avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Vodafone nu returneaza intreaga suma
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Vodafone nu returneaza intreaga suma

Buna ziua,

Am achizitionat un telefon mobil de la Vodafone pe abonament. Mentionez ca perioada contractuala de 2 ani a trecut, iar intre timp eu nu mai sunt client Vodafone, deci obligatiile contractuale s-au terminat, exceptie facand telefonul deoarece s-a defectat de alte 2 ori in decursul garantiei si mereu a fost inlocuit cu un telefon nou (asa procedeaza Apple, telefonul este un iPhone 7).

Si de aceasta data s-a defectat decursul garantiei ..

A trecut termenul legal de 15 zile specificat in legea 449/2003 Cap3, art. 11, (4) "Orice reparare sau înlocuire a produselor va fi făcută în cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilită de comun acord, în scris, între vânzător şi consumator, şi fără niciun inconvenient semnificativ pentru consumator, luându-se în considerare natura produselor şi scopul pentru care acesta a solicitat produsele. Perioada de timp stabilită nu poate depăşi 15 zile calendaristice de la data la care cumpărătorul a adus la cunoştinţă vânzătorului lipsa de conformitate a produsului."

Am incercat sa contactez vanzatorul dupa aceste zile ca sa putem solutiona amiabil, dar a fost imposibil sa vorbesc cu cineva asa ca m-am indreptat catre ANPC.

In plangerea catre ANPC am redactat plangerea bazandu-ma pe legea 449/2003 Cap3, art11 (4) si art 13 (a) (b) (c) si conform art-ului 13 am putut sa cer rezolatiunea contractului ca sa pot obtine banii inapoi pe telefon. Datorita acestei plangeri am ajuns sa fiu contactat de catre cei de la Vodafone pentru a-mi oferi o solutie - de cand am trimis telefonul in garantie am fost contactat abia dupa 40 de zile calendaristice.

Solutiile lor au fost:
1. Banii inapoi - 273 euro
2. Acelasi telefon nou (solutie care nu ma avantajeaza deoarece este a 3-a oara cand s-a defectat si de fiecare data a fost inlocuit cu un terminal nou deoarece asa procedeaza Apple. Daca as alege aceasta optiune as fii asteptat aceste 40+ zile degeaba).

Suma oferita de catre ei, 273 euro reprezinta avansul pe telefon pe care eu l-am platit la semnarea contractului, urmand ca restul contravalorii telefonului sa fie achitat prin plata abonamentului in valoare de ~31 euro. In decurs de 2 ani am achitat in total ~1017 euro din care valoarea telefonului la liber in acel moment a fost de 737 euro.
La negocierea ofertei mi s-a spus ca abonamentul are aceasta valoare deoarece este un telefon scump si este clar ca eu nu pot sa platesc mai putin decat valoarea telefonului.

Problema este:
Eu vreau sa primesc pe telefon atat cat a fost el la liber atunci cand a fost achizionat, adica 737 euro. Deoarece eu am platit acest pret prin acei 273 euro la semnare si apoi in decursul celor 2 ani de abonament.
Desi cei de la ANPC spun ca am dreptate si ca ar trebui sa primesc pe telefon valoarea intreaga, deoarece eu am platit-o intradevar in acei 2 ani, Vodafone sustine ca pretul telefonului a fost de fapt 273 euro, fiind un pret promotional, citez exact cum scrie in contract.

"Achizitionarea unui telefon mobil iPhone 7 32GB Negru 4G+ la pretul special de 274.00 Euro. Pretul contine: o reducere de 463.80 Euro
fata de pretul fara conectare al telefonului."

Daca as fii cumparat telefon la pret promotional de 1 leu si as fii platit 60 euro abonamentul timp de 24 de luni as fii primit inapoi 1 leu?

De asemenea, in contractul cu Vodafone exista o sectiune in care scrie: "În toate cazurile, Clientul nu va achita, ca si justa despăgubire o suma mai mare decât contravaloarea planului tarifar lunar
(inclusiv extraopţiuni) inmulţită cu numărul de luni rămase până la expirarea Perioadei minime contractuale.
5.2. Pentru Echipamentele Terminale achiziţionate în rate, se va adăuga, adițional Justei Despăgubiri, și valoarea ratelor neachitate.
5.3. Dacă pentru anumite Planuri Tarifare vor fi stabilite alte criterii de calcul ale Justei Despăgubiri sau ale Sumei Iniţiale, acestea vor fi
menţionate în mod expres în CCP partea I, prevalând faţă de prevederile de mai sus.".

Si anume Justa Despagubire se calculeaza bazat suma initiala a echipamentului terminal, care este incadrat in planul tarifar al abonamentului de 31 euro, aceasta suma este 400 euro in acel tabel. Deci nu as putea sa primesc macar cei 400 + 273 avansul? Altfel exista dublu standard?

Exista o alta lege pe care ma pot baza?

Le-am spus celor de la Vodafone ca amenda pentru art11 pe care l-au incalcat intarziind peste cele 15 zile este intre 5000-25.000 de lei. Iar ei mi-au spus ca vor contesta amenda si deci nu vor plati nimic. Indiferent de ce se va intampla, ei oricum au incalcat legea intarziind cu mult peste cele 15 zile, nu vor pati nimic? Doar eu voi iesi pagubit din aceasta situatie?

Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 14 Septembrie 2020
marianUtilizator, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 08:49, 15 Septembrie 2020
Vedeti sa nu fie vorba de dublu standard.
Intr-un loc spune ca telefonul costa 274 de euro si in celalalt spune ca, daca vrei sa reziliezi contractul, mai platesti, pe langa "justa despagubire" si restul ratelor...
Scrie undeva in contract cat reprezinta din costul abonamentului rata la telefon si cat rata la telefon?
Daca nu scrie... eu as incadra asta la inselaciune...

Puneti aceasta intrebare la ANPC si vedeti ce va spun dumnealor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselat de vodafone romania cosmindaniel12 cosmindaniel12 Buna ziua, In data de 11.09.2014, am fost contactat de angajatii Vodafone Romania. Mi-au propus semnarea unui contract pe 2 ani, pentru un abonament de ... (vezi toată discuția)
"justa despăgubire" telefonie mobilă ioanageanta94@gmail.com ioanageanta94@gmail.com Am o întrebare legată de \"justa despăgubire\" cerută de Vodafone în cazul rezilierii unui contract de telefonie mobila. Contractul a fost pe 2 ani, fiind ... (vezi toată discuția)
Taxa reziliere vodafone 2018 GiHa GiHa Ce parere aveti despre urmatoarea situatie: Este o poveste mai lunga insa am sa sintetizez cat pot, nu mai detaliez felul in care angajatii Vodafone iti ... (vezi toată discuția)