avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele si administratorul asociatiei Vulturul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele si administratorul asociatiei Vulturul -Zarnesti, ...

Presedintele si administratorul asociatiei Vulturul -Zarnesti, jud. Brasov au decedat.Fiica fostului administrator si cenzorul au influentat membrii asociatiei sa pastreze vechea asociatie care are 13 blocuri, situate pe strazi diferite si nu inteleg ca un condominiu nu poate fi alcatuit din...13 blocuri.
De asemenea nu se vrea constituirea unui cont bancar din care sa se plateasca apoi furnizorii (apa rece si gunoi)
Ce se poate face in acest caz, cui sa ne adresam cei care nu suntem de acord cu mentinerea structurii vechii asociatii?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 13:56, 14 Septembrie 2020
Doar in instanta puteti incerca asa ceva, legea 196/2018 este foarte prost gindita, in sensul dorit de dvs. si nu aveti cui va adresa:
Articolul 13
(1)Asociatia de proprietari se infiinteaza prin acordul scris a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor dintr-un condominiu.
(2)In condominiile cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson ori scara in parte numai in conditiile in care proprietatea comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor poate fi delimitata si in conditiile in care exista bransamente separate pe fiecare scara sau tronson.
(3)Divizarea unei asociatii de proprietari existente in doua sau mai multe asociatii, pe scari sau tronsoane, se face numai in conditiile in care proprietatea comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor poate fi delimitata si in conditiile in care exista bransamente separate pe fiecare scara sau tronson, la propunerea majoritatii proprietarilor din scara sau tronsonul respectiv, cu acordul majoritatii proprietarilor din asociatia ce urmeaza a se diviza.
(4)Daca este cazul, asociatiile de proprietari infiintate pe scari sau tronsoane de cladire isi reglementeaza intre ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexa la acordul de asociere.

Credeti ca veti obtine acordul majoritatii din fosta asociatie ?

Totusi, prima conditie ar fi ca toti membrii proprietari din acel bloc unde locuiti sa depuna cereri de a iesi din fosta asociatie. In felul asta veti avea o proprietate comuna care nu mai e legata cu nimic de fosta asociatie. Dupa aia cred ca veti avea sanse, veti avea conform codului civil, o proprietate comuna exclusiva, pentru care, legal, nu poate sa ia decizii nimeni din afara acestei proprietati.
Art. 654
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

Legea 196/2018 nu detaliaza nimic despre ce se intimpla cu proprietatea comuna exclusiva, prin urmare, veti cere instantei sa constate acest fapt si atunci veti putea cere sa va infiintati o asociatie proprie. Daca nu ar fi asa, atunci ar rezulta ca fosta asociatie poate sa decida asupra cheltuielilor legate de proprietatea comuna exclusiva, a dvs. si celorlalti proprietari din acel bloc, ori codul civil interzice acest lucru.

Problema e, veti avea oameni dornici sa ocupe functiile din noua asociatie ?

Pentru contul bancar, puteti face reclamatie la primarie privind nerespectarea art. 102 alin 1 litera m. Amenda este de minim 5000 RON.
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2020
latka, moderator
Va multumesc!
Problema era daca este legal ca o asociatie sa fie alcatuita din 13 blocuri aflate intr-un areal destul de mare.
Eu am inteles ca un condominiu este un bloc, nu o gramada de blocuri!!!
Legal nu se mai pot infiinta astfel de asociatii, insa legal (sunt inregistrate la judecatorie) au fost infiintate cu peste 20 de ani in urma zeci, poate sute de asociatii de acest fel in toata tara.

Art. 104 alin 2 din legea 196/2018 spune ca-si pot pastra statutul juridic.

Un condominiu poate cuprinde si mai multe blocuri, daca exista o parte comuna a lor. Nu vorbim de asociatiile infiintate cind nu exista aceasta lege.

Art. 3 din legea 196/2018
(3)In sensul art. 2 lit. h), constituie condominiu:
a)cladiri cu mai multe locuinte sau spatii cu alta destinatie in care exista proprietati individuale si proprietati comune;
b)cladiri multietajate; un tronson cu una sau mai multe scari din cadrul cladirii multietajate in cazul in care se poate delimita proprietatea comuna;
c)un ansamblu rezidential format din locuinte si/sau constructii cu alta destinatie, amplasate izolat, insiruit sau cuplat, in care exista proprietati comune si proprietati individuale.

Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2020
latka, moderator
Conform disp L nr 196/2018 aveti dreptul legal sa infiintati asociatie de proprietari de sine statatoare la nivelul imobilului de locuit in comun
Nu va obliga nimeni sa faceti parte dintr-o asociatie de proprietari mamut,care nu poate gestiona toate situatiile si problemele din imobilul dv
Multumesc!

ynocentta a scris:

Conform disp L nr 196/2018 aveti dreptul legal sa infiintati asociatie de proprietari de sine statatoare la nivelul imobilului de locuit in comun
Nu va obliga nimeni sa faceti parte dintr-o asociatie de proprietari mamut,care nu poate gestiona toate situatiile si problemele din imobilul dv

Alte discuții în legătură

Bună ziua! proprietarii unui bloc dorim să întocmim un tabel ... Gabriel73 Gabriel73 Bună ziua! Proprietarii unui bloc dorim să întocmim un tabel nominal, în vederea desprinderii de asociația de proprietari din care facem parte în prezent ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, aș dori să aflu dacă asociația de propietari ... veronicavera veronicavera Bună ziua, Aș dori să aflu dacă asociația de propietari procedează legal cu plata hidroizolației de pe acoperițul scării, făcută pe jumătate ... (vezi toată discuția)