avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Convocare ca si membru C.E. a A.G. bloc netinuta in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Convocare ca si membru C.E. a A.G. bloc netinuta in 2020 pana astazi

Sunt membru in comitetul executiv al unei asociatii de proprietari care nu a convocat adunarea generala anuala pentru 2020.
Premise:
- Am citit integral legea 186/2018, insa nu profesez in domeniul juridic si nu pot distinge daca pot de unul singur sa convoc A.G.
- Nici presedintele nici ceilalti membri ai comitetului nu doresc sa convoace adunarea generala pe motiv de "Coronavirus", desi exista spatiu suficient in proximitatea blocului.
- Presedintele, desi este proprietar, nu locuieste in bloc - astfel, discutiile comitetului au loc ad-hoc via whatsapp, telefon, sms sau cum se poate, dar niciodata in formatie completa, iar sedintele lunare de CEx lipsesc.
- Urmeaza sa angajam blocul intr-o plata semnificativa pentru montarea detectoarelor obligatorii de scurgeri de gaze, folosind fondul de reparatii care nu a mai fost aprobat din 2019 (desi este perceput).

Intrebarea mea este:
Intrucat as dori sa convoc adunarea generala pentru alegerea presedintelui, comitetului executiv, etc, descarcarea de gestiune s.a.m.d., care sunt caile prin care o pot convoca in situatia de mai sus?
Este vreun aspect critic pe care ar trebui sa il cunosc?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2020
adrianm5, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 18:57, 7 Octombrie 2020
Va referiti la Legea 196/2018 nu la 186/2018.
Adunarea Generală a proprietarilor, ordinară sau extraordinară, poate fi convocată fie de către comitetul executiv prin decizie scrisă conform voinței majorității membrilor săi, fie de către președintele asociației de proprietari sau în situații excepționale când președintele sau comitetul executiv refuză nemotivat convocarea, de către cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari
Multumesc pentru corectare, intr-adevare este 196/2018. Inteleg ca singura solutie este fie sa conving 20% dintre proprietari sa convocam adunarea, fie cumva comitetul?

Inteleg din alte discutii ca, in art 102 este mentionata ca si contraventie: "neconvocarea adunării generale, conform prevederilor prezentului act normativ; " - fapt care poate fi imputat atat presedintelui cat si comitetului.

Pot atunci sa formulez o plangere catre primarie si sa impart plata amenzii cu ceilalti membri? Poate ca de frica amenzii vor putea respecta legea.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Disp L nr 1962018 prevede concret ca adunarea generala poate fi convocata cel putin o data pe an de regula in primul trimestru sau ori de cate ori este necesar de catre presedinte,de comitetul executiv sau de catre minimum 20% dintre membrii proprietari
Legea nr 196/2018 prevede ca
art 49 (4) Hotărârile adunărilor generale se iau în cadrul adunării generale convocată sau reconvocată,
după caz. În statutul propriu al asociației de proprietari pot fi prevăzute și alte condiții de luare a
hotărârilor, dar nu cu mai puțin de jumătate plus unu din voturile celor prezenți la adunarea
generală convocată sau reconvocată. Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson
sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau
tronsonului respectiv, membri ai asociației de proprietari, pe bază de tabel nominal.

Legiuitorul a prevazut dispozitiile L nr 196/2018 pentru situatii sociale normale,nu a avut in vedere situatii speciale cum este acea de pandemie
In situatia actuala pentru asigurarea sanatatii participantilor si respectarea dispozitiilor impuse in situatie de pandemie se poate convoca adunare generala pe tronsoane sau scari de imobil de locuit in comun

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii se poate face adunarea generala a proprietarilor ... ina2007 ina2007 In ce conditii se poate face Adunarea Generala a Proprietarilor avand in vedere pandemia? Cine in afara de presedintele blocului poate convoca Adunarea ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. președintele asociației de proprietari își dă ... Carlo Carlo Bună ziua. Președintele Asociației de Proprietari își dă demisia (la 1 ianuarie un alt.membru si-a dat demisia rămâne 3 în momentul de fata). Ce acte ... (vezi toată discuția)
Regim juridic presedinte asociatie de proprietari gambette gambette La ce situatie se incadreaza rezolvarea juridica prevazuta in legea 196/2018la art. 56 alin. (2) : \"În caz de încetare a mandatului președintelui ... (vezi toată discuția)