, trimiteti-mi actele sa ma uit pe ele, bineinteles, dupa ce le aranjati. Tel./Fax: 0311045189, sau pe e-mail in forma scanata: lawoffice@uv.ro.


buna ziua daca va rog frumosa sami dati o adresa sa le trimit prin posta sa le vedeti va multumesc foarte mult cu stima doamna rus mara
buna ziua am sa va trimit va multumesc
apreciind ca datele si concluziile prezentate de dvs privind concludenta probatoriului administrat sunt corecte si nu pot fi negate juridic, va recomand, inainte de a fi epuizata procedura administrativa de restituire, sa puneti accentul, atunci cand veti fi invitat sa va sustineti notificarea, pe cateva elemente si anume:
1. daca imobilul in cauza a fost notificat Guvernului ca fiind de utilitate publica si deci neretrocedabil in sensul aplicarii dispozitiilor art 16 din Legea nr 10/2001
2. daca exista intr-adevar o cauza temeinica si suficienta de neretrocedare in natura, atunci intervine incidenta prioritara a aplicarii principiului compensarii cu un teren egal de valoare calitatativa, oferta care urmeaza a va fi facuta prin dispozitia sau decizia motivata corespunzator unitatii emitente
3. solicitati o copie de pe procesul-verbal intocmit cu prilejul sustinerii notificarii acolo unde veti fi precizat solicitarile si mentiunile facute in apararea punctului dvs de vedere.

reveniti cu nuantari pentru a va raspunde cu mai multa exactitate
Normele metodologice de aplicare unitara a Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicata, sunt aprobare prin HGR nr. 250/2007

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren retrocedat partial marosan emil marosan emil Primaria a refuzat sa retrocedeze in totalitate un teren pe motiv ca ar fu de utilitate publica - mai exact drum. Ulterior a parte din acest drum a fost ... (vezi toată discuția)
Subiect: schita topografica modificata, ce se poate face? dmh dmh intr-o resedinta de judet in 1974 am fost expropriati si demolati. Pe o parte a terenului s-au construit cladirile DJTS, iar cealalta parte ramasa fara ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan reconstituit in baza legii 18/1991,fara imobil(casa),aplicarea legii 165/2013 ContSters139112 ContSters139112 Buna ziua, prin prezenta intrebare va aduc in discutie o speta cu referire la reconstituirea proprietatii ptr. un teren intravila in suprafata de 1500mp,din ... (vezi toată discuția)