avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotărâre judecătorească fără pârâţi? Bună ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotărâre judecătorească fără pârâţi? Bună ziua! Vă ...

Hotărâre judecătorească fără pârâţi?

Bună ziua! Vă cer părerea în cazul următoarei speţe: Am un certificat de moştenitor făcut după străbunicul, în care îl moştenesc cei cinci copii (dintre care unul bunicul meu) - o casă bătrânească şi teren în mediul rural. După acte, apare casa din 1929, dar care s-a degradat şi a dispărut complet, iar cea existentă şi astăzi este construită din banii şi cu munca bunicului în 1960. Părinţii lui au locuit-o până la deces în 1973. Terenul s-a împărţit de facto între ei, cam 1000 de mp fiecare, iar casa a fost întreţinută de bunic, apoi de tată şi acum de mine. De curând am aflat că nişte rude (ginere al uneia dintre surorile bunicului - singura rămasă în viaţă, direct moştenitoare a străbunicilor) au fost pe teren şi emiteau pretenţii să intre în casă, că au dreptul.

Din partea fraţilor bunicului am nişte unchi, veri şi ce îmi mai vin, pe care nu i-am întâlnit niciodată, de unii ştiam că trăiau în afara ţării dinainte de 1989.

Am chitanţele privind impozitul pentru toţi fraţii şi casa platite de bunicul după decesul străbunicilor din 1973 până prin 1995. Apoi din 2007 de către tata pentru partea bunicului şi apoi de mine. Între 1995 şi 2007 bunicul a fost scutit, ca fost deţinut politic.
Legat de aceasta, există probe grafologice din dosarul de urmărit (validate de CNSAS) şi scrisori de mână - ce pot fi confruntate pentru autenticitate - prin care bunicul a menţionat cheltuielile cu ridicarea casei în 1960, martori de la care a cumpărat, meseriaşi (dar nu ştiu câţi ar mai fi în viaţă).

Pe baza acestor date, se poate emite o hotărâre judecătorească care să mă pună în drept asupra casei şi terenului aferent bunicului? Ca alternativă la succesiune după certificatul de moştenitor în care ar intra şi casa pentru toţi urmaşii şi despre care nu am habar.

Mulţumesc,
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 10:53, 23 Septembrie 2020
Buna ziua,

Exista o cale juridica - o actiune in constatarea uzucapiunii. Adica trebuie sa faceti dovada ca ati stapanit si v-ati manifestat ca proprietar dumneavoastra si autorii dumneavoastra (tatal si bunicul) peste 30 de ani aceasta casa si terenul aferent. Din cate inteleg aveti si inscrisuri care sa va dovedeasca asta si va trebui sa aveti si doi martori care sa confirme ca ati locuit si stapanit casa in acest interval (dumneavoastra si tatal si bunicul).
Buna ziua,
Va sfatuiesc sa incercati o discutie directa
Daca nu se rezolva atunci apelati la instanta dezbatand succesiunile si aratand cand si cine a preluat din bunuri.
In acest caz angajati-va avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre succesiune sorin33 sorin33 Tata(decedat 2015) a construit in curtea bunicilor doua anexe in care a si locuit dupa iesirea la pensie (an.2000),dar fara a face acte pt constructii ... (vezi toată discuția)
Cedare mostenire Iosua Iosua Tata si matusa mea imi pot ceda partea de teren la un notar contra unei sume de bani? Terenul si casa este pe numele strabunicului meu. (vezi toată discuția)
Mostenire bunuri de la bunic Raimonda Raimonda Va prezint urmatoarea situatie: -casa construita de parintii mei in 1960,dar pe numele bunicului -taxele casei platite de parintii mei -exista ... (vezi toată discuția)