avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere prealabila pt amenintare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere prealabila pt amenintare

As dori sa depun plangere penala pentru savarsirea infractiunii de amenintare. Va rog sa mi spuneti daca exista prevazut un termen pentru depunerea anei asemenea plangeri.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: aurasd , utilizator 16:34, 5 Aprilie 2014
Exista termenul de 2 luni , care curge de la data la care au inceput amenintarile sau de la data la care ati stiut cine este faptuitorul. In situatia in care persoana vatamata a fost impiedicata de o cauza mai presus de vointa sa sa depuna plangerea( caz fortuit, forta majora) in termenul stabilit de lege , va putea fi primita plengerea prealabila chiar si dupa expirarea termenului.
Plangerea prealabila trebuie sa cuprinda:
-descrierea faptei; indicarea autorului ; aratarea mijloacelor de proba; indicarea adresei partilor si a martorilor; precizarea daca persoana vatamata se constituie parte civila si , atunci cand este cazul, indicarea persoanei responsabile civilmente.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Decembrie 2009
ContSters47264, utilizator
Pentru a fi valabila si a produce efecte juridice, plangerea prealabila trebuie introdusa la organul competent intr-un anumit termen.
Potrivit art.284 ali.1 C.de proc. pen., in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila,aceasta trebuie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul. Daca persoana vatamata este un minor sau un incapabil,termenul de 2 lunicurge de la data cand persoana indreptatita a reclama a stiut cine este fatuitorul.
Plangerea se depune in termen de 2 luni de la savarsirea faptei(amenintarii). Plangerea o puteti inregistra atat la politie cat si la parchet(pentru a fi sigura ca dosarul primeste numar unic de penal)
Succes!
In termen de 60 de zile de la comiterea faptei sunteti in termen legal pentru a formula plangere penala impotriva persoanei care v-a amenintat.
Conform art.284 alin.1 C.p.p., in cazul infractiunilor pentru care legea prevede ca este necesara o plangere prealabila, cum este si speta de fata, cu infractiunea de amenintare, aceasta trebuie introdusa in termen de 2 luni din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Amenintarea constituie infractiune , conform art. 193 C. penal.
“Fapta de a ameninţa o persoana cu savârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte pagubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depaşi sancţiunea prevazuta de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţarii.
Acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea parţilor înlatura raspunderea penela.”
2. Condiţii preexistente:
2A. Obiectul infracţiunii:
- obiectul juridic generic - este identic ca la celelalte infracţiuni contra persoanei;
- obiectul juridic special - este format din totalitatea relaţiilor sociale care ocrotesc libertatea psihica oricarei persoane. Faptele de ameninţare creaza o stare de temere, de nelinişte a persoanei ameninţate.
- obiectul material - nu exista.
2B. Subiecţii infracţiunii:
- subiectul activ - orice persoana. Participaţia este posibila în toate formele sale.
- subiectul pasiv - este persoana ameninţata. În doctrina juridica s-a apreciat ca noul-nascut, bolnavul în stare de coma, ori alienatul mintal sau cel aflat în stare de beţie completa nu pot fi sub. pasivi ai infracţiunii de ameninţare deoarece nu au capacitatea de a conştientiza acest lucru.

3. Conţinutul constitutiv:
3A. Latura obiectiva:
- elementul material - consta într-o acţiune de ameninţare a unei persoane de insuflare a temerii ca victima va fi supusa unui pericol sau ca soţul ori ruda apropiata vor suferii un rau. Aceasta acţiune poate fi savârşita direct, prin orice milloace de comunicare: cuvinte, gesturi, fapte sau indirect, adica printr-o terţa persoana. În orice caz aceastea trebuie sa aiba o relevanţa penala, sa aiba ca obiect savârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte pagubitoare indiferent de gravitate. Daca din atitudinea faptuitorului rezulta ca nu va trece la savârşirea faptei , nu va fi incident acest articol. Daca ameninţarea se refera la savârşirea unei infracţiuni şi apoi se trece la savârşirea acesteia, atunci infracţiunea de ameninţare este absorbita în infracţiunea care s-a savârşit. În cazul în care faptuitorul ameninta victima cu moartea, aratându-i un cuţit şi spunându-i ca o va omorî, fara a trece însa la executarea acestei fapte - fapta se încadreaza în acest art. În situaţia în care acesta trece la savârşirea faptei, fara a se produce moartea persoanei, fapta va constitui tentativa de omor.
- urmarea imediata - consta în crearea unei stari de alarmare a victimei.
3B. Latura subiectiva:
- forma de vinovaţie - intenţia directa sau indirecta. Exprimarea unor cuvinte din culpa susceptibile de a fi interpretate de o persoana ca alarmante pentru ea nu constituie infracţiune.

4. Forme. Sancţiuni.
FORME:
1. actele preparatorii – sunt posibile dar nu se pedepsesc;
2. tentativa - nu se pedepseşte;
3. fapt consumat - fapta se consuma atunci când se produce rezultatul periculos cerut de norma de incriminare şi anume insuflarea unei temeri persoanei ameninţate
SANCŢIUNI:închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depaşi sacţiunea prevazuta de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţarii.

Alte discuții în legătură

Amenintare Sandy11 Sandy11 Buna ziua am colaborat cu politia si cu ajutorul meu au inchis 2 traficati de droguri care dupa o luna au iesit. Am primit amenintari de la prietenii acestora ... (vezi toată discuția)
Amenintare - procedura plangere monica75 monica75 As dori sa stiu ce masuri se pot lua impotriva cuiva care te ameninta ca iti face rau, acea persoana este cetatean strain. (vezi toată discuția)
Termen plangere penala mahmoudcluj mahmoudcluj exista termen de 2 luni pentru sa depun plangere penala cand e vorba de art194 , art193 ? merci . (vezi toată discuția)