avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce inseamna martor la divort?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce inseamna martor la divort?

martorul unui divort trebuie sa faca parte din familie/prienteni?
sau e suficient sa ii povestesti cuiva si poate partipa ca martorul unui divort?
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 08:52, 23 Decembrie 2009
Martori la divort pot fi si rudele, parinti, frati, insa nu si descendentii.
Pot fi si prietenii, desigur, insa ,ar fi preferabil sa fie martori directi, adica oculari, si nu doar sa fi auzit din alte surse anumite lucruri.
si cand ne gandim ce declaratie se da, care de multe ori se invatza atunci in sala din ce ii asculti pe ceilalti martori din celelalte procese de divort.
Martor poate fi orice persoana indiferent de relatia de rudenie cu dvs (mai putin descendentii directi- copiii, nepotii )
Indicat este ca martorul sa fi luat la cunostiinta direct de evenimente , sa fi asistat in mod nemijlocit la fapte , discutii ,etc
Din pacate , asa cum spune si Avokitten , multe din depozitii se invata in sala de judecata si se recita ca pe poezie in fata judecatorului!B-)
In afara de copii si nepoti,martori in divort pot fi oricare dintre rudele dvs.Cel mai corect ar fi daca ati avea posibilitatea ca martorii sa nu fie din familie, sa propuneti martori,care nu sunt rude cu dvs.si care cunosc in mod nemijlocit situatia("proprio sensibus"-cu propriile simturi-adica , dintre cei care cunosc direct problemele care au dus la desfacerea casatoriei si mai putin din auzite de la alte persoane)sau macar sa fie unul din familie si unul din afara acesteia.
Cu privire la credibilitatea celor mai multi dintre oameni care depun marturie in aceste procese,distinsa d-na avocat are dreptate.
Unii dintre acestia, pot reprezenta"ghiduri"...cum sa nu depui marturie
Art. 189 Cpc
Nu pot fi ascultati ca martori:
1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;
2. sotul, chiar despartit;
3. interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi;
4. cei condamnati pentru juramant sau marturie mincinoasa.
Partile pot conveni, expres sau tacit, sa fie ascultate ca martori si persoanele prevazute la alin. 1 pct. 1 si 2.

Art. 190 Cpc
In pricinile privitoare la starea civila sau despartenie se vor putea asculta rudele si afinii mai sus-aratati, in afara de descendenti.
Fiecare martor va fi ascultat deosebit, cei neascultati neputand fi de fata. Ordinea ascultarii martorilor va fi statornicita de presedinte, tinand seama si de cererea partilor. Dupa ascultare, martorul ramane in sala de sedinta pana la sfarsitul cercetarii, afara numai daca instanta hotaraste altfel. Martorul nu are voie sa citeasca un raspuns scris de mai inainte; el se poate folosi insa de insemnari cu incuviintarea presedintelui, dar numai cu privire la cifre sau denumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor legal? ELY63 ELY63 Va rog sa imi spuneti daca este normal ca sora paratei sa fie martor intr-un proces de program vizitare minor?Eu stiam ca numai la divort pot fi martori din ... (vezi toată discuția)
Martor divort ALBERTO58 ALBERTO58 pot fi citati ca martori in dosarul divort parintii? art 315 CPC ,alin 1,prevede acest lucru? (vezi toată discuția)
Martori la divort sorana_g sorana_g buna ziua, as putea sa folosesc ca martor intr-un proces de divort pe tatal meu ? ( eu sunt paratul ). va multumesc frumos ! (vezi toată discuția)